Harva tähän pystyy: Lastenlauluja, koulukeikkoja ja uskottavasti rockia

Jussi Raittinen & The Boys on käynyt läpi kaikki tyylisuunnat. 1960-luvulla syntyneeltä yhtyeeltä ilmestyi elokuussa albumi.

Syyskuussa 75 vuotta täyttänyt Jussi Raittinen on tehnyt monipuolisesti musiikkia jo yli puoli vuosisataa. Omien sanojensa mukaan hän on soittanut uransa aikana kaikkea mahdollista musiikin saralla – puhdasta iskelmää lukuun ottamatta.

Raittinen juhli synttäreitään lokakuussa Helsingin Kulttuuritalolla, jonka valmistumisesta tuli keväällä 60 vuotta.

– Kulttuuritalo rakennettiin talkootyönä työväentaloksi ja meidän talosta Hämeentieltä lähti aika monta isää sinne rakennustöihin 1950-luvun puolivälissä. Se oli hieno paikka juhlia synttäreitä ja siellähän meillä oli The Boys -bändin 50-vuotiskonserttikin, Raittinen sanoo

Jussi & The Boysin keikalla Jyväskylän Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä sunnuntaina 9.12. kuullaan monipuolinen kattaus tuttuja lauluja The Boys -yhtyeen vuosikymmeniltä: Kaunis nainen, Liisan koira, Kesäduuni blues sekä tietysti Metsämökin tonttu. Keikkalistalle pääsevät varmasti myös monet Elviksen ja Chuck Berryn klassikoista.

– Kaikki lähti liikkeelle 1950-luvulla juuri rock´n´rollista, johon 60-luku toi hirveän paljon uusia ja erilaisia musiikillisia vaikutteita.

Värikkäällä 60-luvulla Raittinen kävikin läpi kaikki vuosikymmenen tyylisuunnat.

– Rautalangan jälkeen tuli laulettu beat, sitten popkausi, sen jälkeen mustan musiikin vaikutteet, kuten rhythm and blues ja soul sekä tietysti myös kantri. Suurimmillaan The Boys oli vuonna 1969, jolloin mukana oli kolme puhaltajaakin. Musiikkimme oli osittain popjazzia, mutta esitimme myös tanssimusiikkia. Pärjäsimme kaikenlaisten yleisöjen kanssa, eikä meillä ollut koskaan minkäänlaisia ongelmia keikoilla.

Raittisen veljekset, Jussi ja Eero aloittivat levytysuransa jo 1960 ja ensimmäinen The Boys koottiin 1964.

– Ura ammattilaisena alkoi vuonna 1966 ja elanto alkoi tulla musiikista 1969. Asuimme silloin vielä Eeron kanssa kotona, vaikka ansaitsimmekin jo itse omat rahamme. Emme me mitään hurjaa rock-elämää viettäneet. Mutsi oli opiskellut itse musiikkia muun muassa Sibelius Akatemiassa, joten hän ymmärsi meitä. Hän kuitenkin muistutti, että ”teidän pitää kirjoittaa ylioppilaaksi, että saatte kunnon ammatin”.

– Lopulta hänen toiveensa toteutui ja pitkällisten vaiheiden jälkeen me molemmat kirjoitimme Oulunkylän yhteiskoulusta. Kirjoitusten jälkeen kävimme jaakobinpainia, ryhdymmekö sen jälkeen oikeasti muusikoiksi vai yritämmekö opiskella jotakin muuta. Muusikoitahan meistä sitten lopulta tuli.

Jussi & The Boysin ura lähti 1970-luvun alussa kunnolla lentoon. Yhtye sai ensimmäisen kultalevynsä Mä tahdon rokata -albumilla 1973 ja kultaa toi myös seuraavana keväänä julkaistu Pojat asialla -albumi. Samana vuonna Jussi & The Boys voitti Syksyn sävel -kilpailun Metsämökin tonttu -laululla.

Suomessa oli tuolloin vielä paljon tanssilavoja ja osa järjestäjistä ryhtyi järjestämään perjantaisin nuorten tansseja. Keikkoja riitti ja Metsämökin tonttu laajensi kuulijakuntaa entisestään.

Lastenmusiikki tuli mukaan jo 1970-luvun alussa.

Metsämökin tontun menestyksen myötä minua pyydettiin esiintymään myös lastenkonsertteihin, ja mietin mitä ihmettä oikein esittäisin heille. Alussa suorastaan pelkäsin esiintymistä lapsille. Olin kuitenkin tutustunut jo 1960-luvun lopussa M.A Nummiseen ja ajattelin, että Maurin kappaleita on hyvä laulaa. Harjoittelin niitä ja ne upposivat hyvin skideihin. Nyt olen jo levyttänytkin niitä, esimerkiksi Kekkonen-rockin ja Jenkan hevosen puhdistamisesta.

1980-luvulla Raittine lähti esiintymään myös kouluihin, joissa veti rockmusiikin historian oppitunteja ja teki lastenmusiikkikonsertteja.

– Teimme varmasti satoja koulukonsertteja 35 vuotta.

Raittisen vahvuus ja uran pituus onkin ollut juuri monipuolisuuden ansiota. Mieheltä ovat taittuneet lähes kaikki tyylisuunnat ja kuuntelijakuntaa on ”3-vuotiaasta aina 93-vuotiaisiin”.

Elokuussa yhtyeeltä ilmestyi albumi Unioninkatu 45, joka sai nimensä Raittisten kotitalon mukaan. Raittiset ovat asuneet samassa kivitalossa Kaisaniemessä jo 42 vuotta.

Albumin kappaleiden kirjo ulottuu raisusta rock and rollista kantrin kautta tunnelmallisiin balladeihin.

Jussi & The Boys esiintyy sunnuntaina 9.12. Jyväskylän Kaupunginteatterissa Suurella näyttämöllä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .