Burleski pyrkii suuriin saleihin

Burleski on kuulemma muotia, mutta mitä se oikein on? Asia selviää aika hyvin tuoreesta Suomi D -dokumentista Burleskin hekumaa. Burleskilla on vielä pitkä matka koko kansan viihteeksi, eikä siitä sellaista luultavasti koskaan tulekaan. Mutta burleskin puuhanaiset ja alan harrastajat ovat oma innokas alakulttuurinsa.

Vaikka burleski on enemmän komediaa ja varieteeta kuin alastomuutta, jälkimmäistäkään ei voi jättää huomiotta. Alastomuus on monille arka aihe, jopa saunakulttuurin Suomessa.

Strippauksesta burleski sanoutuu jälleen kerran irti, vaikka katsojan on vaikea olla huomaamatta yhtäläisyyksiä. Suuri ero on kuitenkin siinä, että burleskin idea on aivan muualla kuin katsojan seksuaalisessa kiihottamisessa.

Suomi D: Burleskin hekumaa
Nelonen klo 22.00

Team Ahma, ehkä yleisön pyynnöstä

Yksi tapa perustella turhaa uusintaa, on kutsua sitä toiveuusinnaksi. Näin vastuu siirtyy katsojille, jolloin se katoaa savuna ilmaan, koska herra, rouva tai neiti Katsojaa ei ole olemassakaan.

Komediasarja Team Ahma alkaa Jimillä toiveuusintana. En tiedä, millä nimellä edellisiä uusintakertoja kutsuttiin. Halvaksi ohjelma-ajan täytteeksi? Team Ahmaa tehtiin vuosina 1998-2007.

Kiltit ja sympaattiset tiepalvelumiehet Jarno Jaakko Uolevi Ahma ( Pirkka-Pekka Petelius) ja Alpo Hjördis Alarik Kurkinen ( Taneli Mäkelä) syntyivät Akkaa päälle -komediasarjan yhtä jaksoa varten. Se oli oikein hauska jakso.

Mutta 36 jaksoa Team Ahmaa on kuin kuulisi saman vitsin 36 kertaa.

Team Ahma
Jim klo 18.50

WTC-iskun sankaritarina

Rick Rescorla toimi Morgan Stanleyn turvallisuuspäällikkönä World Trade Centerissä. Jo vuosia hän oli varautunut terroristi-iskuun ja piti henkilökunnalle säännöllisesti evakuointiharjoituksia. Niiden ansiosta lähes kaikki 2700 työntekijää pelastuivat, mutta Rick Rescorlalle se ei riittänyt. Mikä sai sankarin palaamaan palavaan rakennukseen ja uhraamaan henkensä?

JIM D: 9/11 - Mies
joka ennusti kaiken
Jim klo 21.00

Melkein kuin oikeita ihmisiä

Edellinen liikalihavien nöyryytyskisailu, Suurin pudottaja (Biggest Loser), päättyi juuri ja uusi alkaa tänään. Seitsemännellä kaudella mukana on yksitoista laihduttajaa.

Suurimman pudottajan motto on aina ollut "tulkaa katsomaan, kun läskistä tehdään pelle". Tätä ei ole vain ääneen voinut sanoa, koska se ei olisi poliittisesti korrektia. Suurin pudottaja on nykyajan vastine kiertävien sirkusten freak-showlle. Ne muuten kiellettiin aikoinaan epäinhimillisinä ja ihmisarvoa alentavina.

Enää suurin pudottaja ei viitsi edes teeskennellä olevansa terveysohjelma hyvällä asialla. Seitsemännen kauden aluksi ilmoitetaan suoraan, että tällä kertaa mukana on kisan historian vanhin pariskunta, painavin nainen ja sairain kilpailija. Joten luvassa on draamaa ja sairaskohtauksia, ja niitä myös saadaan. Mielenkiintoista nähdä, kuoleeko läski.

Vaan ketkä kisailevat seuraavalla kaudelle? Kenties sarjan masentunein, verenpaineeltaan korkein ja koulukiusatuin kilpailija?

Suurin pudottaja
MTV3 klo 18.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.