Grim Fandango Remastered

Double Fine

Nopeasti kehittyvässä peliteollisuudessa teknologian ja tarinankerronnan evoluutio on johtanut tilanteeseen, jossa ikivihreitä klassikoita on syntynyt vain kourallinen. Yksi seikkailupelikategorian kuolematon edustaja on LucasArtsin 17 vuoden takainen Grim Fandango.

Nuoremman sukupolven pelaajille vuonna 1998 valmistunut Grim Fandango on täysin tuntematon pala pelialan muinaishistoriaa. Siksi onkin mahtavaa, että vanha hitti on kaivettu naftaliinista ja lanseerattu hiottuna uusintaversiona.

Aikanaan kymmeniä pelialan palkintoja kahminut peli syntyi osaavissa käsissä. Pelin ohjaajana ja käsikirjoittajana toimineen Tim Schaferin visio oli yhdistää film noir -henkiseen seikkailupeliin monipuolisia kulttuurivaikutteita ja lopuksi koristaa kokonaisuus laadukkaalla juonella ja loistavalla pelattavuudella. Schafer itse on myöhemmin kertonut hakeneensa inspiraatiota peliin esimerkiksi elokuvista Casablanca ja Maltan haukka.

Seikkailun lisäksi Grim Fandango sisältää paljon älytehtäviä, jossa pelaajan pitää ratkaista kekseliäästi toteutettuja puzzleja.

Meksikolaista kansanperinnettä ja atsteekkien kuolemakäsitystä lainaava teemasto tarjoaa tarinalle kutkuttavan omaperäisen taustan. Monisyinen juoni käynnistyy sieluja taivaaseen kuljettavan viikatemiehen kyllästyessä järjestelmän korruptioon.

Kun alkuperäinen peli on koko genrensä merkkiteoksia, myös uusintalanseerauksen laadulta on lupa odottaa vain parasta. Grin Fandango Remasted ei tässä petäkään pelaajia, sillä muutamista heikkouksista huolimatta kokonaisuus on nykymittapuullakin täyttä rautaa.

Uusintaversiossa alkuperäistä peliä on venytetty kaikilla tasoilla vastaamaan nykymaailman standardeja, mikä tarkoittaa erityisesti ulkoasun ja äänimaailman viilausta sekä konsoliohjaimien huomiointia pelihahmon ohjastamisessa. Alun perin pc-tietokoneille rakennetun pelin konsolikäännökset ovat pelattavuudeltaan hyvää luokkaa, mutta jäävät aavistuksen jälkeen Steam-pelipalvelun kautta levitettävästä tietokoneversiosta.

Ulkoasusta löytyy varaa nurinaan: vaikka itse pelihahmot on päivitetty näyttävästi teräväpiirtoaikaan, ikä näkyy erityisesti pelimaailman paikoin suttuisissa taustoissa.

Alkuperäisen pelin oivaltava ja syystäkin kiitelty ääninäyttely on sitä vastoin virheetöntä tasoa. Loistavana lisänä pelin alkuperäinen musiikki on uudelleennauhoitettu Melbournen sinfoniaorkesterin kanssa.

Pelimekaniikassa uusintaversio on uskollinen alkuperäisteokselle. Pelaajalle se näkyy erityisesti tarinankerronnan rauhallisuudessa, mikä saattaa olla nykypeleihin tottuneelle epämieluisa yllätys. Ongelman sijaan kyse on ominaisuudesta, joka paljastaa, miten paljon seikkailupelit ovat kehittyneet.

Kauneusvirheistä huolimatta uusintapainos onkin rautainen kokonaisuus, jota voi suositella varauksetta kaikille seikkailupelien ystäville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

Pieni pintaremontti voi nostaa myytävän asunnon kiinnostavuutta hurjasti – "Asiat, jotka ovat häirinneet asukasta, haittaavat todennäköisesti myös ostajaa"

Marko Ahosen tärpit: James Bond ottaa pitkän askeleen vähemmän höpsömpään suuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.