Ei onnistuisi enää: Maailman huipulta Saarijärvelle pukuhuoneeseen

”Taatusti syksyn kovin rock-avaus”.

Näin mainostettiin Keskisuomalaisen sivuilla 16.10.1981.

Aiheena oli yhdysvaltalainen punk-yhtye Dead Kennedys, joka oli tuolloin uransa huipulla. Kautta aikojen kolmanneksi parhaaksi punklevyksi arvioitu Fresh Fruit for Rotting Vegetables oli lyönyt läpi Briteissä ja bändistä tuli ensimmäinen Englannissa mainetta saanut amerikkalainen hardcore-kokoonpano. Kysyntä oli siis kova.

Yhtyeellä oli kuitenkin aikaa pistäytyä Keski-Suomessa Saarijärvellä ja konsertoida 30 markan lippuhintaan Saarijärven Pullistuksen Kisasuojassa. Bändiä lämmitteli Problems eli Pelle Miljoonan yhtyeistä tunnetuksi tulleen Tumppi Varosen kokoonpano.

– Ne olivat mukavia miehiä. Eivät yhtään ylimielisiä, vaikka maailman tähtiä olivatkin, Saarijärven Pullistuksen entinen toiminnanjohtaja Tauno Keskustalo muistelee.

Keskustalo oli pääpromoottorina järjestämässä Kisasuojan tapahtumia. Mies naureskelee, ettei tuohon aikaan tosin mistään promoottoreista puhuttu. Oli järjestäjiä ja sillä siisti.

– Meidän tilat eivät ehkä olleet ihan sellaiset, mihin Dead Kennedys -yhtyeen miehet olivat tottuneet. Ne olivat sellaiset perinteiset urheilutilan pukuhuoneet.

Jello Biafra ja muut bändin jäsenet eivät asiasta kuitenkaan valittaneet.

– Takahuoneeseen järjestettiin tietysti heidän toivomansa tarjoamiset. Jotain kosteata siinä varmasti oli ja jotain syötävääkin. Noihin aikoihin vaatimukset olivat vielä maltilliset ja listat lyhyitä.

Paikallinen valokuvaaja Pekka Helin tallensi konsertin tunnelmia salissa ja lavan takana.

Bändin jäsenet olivat kirjoittaneet isolla takahuoneen liitutauluun tekstin Photographers go away. Valokuvaajien poishäätö koski kuitenkin vain järjestäjien kuvaajaa.

– Kiertuejärjestä Soundin kuviin he eivät suostuneet, mutta Biafra poseerasi minulle pitkään. Miehet suostuivat ryhmäkuvaankin, Helin kertoo.

1980-luvulla katsojamääriä ei rajoitettu neliöiden tai muiden kapasiteettia säätelevien lakien suhteen. Kisasuojaan mahtui helposti tuhatkin ihmistä ja parhaimmillaan yleisöä oli tuplasti. Keskustalo sanoo Dead Kennedysin keikan olleen yksi tällaisista ”seiniä koetelleista tapahtumista”.

– Mutta kaikki meni kyllä hyvin, eikä ongelmia ilmaantunut.

Nyt jo 80 vuotta täyttänyt Keskustalo sanoo, että Pullistuksen uraan on mahtunut niin paljon esiintyjiä, että kaikkia kohtaamisia ei voi mitenkään muistaa. 1980-luvulla Kisasuojassa soittivat jotakuinkin kaikki suomalaiset artistit, mutta myös iso liuta maailmantähtiä. Kisasuojan lisäksi Keskustalo oli 11 vuotta mukana järjestämässä Saarijärven Ahvenlampirockia.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on kokemusta Dead Kennedys -yhtyeen keikasta, kerro siitä laittamalla viesti: tanaan@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .