Hankasalmen metalliylpeys Kamara täyttää pyöreitä vuosia, juhlalevyllä mukana alkuaikojen esikuva Timo Rautiainen

Kahdessakymmenessä vuodessa ehtii tapahtua kaikenlaista. Musiikkitrendit tulevat ja menevät, muoti muuttuu, Facebook, Netflix ja Spotify keksitään, parta harmaantuu.

Hankasalmelaisen metalliyhtye Kamaran ensiaskeleet otettiin Lumessakahlaajat-nimellä vuonna 2000. Samaan aikaan käynnistyi suomenkielisen raskaan rockin nousukiito, jota vetivät Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja Kotiteollisuus.

Lumessakahlaajat aloittikin taipaleensa Trio Niskalaukaus -tribuuttibändinä, mutta varsin pian omia biisejä alkoi kertyä niin paljon, että nimenmuutos oli lopulta väistämättömästi edessä.

– Saimme toisella demollamme levytyssopimuksen seinäjokelaiselta Firebox Recordsilta. He julkaisivat ensimmäisen ep-levymme Tämäkin vielä vuonna 2004, joka tuli Kamaran nimellä, laulaja-kitaristi Juha Minkkinen kertoo.

Esikoisjulkaisunsa jälkeen Kamara on tehnyt viisi albumia, joista tuorein on vuoden 2018 Kamara. Kaksikymmentävuotisjuhliensa kunniaksi yhtye julkaisee 3. huhtikuuta tanakasti jytisevän Vallan huoneissa -ep:n.

Neljä kappaletta sisältävän pikkulevyn voi sanoa sulkevan ympyrän bändin uralla, sillä sen päättää uusi versio vuoden 2004 esikois-ep:n nimiraidasta. Lisäksi kappaleessa kuullaan vierailevana solistina alkuaikojen esikuvaa Timo Rautiaista.

– Kappale on ollut meillä keikkasetissä miltei aina. Siitä on muodostunut meille tärkeä kappale. Äänityssessiot Electric Fox Studiosilla menivät mukavasti, Timo veti biisin rautaisella otteella purkkiin. Tuntui hyvällä tavalla oudolta kuunnella Timoa laulamassa sitä. Siinä hiffasi, että nyt on tuttu ääni, mutta silti oma biisi. Vähän aikaa piti sulatella. Timppa on ollut meille kova vaikuttaja alusta saakka, joten olihan se juhlavaa, kun hän tuli tähän mukaan.

 

Ep-julkaisuun yhtye päätyi Minkkisen mukaan siksi, että Kamara-albumin synnyttäminen oli sen verran iso punnerrus, että lyhyempi formaatti tuntui nyt houkuttelevammalta.

Minkkinen tunnustautuu silti ehdottomasti kokopitkien levyjen ystäväksi. Varsinkin nuoriso tuntuu tykittävän Spotifysta lähinnä yksittäisiä biisejä, jonka takia osa artisteistakin on alkanut julkaista vain singlejä.

– Kyllä minua harmistuttaa se, että albumikokonaisuudet jäävät varjoon suoratoistojen hallitsemassa maailmassa. Toisaalta haluan silti seurata aikaani, enkä tahdo väkisin taistella trendiä vastaan. Saa nähdä, alammeko mekin julkaista yksittäisiä sinkkuja. Albumeista emme silti luovu, täytyy yrittää tasapainoilla näiden kahden vaihtoehdon välillä.

 

Raskas kotimainen ja usein myös suomenkielinen musiikki muuttui viime vuosikymmenen alussa suorastaan trendikkääksi. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Kotiteollisuus, Maj Karma, Mokoma ja Stam1na myivät levyjä ja keikkalippuja kuin leipää.

Kaiken huipensi mörköheavybändi Lordin euroviisuvoitto toukokuussa 2006. Heavy oli hetken koko kansan musiikkia.

– Suomiheavy tuntui tuolloin tuoreelta. Oli mukavaa ja mielenkiintoista olla itsekin kuvioissa mukana heti alusta asti. Aika pian kuitenkin huomasimme, ettei siellä kovin monelle bändille ollut tilaa. Jos soitti vaikka suomenkielistä thrashia, niin sai nopeasti "toinen Mokoma" -leiman.

– 2000-luvun alussa keikkojen saaminen oli helpompaa. Koska julkaisujen tulva ei silloin ollut vielä niin valtaisa kuin nyt, niin levyt saivat silloin myös enemmän huomiota, Minkkinen vertailee.

Vaikka Kamara ei suomiheavyn ykköskaartiin koskaan noussutkaan, on bändi edelleen jäsenilleen tärkeässä roolissa. Paloa raskaan musiikin tekemiseen ja esittämiseen riittää.

– Emme ole koskaan lannistuneet, Juha Minkkinen paaluttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Tosielämän Jane Tennison Jackie Malton vie katsojat kohurikosten maailmaan

Toivakasta löytyy yksi maan harvoista pärekaton tekijöistä – Lupsakan Kari Siikasen päreet palavat vain siitä yhdestä kysymyksestä

Alusvaatteet, päällysvaatteet, hiukset, kynnet, korut, roskapussit, toimiston seinät... – Jyväskyläläisen yrittäjän Sanna Jylängin, 43, lempiväriä ei ole vaikea arvata

Marko Ahosen tärpit: Rainer Werner Fassbinderin Eva Braunin avioliitto on ohjaajansa tunnetuin elokuva

Pariisi vaihtui Joutsaan, Jämsään ja muihin kotimaan kohteisiin – Pyöräilijät silti hyvillä mielin kohti hurjaa urakkaa: "Tarkoitus on ennen kaikkea auttaa"

Marko Ahosen tärpit: Tornionjokilaaksossa väki vähenee mutta osa haluaa pysyä isiensä mailla

Kesähiukset kauniiksi jogurtilla ja kananmunalla – Ekokampaajan mukaan moni ruokakaapin tuote ja puutarhan yrtti taipuu hiushoidoksi tai jopa shampoon korvikkeeksi

Vanhat kuvat: Höyrylaiva Toimi aloitti kesäiset Keiteleen risteilyt

Marko Ahosen tärpit: Salattujen elämien spin off -sarja Pihlajasatu alkaa jälleen

Riitan ja Arin pihassa tilaa piisaa leikille ja oppimisellekin: kun jokaisella lapsella on oma kasvilaatikko, kiinnostus kasviksiin ja ruuanlaittoon syntyy kuin salaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.