Eric Savolaisen tubettajanimi tuli ammattikoulun opettajalta – Lakko tienasi videoillaan aluksi 50 euroa kuukaudessa: "Se oli tosi outoa"

Kun Eric Savolainen, 25, puhuu, on hänellä yli puoli miljoonaa katsojaa ja kuulijaa. Jämsäläistaustaisesta nuoresta on kymmenen vuoden aikana kasvanut yksi Suomen seuratuimmista henkilöistä ja mielipidevaikuttajista.

Savolainen tunnetaan paremmin Lakkona. Hän on yksi Suomen tunnetuimmista Youtube-tähdistä eli tubettajista.

Kaikki alkoi Jämsässä kymmenen vuotta sitten. Vuosikymmeneen on mahtunut paljon uskomattoman hienoja hetkiä, mutta myös loppuunpalaminen.

Savolainen julkaisi ensimmäiset videonsa 15-vuotiaana.

– Perustin ensimmäisen Youtube-kanavani 2009. Kanava on yhä olemassa ja sillä on vieläkin noin 70 tilaajaa. Olin tehnyt videoita jo ennen sitäkin. Ensimmäiset tein faijan videokameralla Kummeli- ja Pulttibois-hengessä.

Pari vuotta myöhemmin syntyi nykyinen tili.

Mutta mistä nimi Lakko?

– Olin silloin ammattikoulussa Jämsänkoskella ja minulla oli opettaja, joka poltteli tupakkaa. Sitten kampus muuttui savuttomaksi. Aloimme kutsua opettajaa Tupakkalakoksi.

Savolainen otti lempinimen Youtube-nimekseen ja lyhensi sen muotoon Lakko.

Keväällä 2012 Savolainen valmistui rakennusalalta, kävi armeijan ja teki puolitoista vuotta rakennusalan töitä.

– Tein videoita harrastuksena. Sitten huomasin, että tästä voi saada myös rahaa. Se oli tosi outoa. Muistan ensimmäisen kuukauden. Sain 50 euroa Youtuben etumainosten näytöistä, Savolainen kertoo.

– Säästin tubettamisesta kertyvät rahat ja sijoitin ne uuteen läppäriin, jotta pystyin tekemään parempia videoita.

Vuoden 2014 alusta Savolainen on ollut päätoiminen tubettaja. Lakon kanavalla on jo yli puoli miljoonaa tilaaja ja yksittäisillä videoilla 100 000–200 000 näyttökertaa.

– Jo viisi vuotta olen pystynyt elättämään itseni tällä. Se tuntuu yhä hienolta ja uskomattomalta.

Viime syksynä julkaistujen verotietojen mukaan Savolainen tienaa yli 100 000 euroa vuodessa. Hän kertoo olevansa onnekas myös siinä, ettei hänen ole tarvinnut myydä arvojaan rahan takia.

– Minulla on ollut mahdollisuus valikoida yhteistyökumppanini. Hyväksyn noin kymmenen prosenttia minulle tulevista tarjouksista.

Savolainen haluaa tehdä valintansa vastuullisesti.

– En itse ajattele itseäni esikuvana, mutta tiedostan, että olen sitä. Haluan kantaa siitä vastuun. En esimerkiksi suostu mainostamaan nettikasinoita.

Jämsäläistubettaja puhuu arvostavasti myös seuraajistaan.

– Minua seuraavat todella monenikäiset ihmiset. Nuorimmat ovat kaikkein aktiivisimpia tapaamisissa, pienimmät tulevat äitiensä kanssa. Mutta videoita seuraavat myös vanhemmat. Festareilla minulle tuli kerran juttelemaan noin viisikymppinen äijä, joka kiitti videoista.

– Ikimuistoisempia ovat tapaamiset, joissa hankalissa elämäntilanteissa olevat kertovat saavansa videoistani iloa. Sellainen menee ihon alle.

 

Raha muutti harrastuksen työksi, mutta toi mukanaan myös muuta.

– Tunsin tarvetta miellyttää kaikkea. En osannut sanoa millekään ei.

Vuoden 2016 lopulla lähipiiri kysyikinusein, onko Savolaisella kaikki hyvin.

– Väsähdin ja paloin loppuun. Oksentelin ja purskahtelin itkuun. Pää oli niin jumissa, etten saanut mitään ajatuksia sieltä ulos. Lopulta tiedostin tilanteeni myös itse ja pidin taukoa. Oli tosi opettavaista kokea jotain sellaista niin nuorena. Se muutti minua, Lakko kertoo.

Savolainen näkee, että uupumus uhkaa monia nuoria nykyajan työelämässä.

– Monet tekevät kunnianhimoisesti omia juttujaan.

Savolaisen oli pakko ruveta kuuntelemaan itseään.

– Ajankäytön oli muututtava. Minusta tuli myös itsekkäämpi; jostakin on kieltäydyttävä. Tämä oli elämäntapamuutos.

Lakko järjesti itselleen työhuoneen ja otti käyttöön henkisen kellokortin.

– Heräilen seitsemältä, aloitan työt ja lopetan neljän aikoihin. Niin kuin tekisin raksaduunissa. Tässä on ollut paljon opettelemista. Mutta olen ottanut ison stepin eteenpäin.

Lakosta ei tullut Batmania, niin kuin hän lapsena haaveili. Mutta kävi ”onnellinen vahinko”.

– Olen tosi huono ajattelemaan tulevaisuutta. En olisi osannut aiemmin ajatella tai haaveillakaan tällaista. Kaikki on tapahtunut vahingossa, onnellisessa vahingossa.

Tulevaisuus saattaa tuoda aivan uudenlaisia polkuja.

– Haaveilen perheestä ja omakotitalosta.

Savolainen avioitui viime kesänä ja muutti vastikään uuteen kotiin eteläisessä Suomessa. Tarkempaa asuinpaikkaansa hän ei halua kertoa.

Mutta juuri nyt Lakko keskittyy jälleen siihen, mistä kaikki alkoi.

– Viime vuonna tein noin viisikymmentä keikkaa, kävin tapaamisissa ja puhumassa esimerkiksi yrittäjyydestä ja somen käytön varjopuolista. Nyt haluan varata aikaa nimenomaan videoiden tekemiselle. Lisäksi tulossa on joitain projekteja, joita en voi vielä paljastaa, Eric Savolainen sanoo ja hymyilee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .