Dead Space 3 Visceral Games

Vaikka huomattavaa kehitystä onkin tapahtunut, Walking Dead ja Ni no Kuni ovat yhä säännön ilahduttavia poikkeuksia. Videopelien juonet eivät keskimäärin ole kovinkaan kummoisia. Dead Space 3:n juonellinen lähtökohta piti käydä lunttaamassa netistä, koska siitä ei ollut jäänyt mieleen juuri mitään.

Aika sekava aloitus kieltämättä onkin. Näppärästi nimetyn epätoivoisen sankarimme Isaac Clarken käsissä on koko ihmiskunnan kohtalo. Nekromorfit uskovat, että ihmiset ovat pelkästään kehityksen hidastajia, joten lajimme pitää tuhota viimeiseen naiseen ja mieheen.

Kahdesta edellisestä Dead Spacesta tutun punaisen merkkikiven mysteeri selviää vihdoinkin... Äh, ei tästä mitään tule. Dead Space 3:sta ei pelata juonen vuoksi, vaan tunnelman.

Ensimmäiset kokemukset ovat hämmentäviä, jopa vihastuneita. Sarjan idea on aina ollut painostavassa ja ahdistavassa kauhutunnelmassa. Pelaaja on jatkuvasti sydän kurkussa. Jokainen nurkka tulee tutkia tarkasti ja varman päälle pelaten. Kun hirviö sitten hyökkää, alkaa muutaman sekunnin kiivas taistelu, jonka jälkeen pidetään tauko alushousujen vaihtamista varten.

Dead Space 3:n alku on silkkaa räiskintäpeliä. Miksi, oi, miksi? Dead Space -sarjan viehätys on ollut juuri siinä, että ampuminen on vain mauste. Jos monstereiden joukkolahtaamista kaipaa, siihen tarpeeseen on pelejä aivan tarpeeksi muutenkin.

Onneksi pelimaailma on yhtä tyly ja tummasävyisen masentava kuin aiemminkin. Dead Space 3:ssa ei aurinko paista sen paremmin konkreettisesti kuin kuvainnollisestikaan. Isaac Clarke joutuu kantamaan suuremman taakan kuin kenenkään pitäisi. Ei ihme, että mies on henkisesti riekaleina.

Lopun lähestyessä se kuuluisa mopo lähtee täysin käsistä, hyvällä tavalla. Tarina siirtyy sekopäisyydestä hulluuteen, jopa surrealismiin.

Onneksi vanha kunnon Dead Space tekee paluun tarinan edetessä. Tosin tätä saa odottaa pitkään, sillä Dead Space 3 on yllättävän pitkä. Yksinpelin läpäisemiseen menee helposti 20 tuntia. Yleensä nykypelejä moititaan liian lyhyiksi, mutta Dead Space 3 on liian pitkä. Se on kuin kunnianhimoisen bändin tupla-albumi, josta olisi saanut biisejä karsimalla erinomaisen yhden levyn julkaisun.

Tärkein uusista kavereista on sotilas nimeltään John Carver. Yhteistyötilassa kaveri ohjaa häntä ja sinä Isaac Clarkea. Tämä viimeistään tekee Dead Space 3:sta tyylipuhtaan räiskintäpelin, joten koko pelimoodi on aivan turha.

Aseita ja muita varusteita voi rakentaa entistä monipuolisemmin ja vapaammin. Tämä on antoisaa ja mielenkiintoista touhua ja merkittävä osa pelimekaniikkaa.

Dead Space 3 on lievä pettymys mutta ei silti huono peli. Normitason räiskintää on liikaa, varsinkin alussa, mutta tunnelma on yhä vahva kuin Herkules ja yhtä pelottava kuin Päivi Räsänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.