Ennen kuin jyväskyläläinen kultaseppä Sanni ryhtyy tekemään sormusta, asiakkaan kanssa juodaan kupillinen teetä: "On ihanaa nähdä, kuinka rakastuneita ihmiset voivat olla"

Sanotaan, että vena amoris, rakkauden suoni, kulkee vasemmasta nimettömästä suoraan sydämeen. Ei siis ole sattumaa, että kihla- ja vihkisormuksia kannetaan yleisesti juuri vasemmassa nimettömässä.

Sormukset ovat säilyttäneet vahvan merkityksensä. Sen muoto ilman alkua ja loppua symboloi ikuista rakkautta.

Jyväskyläläinen kultaseppä Sanni Lehtinen saa tuta tällaisen parien välisen rakkauden työssään. Hän on läsnä muun muassa kihla- ja vihkisormusten hankinnassa.

– On ihanaa nähdä, kuinka rakastuneita ihmiset voivat olla, Lehtinen sanoo.

 

Lehtinen tapaa kaikki asiakkaansa henkilökohtaisesti. Sormusten suunnittelu aloitetaan suurella kupillisella teetä.

– Tarvitaan kiireettömyyttä, kärsivällisyyttä ja keskittymistä ihmisiin. Yritän aina tutustua asiakkaisiin ja saada selville, millaisia he ovat.

Lehtinen valmistaa kaikki sormukset mittatilaustyönä.

Yli puolet vuoden 2018 aikana solmituista avioliitoista solmittiin toukokuun ja elokuun välisenä aikana. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan suosituimmat kuukaudet ovat yli kymmenen vuoden ajan olleet heinä- ja elokuu. Kesä onkin Lehtiselle kiireistä aikaa. Yhteydenottojen määrä sormusten osalta kasvaa maaliskuusta alkaen. Sormussesonki jatkuu koko kesän.

– Joskus tilauksia tulee hyvin nopealla aikataululla, Lehtinen sanoo.

 

Lehtisen asiakkaat saapuvat paikalle pariskuntina. Tavatonta ei kuitenkaan ole, että nainen käy yksin tilaamassa oman sormuksensa. Joku uskaltautuu yllättämään kumppaninsa tilaamalla kihlasormukset jo ennen kosintaa.

– Silloin en ehdota kaikkein villeimpiä ideoitani. Täytyy luottaa siihen, että asiakas tuntee puolisonsa maun riittävän hyvin.

Lehtisen mieleen on painunut erityisesti yksi asiakas. Nainen oli tulossa noutamaan aiemmin tilaamaansa työtä. Kun hän saapui kultasepän pajalle, hän ilmoittikin tarvitsevansa vihkisormukset. Vihkimisen oli määrä tapahtua viikon päästä siitä hetkestä, eikä edes kihlattu ollut vielä tietoinen häiden aikaistumisesta.

– Otimme sitten paperia ja teimme ensimmäiseksi muistilistan hoidettavista asioista ennen häitä. Listalle päätyivät muun muassa hääpuku ja juhlapaikka, Lehtinen sanoo.

 

Vuoden 1929 avioliittolain mukaan kihlakumppaneilla oli oikeus saada kihlauksen johdosta hankkimansa lahjat takaisin, jos pari päätti purkaa kihlauksen. Ilman pätevää syytä purettu kihlaus saattoi velvoittaa henkilön korvaamaan kihlatulleen, tai tämän perheelle, kustannuksia, jotka olivat aiheutuneet tulevaa avioliittoa varten tehdyistä järjestelyistä.

Nykyään kihlauksella ei ole enää suurta oikeudellista merkitystä. Se on kahden ihmisen välinen vapaamuotoinen sopimus avioliiton solmimisesta. Kihlaparin ei kuitenkaan tarvitse todistaa toisiaan vastaan oikeudessa.

Käytännössä kihlautuminen tapahtuu viimeistään, kun pari pyytää avioliiton esteiden tutkintaa maistraatista tai seurakunnalta. Kihlauksen kestolla ei ole rajoituksia. Pari voi halutessaan olla kihloissa useita vuosia.

 

Tänä kesänä asiakkaat ovat ostaneet eniten valkokultaisia kihla- ja vihkisormuksia, mutta myös keltakulta on suosiossa. Tämä käy ilmi kultasepille ja muille korualan työntekijöille suunnatun verkkokyselyn tuloksista. Kyselyyn vastasi 16 ammattilaista ympäri Suomea. Monet vastaajat olivat havainneet kesän trendinä värillisten jalokivien käytön. Myös halo-sormukset, joissa keskellä olevaa suurta jalokiveä ympäröivät pienemmät kivet, ovat suosiossa.

Vastausten perusteella asiakkaat haluavat nyt sormuksilta lisäksi yksilöllisyyttä ja vintage-henkisyyttä.

Miesten kihlasormuksissa titaani ja teräs ovat materiaaleina nousseet suosioon.

Parin persoonallisuus näkyy myös kaiverruksissa. Perinteisen nimen ja päivämäärän lisäksi Lehtisen eteen on tullut kauniita ja henkilökohtaisia tekstejä. Kaiverrukset sormuksiin tekee Lehtisen luottokaivertaja.

– Yritän muistuttaa asiakkaita, että vain mielikuvitus on rajana. Sääntöjä ei ole.

 

Yli 85 prosenttia vastaajista ilmoitti asiakkaiden teettävän sormuksia myös vanhoista koruista. Vastauksissa huomautettiin kuitenkin asiakkaiden tietävän liian vähän sormusten muokkausmahdollisuuksista. Kultasepänala on kuitenkin todellisuudessa yksi vanhimmista kierrätysaloista.

Monet Lehtisen asiakkaat teettävät vihkisormuksia vanhoista perintösormuksista. Sormukset joko sulatetaan kokonaan ja muotoillaan uudestaan, tai vanhaan sormukseen lisätään jotain uutta. Joskus vanhan materiaalin halutaan erottuvan selkeästi uudessa sormuksessa.

– Vanhasta sormuksesta voidaan valaa köynnös tai muu osa, joka kulkee sormuksessa mukana, Lehtinen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .