Delilah muutti kaiken – Laulaja Tapani Kansan ajanlasku alkaa vuodesta 1968

Tapani Kansa poikkeaa 50-vuotisjuhlakiertueellaan Jyväskylään.

Laulaja Tapani Kansa kuulostaa puhelimessa energiseltä ja pirteältä, vaikka viime kuukaudet ovat pitäneet miehen kiireisenä. Elämään on kuulunut uuden levyn tekemistä sekä 50-vuotisjuhlakiertueen järjestelyä.

Tapani Kansan, 69, yli viisikymmentä vuotta kestänyt ura on merkittävä osa suomalaisen viihdemusiikin historiaa. Siihen mahtuu yli 600 levytettyä laulua, 16 kultalevyä ja lähes miljoona myytyä äänitettä. 50-vuotisen taiteilijauran kunniaksi häneltä on juuri ilmestynyt uusi levy Sielunlaulu, joka sisältää lähes yksinomaan hänen omia sanoituksiaan.

– Olen kirjoittanut runoja koko ikäni. Nyt runosuoneni sykkii raikkaasti. Viime talvena viimeistelin aiempia tekstejäni ja samalla inspiroiduin luomaan uusia. Löin sitten nipun tekstejäni maestro Kalervo ”Kassu” Halosen eteen. Hän poimi niiden joukosta kymmenen parasta ja sävelsi ne, Kansa kertoo.

 

Uusien laulujensa tekstimaailman Kansa arvelee puhuttelevan etenkin ihmisiä, jotka ovat nähneet elämää jo enemmän. Hän on pohtinut niissä elämän merkitystä iloineen ja suruineen. Lähellä Kansan omaa elämänfilosofiaa on hänen kirjoittamansa riimi:

”Aika kulkee kulkuansa, kauas pois se kerran jää. Vaikka hiljaa kuiskuttaen kiitä siitä elämää, että kokea saat retken, aivan ainutkertaisen. Täällä olemme vain hetken, elämä on ikuinen.”

– Haluan antaa uskoa ja rohkaisua ihmisille, jotka toimivat kohti parempaa maailmaa. Heille, jotka uskovat, että on mahdollisuus vaikuttaa, myötäelää ja lohduttaa lähimmäisiään vastoinkäymisten tai surujen keskellä. Kehotan jokaista näissä tilanteissa kääntymään ystävien puoleen, Kansa tarkentaa.

Hädässä ystävä tutaan.

Haminassa syntynyt ja Kotkassa varttunut Tapani Kansa osallistui ensimmäisen kerran iskelmälaulukilpailuihin jo 13-vuotiaana. 1960-luvun puolivälissä hän aloitti lauluopinnot Kotkan musiikkiopistossa. Suuren läpimurron aika koitti maaliskuussa 1968. Tom Jonesin dramaattinen Delilah muutti nuoren kotkalaispojan elämän täysin. Hitit alkoivat seurata toistaan: Kuljen taas kotiinpäin, Käymme yhdessä ain, Ei itketä lauantaina ja Eloise.

– Olisin laulanut mielelläni lisää dramaattisia lauluja, mutta levy-yhtiössä ei innostuttu. Nuorisoidoleita oli kuulemma jo riittävästi kuten Danny, Kirka ja Johnny.

Tästä huolimatta Kansa kokee itsensä etuoikeutetuksi.

– Olen saanut tehdä rakastamaani työtä yli viiden vuosikymmenen ajan. Erityisesti olen nauttinut aina konserteista. Silloin vuorovaikutus on parhaimmillaan, kun ihmiset oikeasti kuuntelevat ja keskittyvät. Konserttilavalla minulta ei mene hukkaan se palo, jolla annan itsestäni kaiken artistina.

Jyväskylään Kansa kertoo tulevansa erityisen hyvillä mielin. Ensimmäisen kerran hän konsertoi täällä 1970-luvulla Jyväskylän yliopiston juhlasalissa.

– Jyväskylä on kaupunki, jossa olen pitänyt konsertteja kaikkein pisimpään. Olen käynyt siellä joulu- ja viihdekonserttikiertueilla lähes joka vuosi. Jyväskylässä on ollut aina hyvin elävä ja vastaanottavainen yleisö – joukossa myös nuorempaa väkeä.

Varsinaisia käsikirjoituksia Kansa ei konserttejaan varten tee, vaan antaa tilanteen ja musiikin viedä mennessään.

– Sinnehän ei tulla pönöttämään, vaan pitämään ”haaskaa”.

Tänä päivänä Kansa asuu yksin suuressa kivitalossa Espoon Westendissä ja kertoo viihtyvänsä hyvin omissa oloissaan.

– Sen vuoksi minulle lankeaa tietysti nämä talonmiehen hommat ja siivoojan hommat.

Kansa kertoo olleensa kirjallisuuden harrastaja koko elämänsä. Hänellä on koko ajan joku kirja kesken.

– Kirjoittelen paljon myös itse. Päivän päätteeksi saatan viihdyttää itseäni vaikka Mozartin viulu- tai pianokonsertolla. Keväisin minulla on tapana avata parvekkeen ovi, kuunnella linnunlaulua ja nukahtaa siihen.

Kuntoaan hän hoitaa esimerkiksi käymällä viisi kertaa viikossa uimahallissa.

Yli 50 vuoden pituisella urallaan Tapani Kansa sanoo saavuttaneensa jo tarpeeksi sekä saaneensa yleisöltä arvostusta.

– Ääneni soi hyvin ja olen hyvässä kunnossa. Siinä on tarpeeksi saavuttamista, että voin yhä tehdä tätä työtä. Elämä ilman työn antamaa motivaatiota olisi tylsempää, näin minä sen koen.

Tapani Kansan Tuhansien tunteiden ilta -konsertti on Jyväskylä Paviljongissa perjantaina 14. syyskuuta. Pääsymaksu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .