Dannyn yleisöä testattiin: Tämä kappale aiheutti hikoilua

Vuonna 1969 Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella työskennellyt Carl Hagfors saattoi vaikuttaa ratkaisevasti erään nousevan tähden asettumiseen pysyvästi Suomen viihdetaivaalle. Hagfors oli Suomessa psykofysiologisen tutkimuksen alullepanija ja häntä kiinnosti muun muassa tutkia yleisöreaktiota.

Samaan aikaan viisi vuotta musiikkibisneksessä toiminutta Dannya eli Ilkka Lipsasta kalvoi epävarmuus osaamisestaan. Vaikka hittejä oli viidessä vuodessa noussut listoille yli 50, ei nuori artisti luottanut tulevaisuuteen.

– Joka kerta kun meni levytysstudioon, ei voinut olettaa, että taas tulisi hitti.

Tutkijan ja laulajan tiet yhtyivät, kun Jyväskylän yliopistolla työskentelevä yhteinen tuttava tiedusteli Dannylta, kiinnostaisiko tätä oppia jotain ihmisen käyttäytymisestä. Hagfors voisi testata Danny-show’n yleisöä.

– Olin jo miettinyt, että on oltava joitain lainalaisuuksia ohjelman teossa, kaikki ei voi olla mutu-pohjalta tehtyä, muistelee show’nsa itse käsikirjoittanut Danny.

– Olin hyvin iloinen, kun minulle tarjottiin mahdollisuus oppia, että tämmöiset immateriaaliset asiat ovat mitattavissa.

Hikoiluprosentti, sydämen lyöntitiheys...

Yliopiston psykologian laitoksella tunnetaan kuulopuheina vuonna 2001 edesmenneen professori Hagforsin Danny-tutkimukset, mutta kirjallista aineistoa tutkimuksista ei laitoksella ole tallessa. Danny muistaa hyvin, miten tutkimus toteutettiin. Hagfors oli kehittänyt menetelmän, jolla selvitettiin ihmisen reaktioita kolmella keinolla.

– Ensimmäinen oli lanka, joka selvitti henkilön hikoiluprosentin. Toinen lanka selvitti sydämen lyöntitiheyden. Kolmas oli painonappisysteemi, joka oli jokaisella testattavalla. Sitä painettiin, kun koettiin esityksessä positiivinen reaktio.

Näin saatiin selville, mitkä kappaleet ja kohdat show’ssa olivat yleisölle mieluisia. Eniten hikoilua, sydämenlyöntejä ja napin painalluksia aiheutti luonnollisesti tuon ajan superhitti Tuuliviiri.

Testaukseen pääsi yksi Danny-show ja kaksi Kirka-show’ta, jotka kuuluivat myös Dannyn tuotantoon.

– Kirkan show’t esitettiin kahdelle eri yleisölle täsmälleen samanlaisina. Myös mittauksista saadut käyrät olivat täsmälleen samanlaiset.

Danny hyödynsi testausten antia showsuunnittelussa ja on yhä kiitollinen Hagforsille. Mittaukset osoittivat myös sen, että Dannyn intuitiot siitä, mistä ihmiset pitävät, olivat olleet oikeita.

– Minulla on suuri kunnioitus tuota tiedemiestä kohtaan, joka pystyi paneutumaan ihmismielen reaktioihin. Sain hänen kauttaan arvokasta oppia asiasta.

Danny tietää, että Hagforsin kehittämiä yleisöreaktioiden mittausmenetelmiä käytetään tänäkin päivänä Yhdysvalloissa esimerkiksi elokuvien ja mainosfilmien tehon selvittämiseksi koeyleisössä.

Kasvatustieteiden tohtori Carl Hagfors kehitti myös kirkasvalolampun ja valheenpaljastusmenetelmää.

95 kappaletta sadan myydyimmän listalla

Danny matkustaa parhaillaan pitkin Suomea jäähyväiskiertueen merkeissä. Viihdemaratonin loppusuora -niminen kiertue saapui perjantaina Jyväskylään. Turnee on ollut menestys ja monissa paikoissa salit ovat olleet loppuunmyytyjä. Alunperin 26 konsertin sarjaan on pitänyt lisätä yhdeksän uutta.

– Olen tuntenut suurta kiitollisuutta. Ihmiset ovat lopussa nousseet seisomaan antamaan minuuttitolkulla kestävät aplodit.

71-vuotiaan Dannyn ura alkoi vuonna 1963. Vuonna 1964 ilmestyneen ensimmäisen levyn jälkeen Dannyllä on ollut peräti 95 kappaletta Suomen sadan myydyimmän singlen listalla, joista 12 oli listaykkösiä ja 34 Top 10:ssä.

Jäähyväiskiertueen jälkeen Danny astuu sivummalle aktiivisen viihdyttäjän uralta, mutta ei kokonaan jätä laulamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläinen pariskunta rakensi uskomattoman talon ilman lainaa ja vakituista työtä – katso kuvasarja

80-vuotias Juhani Heikkinen on raviradan teräsmies, jota tottelevat niin hevoset kuin koirat – mutta kissa on vain kissa

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

70 vuotta täyttävä järjestökonkari Mirja Huovinen vaalii urheilun tasa-arvoa ja lasten innostamista liikunnan pariin – "Ilolla katson tätä päivää"

Oman kylän kulttuurimies Tapio Piilo saa arkiston Multian kirjaston kotiseutukokoelmiin

Jyväskyläläinen metalliyhtye Lost Society vaihtaa rumpalia uuden albumin julkaisun kynnyksellä

Jyväskylä Sinfonia kävi kouluissa todistamassa, ettei klassinen musiikki ole tylsää – näin komeasti soi Finlandia sählypallolla

Jyväskyläläinen lääkäri Anni Saukkola lähti vastaiskuun huuhaata vastaan – pyrkii dialogiin, vaikka mustasalva- ja hopeavesi-jutuista meneekin "kuppi nurin"

Kolumni: Pessimisti pettyy aina ja nauttii siitä – mahtaa olla melkoinen taakka jatkuvasti pohtia, miten jokin menee kohta pieleen

Katso seitsemän poimintaa Tukholman huonekalumessujen osastoilta: keväisiä värejä ja uusia muotoja, myös vastuullisuus näkyi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.