Harvinaisuus, josta nousee mieleen Beatles

Hyvät ihmiset -yhtye teki albumistaan erikoispainoksen, joka on vain 30.

Ensin syntyivät kappaleet, sitten vasta bändi.

Laulaja Pirta Laaksonen ja basisti Taneli Tulkki ovat tehneet pitkään biisejä keskenään, mutta viime vuonna he saavuttivat pisteen, jossa seuraava looginen askel oli bändin kasaaminen.

Useissa yhtyeissä soittanut pariskunta kaiveli verkostojaan ja loi viisihenkisen kokoonpanon. Bändi sanoo itseään helsinkiläiseksi, mutta Laaksosella, Tulkilla ja kitaristi Jemo Kettusella on varpaiden välissä Keski-Suomen hiekkaa. Toisilla enemmän kuin toisilla.

– Taneli on meidän primus motor, orkesterin johtaja ja pääjehu. Hän tekee pitkälti biisit ja mun harteille jää laulumelodiat, Laaksonen sanoo.

Tulkki arvelee, että bändin sisällä vallitsee kuitenkin jonkinlainen demokratian tynkä siinä mielessä, että sovituksia ja stemmoja hiotaan yhdessä ja ehdotuksia otetaan vastaan.

Hyvät ihmiset tekee suomenkielistä pop-rock, josta voi löytää myös 90-luvulta kumpuavaa funkia.

– Ja minä tuon siihen folkvaikutteita mukaan ihan pyytämättäkin, koska laulutapani vaan on sellainen, Laaksonen arvelee.

Hyvät ihmiset julkaisi joulukuussa nimeään kantavan, kokopitkän albumin. Levyä on saatavilla digitaalisena ja vinyylinä.

Kun levypussin avaa, sieltä löytyy mustan kiekon sijaan valkoinen levy. Mieleen nousee, että onko tämä viittaus Beatlesiin White Albumiin eli ylivertaiseksi muodostuneeseen klassikkoon, joka sisältää musiikillisesti hyvin erityylisiä kappaleita.

– Saa sitä siihenkin verrata jos haluaa, Tulkki sanoo ja nauraa.

Oikeasti levyn väri tulee kansikuvasta. Sampo Laaksonen kuunteli levyn läpi ja sanoi kokevansa sen kuvastavan aikamme katoavaisuutta. Tätä hän halusi ilmentää myös valokuvan pohjalta maalaamallaan kansikuvalla, jossa hahmot ikään kuin häipyvät valkoiseen, maitomaiseen taustaan.

– Kun me sitten tilattiin vinyyliä, ajateltiin, että totta kai levynkin tulee olla valkoinen, Tulkki sanoo.

Laaksonen kertoo, ettei ero mustan ja valkoisen välillä ollut rahallisesti kovin suuri. Vaikka ero joitakin euroja olikin, ei summa päässyt kasvamaan valtavaksi, sillä levystä tehtiin vain 30 kappaleen erikoispainos, jota myydään vain keikoilla.

Yhtye teki ensikeikkansa 2018 Yläkaupungin Yössä.

– Seuraava keikka oli sitten heti joulukuussa, levynjulkkareissa, Laaksonen sanoo ja nauraa.

Harva keikkarytmi on johtunut sekä levyn tekemisestä että rumpalin vaihtumisesta. Lauantaina Hyvät ihmiset konsertoi Jyväskylässä Popparissa.

Vaikka albumi on vielä melko tuore, seuraava levy on jo suunnitteilla.

– Vaikka biisit ovat yleisölle uusia, meille ne ovat jo tuttuja. Lisäksi biisejä tulee koko ajan lisää ja sovittelusessioitakin on jo sovittu, Taneli Tulkki sanoo.

Hyvät ihmiset -yhtye esiintyy Jyväskylässä Popparissa lauantaina 16.2.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .