Eila, 86, neuloo satoja sukkia hyväntekeväisyyteen – Rakkaus pistää puikot heilumaan

Eila Harju, 86, hankki sopivan pahvilaatikon jo keväällä. Noin puolen kuution kokoiseen jämerään laatikkoon mahtuu 100 paria villasukkia – vähintään.

– Jos pakkaisin laatikon väljästi, sadat sukat ehkä riittäisivät. Jos eivät, ostan jotain lisäksi. Vajaana en lähetä! Harju ilmoittaa määrätietoisesti.

Harju kutoo vuodessa 100 paria villasukkia Lähetysseura Patmoksen Joulun lapsi -keräykseen. Tänä vuonna hän osallistuu keräykseen yhdeksättä kertaa.

Yhteensä keräyksen kautta on lähetetty 725 paria Harjun kutomia sukkia Romanian ja Moldovan köyhille lapsille. Marraskuussa luku kasvaa taas sadalla.

– Ensimmäisenä vuonna huomasin keräyksen niin myöhään, että ehdin kutoa vain 50 paria sukkia. Viime vuonna taas poikani kuoli, joten jaksoin vain 75 paria.

Rakkaus heiluttaa puikkoja

Lähimmäisenrakkaus on syy, joka saa Harjun puikot viuhumaan. Hän uskoo, että maailma olisi erilainen paikka, jos kaikki jakaisivat omastaan toiselle.

– Kun aloitan vuoden ensimmäisen sukkaparin, näen mielessäni paljasjalkaisen lapsen, jolla ei ole mitään. Kun sukat ovat valmiit, lapselle ilmestyy kaveri. Lasten lukumäärä kasvaa sitä mukaan kun sukkia valmistuu, aina sataan asti, Harju paljastaa.

Lankoihin satoja euroja

Harju ostaa lankoja liki 300 eurolla vuodessa. Osan hän saa lahjoituksena ystäviltä ja sukulaisilta, osan maksuna lähipiirille neulomistaan sukista. Lahjoitukseen menevien sukkien lisäksi taitavat kädet taikovat vuosittain yli puolensataa sukkaparia tutuille.

Rahaa hän on ottanut sukista vastaan vain kerran. Silloin ystävä uhkasi, ettei tulisi enää koskaan käymään, jos Harju ei hyväksyisi maksua.

Ahkera eläkeläinen on vannottanut lapsilleen, että jos hänelle tapahtuu jotain, sukkalaatikko tulee toimittaa Sammonkadun keräyspisteeseen marraskuun puoliväliin mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .