Harvinainen kissarotu Kuriilien bobtail viettää elämäänsä töpöhäntänä

”Bobbarit” ovat lähes koiramaisen seurallisia , kasvattaja Klavdia Parkkonen sanoo.

Ruskearaitainen kissa käyskentelee valjaissa omakotitalon pihalla. Eräs yksityiskohta kiinnittää siinä välittömästi huomion. Kissalla on häntänä pelkkä pörheä töpö, joka heiluu kissan tarkkaillessa ympäristöään.

Kolmivuotias kolli Christophorus Columbus Vetka Sakury, tuttujen kesken Ripe, on kuriilien bobtail.

Kissaa ulkoiluttava Klavdia Parkkonen tutustui tähän omalaatuiseen kissarotuun 2010 ollessaan työmatkalla Venäjällä. Siellä rotu on alkuperäisenä venäläisenä kissana kasvattanut suosiotaan viime vuosina, mutta muualla se on yhä harvinainen. Suomessa on vain viisi bobtailien kasvattajaa, Parkkonen on heistä yksi.

– Siihen on syyllinen kyllä puolisoni. Seppo sanoi, että tuollainen kissa pitää saada, Parkkonen sanoo ja naurahtaa.

Klavdia Parkkosella oli ollut kissa viimeksi lapsuudessa, eikä hän ollut suunnitellut sellaisen hankkimista. Syksyllä 2010 Suomeen kuitenkin saapui hänen ensimmäinen töpöhäntäkollinsa Marski eli Marmelad Island Julapp.

– Sitten tuli toinen kissa, ja kolmas, ja sitten pentuja. Kävimme näyttelyissä, joten miksipä emme olisi alkaneet kasvattaakin kissoja? Parkkonen muistelee.

Virallinen kasvattajanimi ”Kuriton” on Seppo Parkkosen keksimä.

Kissankasvatusta ei voi sanoa isoksi bisnekseksi. Suomessa sillä ei elä käytännössä kukaan. Asian hyvä puoli on, että rotukissoja eivät juurikaan vaivaa monien rotukoirien ongelmat, ylijalostuksesta johtuvat perinnölliset vaivat. Myöskään niin kutsuttua pentutehtailua ei ole samassa mitassa, ja kasvattajat tekevät aktiivisesti yhteistyötä sekä sen että sisäsiittoisuuden kitkemiseksi. Klavdia Parkkonen muistuttaakin, että rekisteröimätöntä rotukissan pentua ei pitäisi koskaan ostaa.

Näyttelykelpoisen rotupennun hinta voi kohota tuhannen euron paremmalle puolelle, mutta siihen on syynsä. Rekisteröinti, rokotukset ja madotukset eivät ole ilmaisia.

– Vastuullinen kissaihminen ymmärtää tämän eikä tingi, eikä kukaan itseään kunnioittava kasvattaja pudota hintaa.

Kissanpennun luovutusikä on noin 12 viikkoa, ja Parkkonen pitää siitä kiinni. Hän ei ole myöskään koskaan myynyt Kuriton-pentua keskustelematta ensin pitkään ostajan kanssa vähintään sähköpostitse. Useimpiin ostajiin hän on pitänyt yhteyttä myös jälkeen päin.

Kuriilien bobtail tunnetaan hännästään. Kuva: Marko Puumalainen
 

Töpöhäntäisyys on kuriilien bobtailin synnynnäinen ominaisuus, ja jokainen töpö on ainutlaatuinen kuin sormenjälki. Lyhythäntäisyyttään bobtail kompensoi pitkillä ja vahvoilla takajaloillaan. Parkkosen mukaan tähän hieman jänismäiseen ulkonäköön joko ihastutaan tai vihastutaan.

– Aluksi oli vaikea saada pentuja kaupaksi, kun kukaan ei tuntenut rotua. Nykyään ei tarvitse kuin kuva laittaa Facebookiin, niin tulee kyselyä, että ”olemme tutkineet eri rotuja ja haluamme juuri tämän kissan!” Se on jokaisen kasvattajan unelma.

Bobtaileista kerrotaan Venäjällä hurjia tarinoita: väitetään, että kissajoukko voi kyetä kaatamaan karhun.

Uskottavampien kertomusten mukaan töpöhännät ovat eteviä kalastajia ja pitävät vedestä. Ainakin Ripe-kissa leikkii mielellään valuvan hanan alla.

”Bobbarin” luonnetta Parkkonen kuvailee lähes koiramaisen seuralliseksi. Jotkut oppivat jopa noutamaan – tietenkin vain silloin kun huvittaa.

– Eivät välttämättä ihan sylikissoja kuitenkaan.

Vuosikymmenen alkupuolella Kuriton-kissalaan siunaantui kolme pentuetta. Jokaisessa oli 6–8 pentua. Tällainen hedelmällisyys on bobtaileille harvinaista. Näistä kissoista on Parkkosilla enää yksi, valkoinen Kuriton Cinderella. Osa pennuista on päässyt näyttely- ja siitoskissoiksi, muut tavallisiksi lemmikeiksi.

– Pentujen luovutus on kauheaa, kun ne on pienestä asti kasvattanut, Seppo Parkkonen sanoo.

Tällä hetkellä Kontiolahden kissalassa ei ole pentuja, sillä Klavdia Parkkosen työkiireet ovat syöneet ajan.

– Nautimme nyt vain näiden kissojen kanssa olemisesta, hän sanoo.

Uusimmat

Tänään

Pitkittynyttä vaivaa varten määrätty antibioottikuuri toi Merja Kohvakalle yöunet vievän allergian, ja se saattoi pelastaa hänen henkensä: "Se oli onnekas yskä"

Pentti Särkiojan, 80, olympialaiset lähestyvät puolen vuosisadan ikää, eikä Pylkönmäen Yrittävän puheenjohtajan pesti ole loppumassa – "Joskus talkootunteja kertyi liikaakin, mutta olen tykännyt tästä touhusta"

Arman Alizadille talousohjelma Youtubeen

Jyväskylään jo kolmas Aito Döner -ravintola

Miksi vain luonnollinen kauneus on hyväksyttyä, kauneusyrittäjä Tiina Jylhä kysyy – Jyväskylässäkin kohotetaan rintoja ja muotoillaan häpyhuulia

Kun vaimo alkoi odottaa lasta, Joonas Tolvanen kirjoitti tulevalle lapselle kirjan

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.