Grim Fandango Remastered

Double Fine

Nopeasti kehittyvässä peliteollisuudessa teknologian ja tarinankerronnan evoluutio on johtanut tilanteeseen, jossa ikivihreitä klassikoita on syntynyt vain kourallinen. Yksi seikkailupelikategorian kuolematon edustaja on LucasArtsin 17 vuoden takainen Grim Fandango.

Nuoremman sukupolven pelaajille vuonna 1998 valmistunut Grim Fandango on täysin tuntematon pala pelialan muinaishistoriaa. Siksi onkin mahtavaa, että vanha hitti on kaivettu naftaliinista ja lanseerattu hiottuna uusintaversiona.

Aikanaan kymmeniä pelialan palkintoja kahminut peli syntyi osaavissa käsissä. Pelin ohjaajana ja käsikirjoittajana toimineen Tim Schaferin visio oli yhdistää film noir -henkiseen seikkailupeliin monipuolisia kulttuurivaikutteita ja lopuksi koristaa kokonaisuus laadukkaalla juonella ja loistavalla pelattavuudella. Schafer itse on myöhemmin kertonut hakeneensa inspiraatiota peliin esimerkiksi elokuvista Casablanca ja Maltan haukka.

Seikkailun lisäksi Grim Fandango sisältää paljon älytehtäviä, jossa pelaajan pitää ratkaista kekseliäästi toteutettuja puzzleja.

Meksikolaista kansanperinnettä ja atsteekkien kuolemakäsitystä lainaava teemasto tarjoaa tarinalle kutkuttavan omaperäisen taustan. Monisyinen juoni käynnistyy sieluja taivaaseen kuljettavan viikatemiehen kyllästyessä järjestelmän korruptioon.

Kun alkuperäinen peli on koko genrensä merkkiteoksia, myös uusintalanseerauksen laadulta on lupa odottaa vain parasta. Grin Fandango Remasted ei tässä petäkään pelaajia, sillä muutamista heikkouksista huolimatta kokonaisuus on nykymittapuullakin täyttä rautaa.

Uusintaversiossa alkuperäistä peliä on venytetty kaikilla tasoilla vastaamaan nykymaailman standardeja, mikä tarkoittaa erityisesti ulkoasun ja äänimaailman viilausta sekä konsoliohjaimien huomiointia pelihahmon ohjastamisessa. Alun perin pc-tietokoneille rakennetun pelin konsolikäännökset ovat pelattavuudeltaan hyvää luokkaa, mutta jäävät aavistuksen jälkeen Steam-pelipalvelun kautta levitettävästä tietokoneversiosta.

Ulkoasusta löytyy varaa nurinaan: vaikka itse pelihahmot on päivitetty näyttävästi teräväpiirtoaikaan, ikä näkyy erityisesti pelimaailman paikoin suttuisissa taustoissa.

Alkuperäisen pelin oivaltava ja syystäkin kiitelty ääninäyttely on sitä vastoin virheetöntä tasoa. Loistavana lisänä pelin alkuperäinen musiikki on uudelleennauhoitettu Melbournen sinfoniaorkesterin kanssa.

Pelimekaniikassa uusintaversio on uskollinen alkuperäisteokselle. Pelaajalle se näkyy erityisesti tarinankerronnan rauhallisuudessa, mikä saattaa olla nykypeleihin tottuneelle epämieluisa yllätys. Ongelman sijaan kyse on ominaisuudesta, joka paljastaa, miten paljon seikkailupelit ovat kehittyneet.

Kauneusvirheistä huolimatta uusintapainos onkin rautainen kokonaisuus, jota voi suositella varauksetta kaikille seikkailupelien ystäville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Laukaassa järjestetään yhdistettynä talviuinnin SM- ja EM-kisat – Tämän vuoden arvokisa jäi pitämättä osanottajapulan vuoksi

Mihin olisikaan Perttu Korhonen urheilijana yltänyt, jos ei olisi pitänyt joogaa humpuukina

Majakkaseuran elokuvakiertue saapuu Jyväskylään: ilmaisleffa Haaksirikkojen Märket esitetään kirjastossa perjantaina

2010-luku oli listapopin, rapin, Spotifyn ja live-esiintymisten juhlaa. Näin musiikin kuuntelu muuttuu 2020-luvulla

Telia tarjoaa ilmaiseksi tv-urheilua, joka normaalisti maksaa: lauantaina muun muassa JYP–KalPa

Muistatko tätä Syksyn sävel -finalistia? Onnettomuuden vuoksi laulajan aivoista jouduttiin poistamaan kolmannes

Jyväskylästä lähdetään urheilun huippuvirkoihin – viimeksi JKU-urheilija, Semmarit-laulaja ja yliopiston viestintäjohtaja

Tommi Soidinmäen kruunaamisesta tangokuninkaaksi 15 vuotta – Onko sunnuntain juhlakonsertissa Saarijärvellä luvassa yllätysilmoitus?

Jyväskyläläismissi juontaa ruudussa uutta musiikkitietovisaa – Avausjaksossa myös jyväskyläläinen kilpailija

Äänekoskelainen naisten teatteriporukka teki alastonkalenterin, mutta joku voi joutua pettymään – "Taiteellinen ja hyvällä maulla toteutettu"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.