Hevikansan totuus paljastuu dokumentissa – ensiesitys John Smith -festareilla

John Smith Rock Festivalilla Laukaan Peurungassa nähtiin perjantaina 20.7. A Heavy Metal Civilization -dokumentin ensiesitys. Dokumentin takana ovat brasilialainen Espoossa asuva Cristina Ornellas ja brasilialais-suomalainen Järvenpäässä asuva Maila-Kaarina Rantanen.

Ornellas päätyi Suomeen ensimmäistä kertaa au pairiksi vuonna 2010. Hän asui Nokialla vuoden, jonka jälkeen hän palasi Brasiliaan. 2013 Ornellas päätti muuttaa Suomeen opiskelemaan ja on asunut täällä siitä lähtien.

Rantasen isä on suomalainen ja äiti brasilialainen, ja hän kertoo Suomen olleen hänelle aina rakas lomakohde. Lisäksi hänellä on täällä paljon sukulaisia, joten vuonna 2009 Rantanen päätti muuttaa Brasiliasta Suomeen opiskelemaan kieltä ja etsimään juuriaan.

Naiset kuvailevat A Heavy Metal Civilization -dokumentin ensiesitystä festareilla heidän ”suureksi päiväkseen”. Kaksikko etsii tällä hetkellä rahoittajaa saadakseen filmin laajempaan levitykseen.

– Projekti alkoi kaksi vuotta sitten. Se eteni vähä vähältä eteenpäin, koska teimme kaiken kahdestaan ilman sponsoreita. Onnistuimme silti tekemään sen ammattimaisesti, Ornellas iloitsee.

Dokumentin aiheena on Rantasen mukaan ”suomalaisen heavy metalin kehityskaari”.

– Teimme aiheelle eräänlaisen aikajanan 80-luvulta tähän päivään. Filmi kysyy katsojiltaan, onko Suomi todella heavy metal -maa, Rantanen kertoo.

– Emme halua antaa kysymykselle vastausta, vaan haluamme vain herättää sen kysymyksen katsojissa. Jotkut saattavat pitää Suomea heavy metalin paratiisina ja jotkut olla asiasta täysin eri mieltä, Ornellas sanoo.

Katsojat voivat etsiä vastausta kysymykseen filmillä esiintyvien muusikoiden haastatteluista. Heitä ovat muun muassa Nightwishin Marco Hietala, Sonata Arctican Tony Kakko, Stratovariuksen Lauri Porra ja Turisaksen Mathias Nygård. Ornellas kiittelee kaikkia muusikoita, jotka antoivat aikaansa filmin kuvaamiselle.

– Monet näistä ihmisistä ovat täällä esiintymässä. Sanoisin, että ainakin puolet. Joten kuinka olisimme voineet olla tulematta tänne, Ornellas sanoo nauraen.

Suurin osa dokumentissa esiintyvistä muusikoista on Ornellasin mukaan juuri sen ikäisiä, että he ovat eläneet itse filmillä käsitellyn ajanjakson ajan.

– He ovat olleet mukana alusta asti, ensin faneina ja myöhemmin muusikoina. Nyt he pääsivät kertomaan koko tarinansa.

Dokumentti esitetään festareilla myös sen toisena päivänä lauantaina 21.7. Ornellasin mukaan suurin osa dokumentissa esiintyvistä muusikoista ei ole vielä nähnyt filmiä. 

– Paikalla olevat muusikot näkivät sen siis ensimmäistä kertaa täällä tänään.

Rantanen (oik.) ja Ornellas (vas.) saapuivat festareille Rantasen lapsuudenystävän, brasilialaisen, mutta nykyisin Ruotsissa asuvan Flavia Cyrinon (kesk.) kanssa. Kuva: Agata Anttonen
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Radio Keskisuomalainen tuo heinäkuun lauantai-iltoihin kuulijoita ihastuttaneen toivekonsertin – "En ole koskaan saanut niin paljon positiivista palautetta"

Muuramelaiskaunottarelle jälleen voittajan kruunu kutreille – Krista Oksanen on nyt Miss Hiekkasärkät

Marko Ahosen tärpit: Tosielämän Jane Tennison Jackie Malton vie katsojat kohurikosten maailmaan

Toivakasta löytyy yksi maan harvoista pärekaton tekijöistä – Lupsakan Kari Siikasen päreet palavat vain siitä yhdestä kysymyksestä

Alusvaatteet, päällysvaatteet, hiukset, kynnet, korut, roskapussit, toimiston seinät... – Jyväskyläläisen yrittäjän Sanna Jylängin, 43, lempiväriä ei ole vaikea arvata

Marko Ahosen tärpit: Rainer Werner Fassbinderin Eva Braunin avioliitto on ohjaajansa tunnetuin elokuva

Pariisi vaihtui Joutsaan, Jämsään ja muihin kotimaan kohteisiin – Pyöräilijät silti hyvillä mielin kohti hurjaa urakkaa: "Tarkoitus on ennen kaikkea auttaa"

Marko Ahosen tärpit: Tornionjokilaaksossa väki vähenee mutta osa haluaa pysyä isiensä mailla

Kesähiukset kauniiksi jogurtilla ja kananmunalla – Ekokampaajan mukaan moni ruokakaapin tuote ja puutarhan yrtti taipuu hiushoidoksi tai jopa shampoon korvikkeeksi

Vanhat kuvat: Höyrylaiva Toimi aloitti kesäiset Keiteleen risteilyt

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.