Harvinaisuus: Keski-Suomessa vasta toinen havainto kyhmyhaahkasta

Jyväskylästä löytyi 23.11. kyhmyhaahka. Hieno havainto, sillä kyseessä oli tiettävästi vasta toinen havainto Keski-Suomessa koko lajista. Lintu oli uiskennellut Tuomijärvellä yhdessä allin kanssa, kun lintuharrastajat olivat kiinnittäneet parivaljakkoon huomiota.

Aiemmin Eerolanlahdella havaitut pari pikku-uikkua olivat lisänneet havainnointia alueella ja se tuotti myös tulosta.

Isompi linnuista oli haahkamainen, mutta naaraspukuisen haahkan ja kyhmyhaahkan erottaminen ei ole helppoa. Hieman ennen puoltapäivää löytynyt lintu saatiin varmuudella määritettyä vasta, kun paikalle saatiin kaukoputki.

Haahka on suurempi ja tummemman ruskea kuin kyhmyhaahka. Mutta suhteelliset tuntomerkit ovat hankalia vertailukohdan puuttuessa. Kyhmyhaahkan ilme on hymyilevä haahkaan verrattuna ja juuri tämä selvisi lähemmässä tarkastelussa.

Tapaus veti suupielet hymyyn myös monilla paikallisilla lintuharrastajilla, sillä ainut aikaisempi havainto kyhmyhaahkasta Keski-Suomessa oli toukokuulta 1991.

Pitkään ei arktisesta vieraasta saatu silti nauttia, sillä lintu päätti jatkaa matkaa jo kello 14.50 samana päivänä. Laji on koko Suomessa harvinainen, sillä Itämeren alueellakin se on vain satunnainen talvehtija. Mänttä-Vilppulassa talvehti yksi naaraslintu 1980-luvulla.

Toinen upea arktinen sorsalintu on allihaahka. Se talvehtii tuhatpäisinä parvina Jäämerellä yhdessä kyhmyhaahkojen kanssa, mutta myös pienissä määrin Itämerellä. Useimmat allihaahkat nähdään sisämaassa vasta joulu- ja tammikuussa.

Tämän vuoden loppiaisena löytyi – niin ikään Mänttä-Vilppulasta – upea juhlapukuinen allihaahkakoiras. Lintu viihtyi samalla koskipaikalla lähellä keskustaa muutamia päiviä ja sai sankan ihailijajoukon liikkeelle.

Ihmisiä pelkäämätön ja mukavan yhteistyöhaluinen lintu oli erityisesti kuvaajien mieleen. Harvoin lajia pääsee yhtä hyvin näkemään, saati ikuistamaan. Edes Jäämerellä. Kumpikin haahkalaji pesii Siperian tundralla, mutta talvehtii Jäämeren sulana pysyvässä länsiosassa Norjan pohjoisrannikolla.

Isolokki on niin ikään talvivieras kaukaa pohjoisesta. Laji pesii Jäämerellä Kaninin niemimaalta itään, Huippuvuorilla ja Grönlannissa. Pieni osa linnuista talvehtii Itämeren piirissä.

Laji oli aiemmin yleisempi meillä talvisaikaan, mutta rannikolla silti yhä vuosittainen. Jyväskylän myöhäissyksyn lokit ovat ilmeisesti vaihtaneet puuttuvan ruoan perässä Tampereelle, jossa onkin viime päivinä nähty yksi lintu Tarastenjärven jätteenkäsittelylaitoksella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .