Hassuja nuo amerikkalaiset

Brittikoomikko Tracey Ullman on vaikuttanut viihdehistoriaan suuresti. 1980-luvun alkupuolella hän oli kotimaassaan tv-tähti ja myös laulaja. Historiaan Ullman on jäänyt USA:ssa tekemänsä työn ansiosta.

Vuonna 1987 alkoi huumorisarja The Tracey Ullman Show. Sen sisällä nähtiin lyhyitä animaatiojaksoja perheestä nimeltään Simpsonit. Loppu on sitä kuuluisaa historiaa.

Nelonen uusii yömyöhään sketsisarjan Tracey Ullman (State of the Union). Se ei ehkä tee tv-historiaa, mutta sarja on kehuttu ja palkittu. Hyvistä syistä. Termi sketsi täytyy nyt käsittää laajasti. Tracey Ullmanin sketseissä ei ole loppuhuipennusta, eikä edes välttämättä vitsiä, termin perinteisessä mielessä. Ullman esittää kymmeniä erilaisia hahmoja, mutta kyse ei ole imitoinnistakaan.

Hahmoille on yhteistä se, että ne ovat tavalla tai toisella periamerikkalaisia. Yhtä paljon kuin hauskuuttaa, Ullman tekee osuvia humoristisia havaintoja amerikkalaisesta elämäntavasta, kuitenkaan pilkkaamatta sitä.

Tracey Ullman
Nelonen klo 00.20

Kolme erää saunomisesta

Tv-arkistosta on kaivettu esiin kolme sauna-aiheista ohjelmaa. Putken aloittava Kotoinen saunani (1964) kertoo saunomisen kansanperinteistä.

Neil Hardwickin käsikirjoittama Löylyä - suomalaisen saunan nousu ja uho (1977) käsittelee aihetta humoristisesti. Mitä olisikaan kaunis kesäilta ilman palavaa saunaa?

Miksi sauna ei auta (1977) kertoo saunomisesta tieteellisestä näkökulmasta. Professori Tähkä analysoi sitä, minkälaisia tuntemuksia lämmin sauna suomalaisissa aiheuttaa. Armi Ratia kertoo lauteilla käymistään neuvotteluista.

TV-arkisto saunassa
Yle Teema klo 21.50

Jylhä elää kauneudesta

Liv uusii reality-sarjan Kauneusklinikka Tiina Jylhä. Ilmeisesti siksi, että sarja tuli tehtyä ja siitä pitää repiä kaikki hyöty irti. Kauneusyrittäjä Tiina Jylhä järjestää työkseen asiakkaita, eli naisia, plastiikkakirurgille. Lisäksi tutustutaan Jylhän perhe-elämään. Sarja tekee ansiokasta työtä luomukauneuden puolesta. Sillä ei kai kukaan halua kuulua siihen porukkaan, jonka kanssa Jylhä työtään tekee.

Kauneusklinikka Tiina Jylhä
Liv klo 20.30

Me kaikki syömme jotain

Kaikenmaailman ruokavammaisuus on muoti-ilmiö, josta olen yrittänyt pysyä erossa. Silti myönnän ihmetykseni ravinnon suhteen. Tällainen kevyttuotteiden suurkuluttaja painaa kahden normaalimiehen verran. Jotkut taas laihduttavat nimenomaan syömällä rasvaisia ruokia. Onko elämä ilman perunaa, pastaa ja leipää edes elämisen arvoista?

Voi oli vielä hetki sitten epäterveellistä, ja sitä piti välttää. Nyt voita käytetään niin paljon, että maassa vallitsee suoranainen voipula.

Entäpä luomu, onko se vain uskonasia? Apua!

En usko, että Ajankohtaisen kakkosen teemailta ruuasta ratkaisee mitään, vaikka en voi suoran lähetyksen sisältöä etukäteen tietääkään. Ruokavalio on hyvin henkilökohtainen asia ja siksi herkkä aihe. Ennen varmin tapa saada haukkuja oli arvostella uskovaisia, nykyään herkkähipiäisimpiä ovat karppaajat.

Teemaillan keskustelua johtavat Salla Paajanen ja Jyrki Richt.

A2 Teema: Ruokailta
TV2 klo 21.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.