Harvinaisuus sai kyyneleet tosifanin silmiin

ROCK

AT THE GATES

Ruisrockissa Turussa 4.7.2008

Ät-tögeits, ät-tö-geits"

-huudot kaikuivat jo hyvissä ajoin ennen iltaseitsemää. At the Gatesin, tuon pohjoismaisen metallin pioneerin oli määrä vihkiä käyttöön Ruisrockin niittylava vuodelle 2008.

At the Gates nostattaa tunteita ehkä normaalia deathmetal-bändiä enemmän, sillä yhtyettä pidetään yleisesti niin sanotun Göteborg-soundin luojana. Samaa reseptiä ovat apinoineet muun muassa megasuosittu In Flames ja piireissä arvostettu Dark Tranquillity.

At the Gates laittoi fanien suureksi harmiksi hommat jäihin vuonna 1996 ja sittemmin osa miehistöstä liittyi myös maineikkaaseen The Haunted-bändiin. Nyt nähty Ruisrockin keikka saattaa jäädä yhtyeen ensimmäiseksi ja viimeiseksi Suomen visiitiksi.

Hymyilevä death-metalkarju

Slaughter of the Soul-biisillä startannut setti alkoi lupaavasti. Napakasti soitettu murjova riffittely sai yleisön ilmeistä päätelleen onnistuneen vastaanoton. 27 asteen helteessä riuhuminen muodostaa hikeä vähän normaalia klubikeikkaa enemmän ja niinpä yhtye vältti lavalla liikehtimistä viimeiseen asti.

Ainoana joukosta erottautui lavan eri puolia tutkiskellut laulaja Tomas Lindberg, joka ei synkistä sanoituksista huolimatta kyennyt pidättelemään aurinkoista hymyään. Onko nyt näin, että Ruotsissa jopa deathmetal-synkistelijät ovat iloisia ja hilpeitä veikkosia?

Yhtye antoi mitä siltä odotettiin. Täyslaidallisen erään pienen genren virstanpylväiksi muodostuneita hittejä. Cold, Terminal Spirit Disease, Kingdom Gone, The Swarm, Windows, The Burning Darkness ja niin edelleen. Under A Serpent Sun-biisi sai uuden merkityksen auringon pistäessä tämän kesän kuuminta mollotusta hevikansan niskaan. Riemastuttavan kokoinen pittirinkikin alkoi kasvaa setin puolessa välissä ja yhtye heitti bensaa liekkeihin ajaen Nausea-biisillä pittiriehujat nestehukan partaalle.

At the Gatesin ehdoton valtti on sen biisimateriaali. Bändi ei ole nopein, synkin, brutaalein eikä sen melodiantaju ole ennenkuulumatonta, mutta väkivaltaisten ja ilkeiden riffien ympärille nivoutuvat kiinteät ja napakat biisit ovat sen vahvuuksia. Biiseissä myös tapahtuu koko ajan. Yhdistelmä tekee biisimateriaalista jopa niin vahvaa, että vertailukohtaa saa The Hauntedin poislukien lähteä hakemaan suuremman rapakon takaa.

JUHA LUOMALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.