Endstand ja Sunride 9.3.2001

Yhteisellä kiertueella puuhaavat riihimäkeläinen Endstand ja Jyväskylän Sunride pistäytyivät perjantaina myös Lutakossa. Kuukauden mittainen kierros käsittää maamme suurkaupunkien rock-uskottavimmat keikkapaikat.

Raskaan ja kovan linjan lähettiläs Endstand lukeutuu Suomen vientikelpoisimpiin hardcorepunkyhtyeisiin. Bändi on kiertänyt ahkerasti niin Euroopan kuin kotimaankin esiintymislavoja. Melodisen mutta reippaan ja säröisen old skool -hardcoren eliittiin kuuluva yhtye on jo vuosia soitellut Suomen punkskenen huipulla.

Kiertueen toinen tanssiorkesteri Sunride on oman kylän poikien pumppu. Marginaalisen levytoiminnan vastapainoksi ryhmää on totuttu näkemään useasti lavoilla. Heavy-punk-rock -akselilla viihtyvä kokoonpano vaahtosi Lutakossa järeää kitararockkia lämmittelybändin osassa.

Endstandin ja Sunriden yhteensopivuus jäi perjantaina hieman kyseenalaiseksi. Sunriden leveä skaala raskaine ja toisinaan jopa tunkkaisine heavyvedätyksineen jäi auttamatta Endstandin ilmavan ja reippaan hardcorepunkin varjoon. Janne Tammisen vikkelä lavapreesens vei Sunriden Jani Peipon patsastelusta 0-3 vierasvoiton. Vuosien lavakokemus tekee Endstandista itsevarman mutta nöyrän yleisön palvelijan.

Uuden levyn parissa puuhaava Endstand antoi muutamia makupaloja tuotantonsa tähänastisista helmistä. Muun muassa kokopitkältä To whom it may concern soitettiin reippaat punkkia uhkuvat raidat The more I know ja Small sacrifices for big changes sekä The more I know. Uusimmalta 7-tuumaiselta Picture tulkittiin aloitusraita Close your eyes. Yleisöä palkittiin myös muutamalla aivan uudella kappaleella. Kappaleet olivat kautta linjan oikeaoppisen lyhyitä ja ytimekkäitä. Kesto venyi tuskin kahta minuuttia pidemmäksi.

Ytimekkyydestä johtuen Endstand soitti lähestulkoon lyhyemmän keikan kuin lämmittelybändinsä. Punkmaailmassa tämä ei ole varsinainen helmasynti, mutta allekirjoittanutta jäi vaivaamaan setin rajoitettu pituus. Raa´an aggressiivista vääntöä soitettaessa vaarana on, että kokonaisvaltaiseen myllytykseen kyllästyy pian. Monesta muusta hardcorepunkorkesterista poiketen Endstand jaksaa säilyttää kiinnostavuutensa vielä parin ensimmäisen kappaleen jälkeenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.