DeLorean jatkaa Shakerin sarkaa cocktailien juurruttajana

Seurusteluravintolan sisustus nojaa 1980-lukuun.

Kun kävelee pitkin Jyväskylän Kauppakatua, tulee harmillisen harvoin katsahdettua ylös.

Totta puhuen katutason liiketilojen yläkerroissa ei pääsääntöisesti ole mitään erityisen kiinnostavaa, ellei oteta huomioon erästä anniskeluravintolaa Kauppakadun loppupään tienoilla.

Shaker-cocktailbaarissa (lopetti keväällä 2017) työskennelleen kaksikon, Tomi Hiltusen ja Sampsa Tukian perustama DeLorean – A Pretty Awesome Cocktail Bar pääsi avajaisvuotenaan ehdokkaaksi vuoden parhaaksi uudeksi suomalaiseksi cocktailbaariksi.

Eikä suotta.

Cocktailbaarit mielletään usein anniskeluravintoloiksi, joissa pitää välittömästi tiskillä tilatessaan tietää ilman epäilyksen häivääkään, mitä haluaa juoda. Jos julkeat tilata cocktailbaarissa olutta, saat pitkien vaitonaisten tuijotusten lisäksi itsellesi juntin maineen. DeLorean ei ravintolapäällikkö Tomi Hiltusen mukaan halua olla missään tekemisissä edellä mainittujen stigmojen kanssa.

– Meidän epävirallisena sloganina ja ohjenuorana on toiminut, että täällä pitää juoda sitä, mitä tekee mieli, Hiltunen kiteyttää.

Mies määrittelee DeLoreanin seurusteluravintolaksi, vaikka nimessä lukevat sanat 'cocktail bar'.

– Meiltä saa myös olutta ja viiniä. Tietysti ennen kaikkea haluamme tutustuttaa ihmisiä cocktailien maailmaan, mutta tiukkaa rajanvetoa ei ole kuitenkaan ollut tarpeen tehdä myynnissä olevien juomien kanssa.

Vakiokävijät ovat Hiltusen mukaan 20–50-vuotiaita, miehen omia sanoja mukaillen ”nuoria- ja oikeita aikuisia”. Mukaan mahtuu kokeilunhaluisia ensikertalaisia ja laatutietoisia konkareita.

– Meillä käy lisäksi paljon muiden ravintoloiden henkilökuntaa vapaapäivinään tai omien vuorojensa päätteeksi cocktaileilla. Sama homma oli aikanaan Shakerissa, ja kyllä me heidät ihan yhtä lailla huomioidaan myös täällä.

Jotkut Shakerin kanta-asiakkaista ovat Hiltusen mukaan siirtyneet nyt DeLoreaniin. Rinnalle on tullut mukavasti myös uusia naamoja.

 

Baarin valttikorteiksi ravintolapäällikkö nimeää kaksi asiaa ylitse muiden.

– Ensinnäkin DeLorean flirttailee törkeästi ja häpeilemättä 80-luvun kanssa. Drinkkilista on tehty sarjakuvalehden muotoon, aivan vain viihtymisen ja ilmapiirin takia. Toisekseen valmistamme cocktaileihimme käytettävää cordialia omista sekä muiden läheisten baarien sitrusjätteistä.

Viikonlopun jälkeen DeLoreaniin tuodaan Revolutionista, Freetimestä, Teerenpelistä ja Katseesta muovipussikaupalla sitruunoita, limettejä ja appelsiineja, joiden mehut on puristettu juomiin jos toisiin.

– Muuten nämä sitrusjätteet menisivät roskiin. Oman cordialin teko oli meillä alusta asti mielessä, ja on hienoa, miten nämä muut baarit lähtivät siihen mukaan, Hiltunen kertoo tyytyväisenä.

Viikonloppuisin DeLoreanissa soi dj:n soittama musiikki, arkisin taustalla rullaa suunniteltu soittolista. Ravintolapäällikkö kertoo, että soittolistan musiikki koostuu kappaleista, jotka on joko tehty 80-luvulla, tai kuulostavat siltä.

Keskiviikkoisin pelataan kilpaa yhtä retropeliä vuorotellen isoimpien pistepottien toiveissa.

– Meillä käy keskimäärin kerran kuussa vieraileva baarimestari vetämässä koulutuksia, sekä tekemässä “guest servicejä”, eli vieraamme hyppää itse tiskin taakse tekemään mukanaan tuoman drinkkilistan luomuksia.

Baariin saapunut kahden hengen seurue kertoo käyneensä DeLoreanissa useampaan otteeseen.

– Täällä on hyviä cocktaileja ja todella hyvä palvelu. Drinkit tuodaan pöytään, eikä tarvitse nousta ylös kuin vain vessassa asioidakseen. Täällä asiakas ei unohdu, seurueen toinen jäsen hehkuttaa.

Toimistomaisen baarin seiniä ja hyllyjä koristavat retrolelut sekä -pelien kotelot. Tilattu drinkki maistuu cordialin luomistarinan kuulemisen jälkeen entistä paremmalta. 80-luvulta tutut hitit herättelevät nostalgiahermoja.

Kannatti katsoa ylös.

Keskisuomalainen vierailee Jyväskylän ruutukaava-alueen baareissa, pubeissa ja seurusteluravintoloissa Kauppakadun approbatour-juttusarjassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .