Erityinen vieras sisämaassa – Kuovisirriä tavataan Keski-Suomessa harvoin, mutta Pohjanmaalla paljonkin

Arktiset kahlaajat piristävät keskikesän muuten melko hiljaista lintumaailmaa. Hätäisimpien lajien syysmuutto on täydessä vauhdissa jo heinäkuussa.

Kiivas pesimäkausi arktisella tundralla kestää lyhyimmillään vain hieman reilun kuukauden. Kuovisirri on yksi nopeimmista lajeista. Ensimmäiset tulijat ovat vanhoja lintuja, ja toisinaan niitä pääsee ihailemaan jopa täydessä juhlapuvussa.

Upean tiilenpunaisen kuovisirrin kohtaaminen on aina hieno elämys, kuvaaminen jo juhlaa. Nuoret linnut seuraavat emojaan pienellä viiveellä elokuusta alkaen. Viimeisetkin kuovisirrit jättävät Suomen lokakuussa.

Laji on sisämaassa aina vähälukuinen harvinaisuus, mutta Pohjanlahden rannikolla säännöllinen ja toisinaan jopa melko runsaslukuinen. Itse olen törmännyt lajiin valitettavan harvoin, enkä läheskään joka vuosi.

Laukaa 10.7.2015, kaunis kesäpäivä. Laajalahden hupenevalle lietteelle oli ilmaantunut neljä aikuista kuovisirriä. Linnut pitivät siestaa rannan leskenlehtikasvuston seassa.

Hivutin itseni pikkuhiljaa lähelle rantaviivaa ja jäin istuskelemaan penkalle. Hetken sirrit ihmettelivät touhujani, mutta totesivat tulijan lopulta vaarattomaksi. Kuvaaminen sujui alkuun hyvässä yhteisymmärryksessä ja sain mukavia ruutuja juhlapukuisista linnuista.

Puolen tunnin jälkeen mallit kyllästyivät ja kävivät päiväunille kesken kuvausten. Tuskin ne olivat aiemmin ihmistä edes nähneet ja eivät siten juurikaan minusta välittäneet.

Siikajoki 12.7.2017, sumuinen ja sateinen päivä. Munahieta on tunnettu kahlaajapaikka, ja sumuinen sää kahlaajien muuttoaikaan saattaa kerätä ja pysäyttää suuriakin lintumassoja sopiville levähdyspaikoille.

Muutto ei ehkä ollut vielä kiivaimmillaan, mutta rannalla oli kuitenkin muutamia kymmeniä kahlaajia. Sirrit olivat lyöttäytyneet yhteen suureen parveen, jossa oli useampiakin lajeja. Eniten liikkeellä oli ollut mustavatsaisia suosirrejä, pikkusirrejä oli vain muutama, mutta kuovisirrejä lähes yhtä paljon kuin suosirrejä.

Sirriparvi pyöri rannassa hieman levottomana, mutta poikkesi toisinaan aivan kelvollisella kuvausetäisyydelläkin. Valitettavasti parvissa on mukana aina joku muita arempikin yksilö, joka ei oikein mahdollista suoraa lähestymistä. Yksittäiset linnut ovat yleensä helpompia kuvattavia.

Laukaa 18.7.2019, puolipilvinen alkuilta. Siikajärveltä oli löytynyt aamupäivällä Keski-Suomen vuoden ensimmäinen ja toistaiseksi myös ainut kuovisirri. Lintu keräsi heti alkuun melkoisen joukon ihailijoita.

Pienen totuttelun jälkeen paikalla vierailevat retkeilijät saavuttivat linnun kanssa riittävän yhteisymmärryksen, ja kuviakin saatiin.

Paikalla oli samana iltana hetken myös yksi lapinsirri ja muutama pikkutylli. Tämä kuovisirri oli jo osittain vaihtopukuinen, eli osa punaisesta juhlapuvusta oli jo vaihtunut vaaleaan talvipukuun. Kyse oli siis vanhasta linnusta, sillä nuoret linnut saavat heti alkuun talvipuvun. Lintu selvästi mieltyi Siikajärveen ja ilahdutti paikallisia lintuharrastajia sen rannoilla vielä seuraavat neljä päivää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .