Grand Theft Auto III 10 Year Anniversary

iOS/Android
Rockstarin Grand Theft Auto -pelisarja on herättänyt keskustelua videopeliväkivallan raakuudesta. Peleistä noussut kohu on hyödyttänyt lähinnä yhtiön kassakonetta, joka on kilissyt iloiseen tahtiin sarjan menestyessä ympäri maailmaa.

Ensimmäinen uuden sukupolven GTA-peli oli vuonna 2001 esitelty Grand Theft Auto III. Sarjaa voimakkaasti muokannut uutuus toi mukanaan kolmiulotteiset ympäristöt sekä merkittävästi parannellun pelimekaniikan. Myöhemmin sarjan menestys on jatkunut myös tuoreimmalla konsolisukupolvella, pelien myydessä maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita.

Mobiilipelejä on totuttu pitämään pc- ja konsoliversioiden pikkuveljinä, mutta nopea kehitys on tuonut myös kannettaviin laitteisiin hurjasti laskutehoa. Grand Theft Auto III 10 Year Anniversary on legendaarisen kolmannen osan mobiilipainos, joka juhlistaa pelin kymmenettä syntymäpäivää. Vain kannettaville laitteille lanseerattu peli on esikuvalleen uskollinen, mutta ohjaustuntuma on uudistettu kosketusnäyttöjä varten. Toteutus toimii harjoittelun jälkeen hyvin, mutta satunnaiset ohjausvirheet kiusaavat kokenuttakin ohjastajaa.

Alkuperäisen pelin tapaan pelaaja heitetään keskelle fiktiivisen Liberty Cityn alamaailmaa, jossa selviytyminen edellyttää herkkää liipaisinsormea ja monipuolisia taitoja. Tarinan edetessä tutuksi tulevat esimerkiksi keikkakuskin ja jengien palkkatappajan työt.

Graafisesti peli on kaunista katseltavaa. Ulkoasu riippuu paljon käytettävästä laitteesta: tableteilla peli näyttää pientä älypuhelinruutua rumemmalta. Vanhemmalla iPad-tabletilla testatessa suurin murhe olivat kaatumiset, jotka haittasivat pelailua satunnaisin väliajoin.

Ulkonäön lisäksi juhlaversio muistuttaa vuosikymmenen takaista alkuperäisversiota myös ominaisuuksiltaan. Mukana ovat esimerkiksi loistavaa huumoria sisältävät radiokanavat, jotka tarjoavat musiikkia ja loistavia radioselostuksia tuntikausiksi.

GTA III kiehtoo mobiilipelaajia samoin asein kuin kymmenen vuotta sitten lanseerattu alkuperäinen osa. Kiehtovan tarinan lisäksi pelaajaa hemmotellaan loputtomalta tuntuvalla avoimella pelimaailmalla, jossa tehtäviä riittää pitkäksi aikaa. Pääjuonen lisäksi mukana on erilaisia pikkutehtäviä ja mahdollisuus pelimaailman vapaaseen koluamiseen. Näiden mahdollisuuksien ansiosta pelattavaa riittää viikoiksi.

Mobiilipelinä juhlajulkaisu on kaksijakoinen tuttavuus. Se on hieno ja esikuvalleen uskollinen käännös vuosikymmenen takaisesta hittipelistä. Pelaaminen esimerkiksi työmatkalla ei kuitenkaan onnistu, sillä aikaa pelisessiolle pitää varata tuntuvasti normaaleita, yksinkertaisia ajanvietepelejä enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.