Debyyttiduo laulaa kesästä, vapaudesta ja tytöistä

Ensimmäisen oman julkaisun käsissä piteleminen on artistille hieno hetki. Nyt myös jyväskyläläistaustaisen Oskari Salaman jäsenet Jarkko Salakari, 34, ja Niko Hildén, 25, pääsevät jakamaan tämän tunteen, kun heidän ensimmäinen Päiväkirjat-niminen EP-levynsä julkaistaan tänään perjantaina.

– Nyt on helpottunut fiilis. Levy on kummitellut takaraivossa jo niin pitkään, että tuntuu hyvältä päästää se käsistä, Salakari sanoo.

Akustista ja kesäistä pop-folk-musiikkia viljelevä, jäsentensä alter egona toimiva Oskari Salama haluaa panostaa laulunsanoihin. Esikuvinaan muun muassa Kauko Röyhkää, Matti Johannes Koivua, Olavi Uusivirtaa ja Jarkko Martikaista pitävät miehet pyrkivät olemaan omannäköisiään toisten matkimisen sijasta.

Yhdessä sävelletyt ja sanoitetut kappaleet olivat kasassa jo viime vuoden lopulla, mutta sopivien yksilöiden valinta ja äänitys uupuivat. Keväällä kaksikko päätti puristaa levyn kokoon täksi kesäksi.

– Materiaalia olisi riittänyt vaikka kokonaiseen albumiin, mutta EP tuntui pehmeämmältä laskulta, Salakari kertoo.

Aikaisemmin cover-kappaleita esittänyt, Oskari Salaman päiväkirjat -nimellä kulkenut yhtye halusi muuttaa nimeään oman tuotannon myötä. Lopulta "päiväkirjat" putosi bändin nimestä ensimmäisen levyn kantta koristamaan.

Uunituoretta EP:tä kuvastaa kesäisyys ja vapaus. Myös tytöistä lauletaan paljon.

– Voin tunnustaa olevani haaveilija. Sellainen taivaanrannanmaalari, Hildén sanoo.

Monien kappaleiden sanoitukset kumpuavat oikeasta elämästä. Esimerkkinä kappale Sininen: "Rakensimme aitaa, valuutalla jolla olisimme voineet, ostaa siltoja."

– Se syntyi, kun rakensin kotona aitaa ja aloin miettiä, että voisin tällä rahalla matkustaa ulkomaille. Siitä tuli hyvä laini, Salakari kertoo.

Pirkanmaalta kotoisin oleva Hildén päätyi Jyväskylään opiskelemaan muutama vuosi sitten. Salakari puolestaan asuu Kangasalla ja tekee päivätöikseen it-alan töitä. Kolme vuotta sitten syntynyt duo on fuusio 2000-luvun alussa tutustuneista miehistä.

Oskari Salaman kesä jatkuu keikoilla. Pubissa ja kahviloissa itsensä omimmakseen tunteva yhtye saattaa ilostuttaa yleisöään omien kappaleidensa lomassa humpalla, jenkalla, popilla, folkilla tai räpillä.

– Me ollaan vaihtoehto trubaduureille, jotka on 30 vuotta soittaneet Syksyn säveliä, Hildén linjaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .