Call of Duty: Black Ops III

Activisionin tuotantokoneisto toimii kuin hienomekaaninen rannekello. Tarkasti rutinoitunut toimitusketju latoo joka marraskuussa kauppoihin pelisarjan uuden osan, jonka kehitysvastuu on vuorovuosin eri pelitaloilla.

Kuluvan vuoden painoksesta vastaa amerikkalainen Treyarch, jonka mukaansa sieppaavasta kerronnasta tunnettu Black Ops -jatkumo ehtii jo kolmanteen osaansa. Tuttuun tapaan tapahtumien keskipisteessä ovat likaisia ja vaarallisia erikoisoperaatioita hoitavat joukot.

Uutuusosassa Treyarch ottaa ilahduttavan paljon kerronnallista riskiä. Pelisarja ei enää houkuttele Vietnamin viidakoilla tai nykysodankäynnin pimeillä operaatioilla: kaikki tapahtumat sijoittuvat supersotilaita vilisevään lähitulevaisuuteen. Scifi-elementtejä perinteiseen terrorismiin sekoittava juoni ei yllä pelisarjan parhaimmistoon, mutta pitää silti otteessaan muutaman illan viihteeksi riittävän yksinpelikampanjan ajan.

Treyarchin suurin lisäarvo Call of Duty -pelisarjalle on studion itsensä ideoima zombipelitila, jossa tarkoituksena on selvitä mahdollisimman pitkään voimistuvissa zombie-aalloissa. Pelitila on mukana myös uutuusosassa. Vaikka konseptia on hieman viritelty, pelimekaniikkaan ei ole koskettu. Vanhan kierrättäminen ei tässä tapauksessa ole huono asia, sillä yksin tai usean verkkopelaajan kanssa yhteistyössä käytävä selviytymistaisto on loistavaa peliviihdettä.

Teknisesti Call of Duty -sarjan pelit ovat aina olleet ensiluokkaisia. Laadunvalvonta ei ole pettänyt tänäkään vuonna, sillä uutuus näyttää kauniilta kuin karamelli ja toimintakohtaukset pyörivät pelikonsolilla sulavasti ja ongelmitta. Kun myös pelattavuus ja äänimaailma ovat Hollywood-tason ääninäyttelyä (mukana esimerkiksi Tähtiportti-televisiosarjasta tutut Ben Browder ja Tony Amendola) myöten kunnossa, tuotannollisista arvoista on paha keksiä nalkuttamista.

Elokuvamaisuus on ollut jo vuosia pelisarjan tunnusmerkki. Toimivaa reseptiä ei ole tältäkään osin lähdetty muuttamaan, sillä koko juoni on kuin yhdeksäntuntinen toimintaelokuva. Kehittäjät vyöryttävät pelaajan eteen taitavasti intensiivisiä toimintakohtia, joita leikataan juuri sopivasti rauhallisempaa kerrontaa sisältävillä osilla.

Teknisesti ongelmaton kokonaisuus kruunataan verkkopelillä, jossa kymmenet ihmispelaajat pääsevät mittelemään paremmuutta erilaisissa pelimuodoissa. Tältäkään osin tuttua kaavaa ei ole lähdetty rikkomaan, vaan peli noudattaa kosmeettisista uudistuksista huolimatta vahvasti pelisarjan perinteitä.

Treyarchin uutuus on viihdyttävä paketti. Jotain jää kuitenkin puuttumaan: Black Ops III ei nouse räiskintäpelien kuumimpaan kärkeen. Se on turhankin tuttuun muottiin valettu uutuusosa, joka ei yllätä millään osa-alueella. Se, mikä loksautti leuat vuosikymmen sitten, ei enää riitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.