Edes Bruckheimer ei onnistu aina

Siinä ajassa, minkä me muut vietämme aamuisin vessa, Jerry Bruckheimer tuottaa yhden elokuvan tai tv-sarjan. Tosin tänään alkava Lain kourat (Justice) ei mennyt aivan putkeen, sillä sarja lopetettiin puolen esityskauden jälkeen.

Los Angelesilainen asianajotoimisto TNT & G ei kaipaa asiakkaakseen tavallisia eukonhakkaajia, pikkuryöstäjiä tai huoltajuuskiistoja. Firma hoitaa vain korkean profiilin tapauksia, joissa liikkuu iso raha ja iso julkisuus.

Aloitusjaksossa media julistaa vaimonsa murhasta epäillyn miehen syylliseksi ennen aikojaan. Median temput taitava lakimies Ron Trott ( Victor Garber) ryhtyy vastaiskuun. Epäilty vakuuttaa syyttömyyttään, todisteista huolimatta.

Lain kourat on sliipattu ja tyylikäs rikossarja mutta siitä puuttuu karisma.

Lain kourat
MTV3 klo 23.25

Hidas matka kohti kuolemaa

Toimittaja Tiina Merikannon dokumentti Pitkät jäähyväiset on riipaisevaa katsottavaa. Kuoleman on vaikea aihe, jonka käsittely vaatii tyylitajua ja tunneherkkyyttä.

Maire ja Kalevi Suojanen elivät yhdessä yli 30 vuotta. 1990-luvun alkupuolella Mairella diagnosoitiin Alzheimerin tauti. Sen jälkeen dementia on ollut läsnä Mairen ja Kalevin elämässä joka päivä - toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän.

Dokumentissa seurataan Mairen ja Kalevin elämää yli kymmenen vuoden ajan. Vuosiin mahtuu kaikenlaista kurjuutta ja ongelmaa, mutta myös epäitsekästä rakkautta ja ilon hetkiä. Samaan aikaan on valmistauduttava väistämättömään, kuolemaan.

Ajankohtainen kakkonen
Special: Pitkät jäähyväiset
TV2 klo 21.00

Tilannekomedia pääsi yllättämään

Uuden komediasarjan nimi Moderni perhe (Modern Family) ei luvannut hyvää. Perhekomedioille on toki yhä paikkansa maailmassa, mutta tyylilajiin on nykyään pakko keksiä joku lisäjippo, jotta se toimisi. Kappas, näin Moderni perhe myös tekee. Sarjassa seurataan kolmen erilaisen nykyperheen elämää. Yksi perheistä on perinteinen, toisen aikuiset ovat homoja ja kolmas on monikulttuurinen. Perheiden elämää seurataan mukadokumentin keinoin. Taustanauruja ei siis ole, ja muutenkin tyyli on hyvin realistinen. Veikkaan myös, että näyttelijöille on annettu lupa improvisointiin.

Moderni perhe on positiivinen yllätys ja nykyisten tilannekomedioiden kärkikastia. Vanhasta on saatu puristettua irti mukavasti uutta ja - mikä tärkeintä - hauskuutta.

Moderni perhe
MTV3 klo 19.30

Kasakkakansan kohtalonvuodet

Yksi Teeman perinteisistä juhlakauden lahjapaketeista on klassikkotrilogia Hiljaa virtaa Don (Tikhyi Don, 1957). Se on Mihail Solohovin romaaniin perustuva tarina kasakkasoturista, joka kapinoi tyrannimaista isäänsä vastaan maailmanhistorian pyörteiden keskellä.

Hiljaa virtaa Don on elokuvana muhkea, tyyliltään perinteinen eepos Donin kasakoiden elämästä Etelä-Venäjällä vuosina 1912-1922.

Viljelijöiden mutta myös sotureiden kasakkakansa joutuu toistuvasti kärsimään historiallisten mullistusten seuratessa toistaan. Päähenkilö on nuori kasakka Grigori, joka kapinoi tyrannimaista isäänsä vastaan.

Hiljaa virtaa Don
Yle Teema klo 10.00