Hurjan musiikkiuran tehnyt TV-viihteen konkari Jari Puhakka: "Arvasin heti, että uusi Bumtsibum olisi pelkkää tekohengitystä"

Teatterin aulassa odottaa mies, jonka nauravat silmät muistetaan. ”Tuttu teeveestä”, kuten sanotaan.

Kohtaamme kapellimestari Jari Puhakan, 53, kanssa Jyväskylän kaupunginteatterin aulassa. Hän on kuulunut talon henkilökuntaan viime syksystä. Tänne hänet sai houkuteltua työkaveri vuosikymmenten takaa eli kapellimestari Lasse Hirvi.

– Hän otti yhteyttä ja tiedusteli, että kiinnostaisiko.

Tokihan teatterimaailma kiinnosti, sillä Puhakalla on pitkä historia sen parissa. Uran varrelle mahtuu 14 peräkkäistä vuotta Uuden Iloisen Teatterin puikoissa.

– UIT oli minun korkeakouluni. Pääsin siellä teatterimusiikin sovittamisen makuun toimiessani Jaakko Salon kisällinä. Hän oli tärkein oppi-isäni, mitä minulla on ikinä ollut.

 

Näinä päivinä Puhakan ajatukset pyörivät ensisijaisesti suuren Hollywoodin hohtoisen Glamour & Glam -konsertin sovituksissa. Monipuolinen tapahtuma tihkuu eri aikakausien elokuvasävelmiä.

– Voin sanoa eläväni unelmaani, sillä ison orkesterin johtaminen ja sille sovittaminen on suurin intohimoni. Teatterityössä saan taas toteuttaa sovittamista ja opastaa lahjakkaita näyttelijä-laulajia. Olen todella iloinen tästä työpaikasta.

Yleisö näkee kapellimestarin työstä vain jäävuoren huipun. Eri produktioiden työstäminen alkaa paljon aikaisemmin. Siihen sisältyy suuri määrä palavereita ja suunnittelua.

– Tällä hetkellä valmistellaan ensi syksyn suurmusikaalia Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Sovitan siihen musiikin teatterin 11-henkiselle orkesterille. Sekin on iso teos ja hyvin mielenkiintoinen projekti.

 

Puolessatoista vuodessa yhteinen sävel on löytynyt niin talon henkilökunnan kuin nykyisen teatterinjohtajan Hilkka Hyttisen kanssa.

– Todella kivoja ihmisiä täällä on. Hilkassa arvostan sitä, että hän on miellyttävä ihmisenä, mutta samalla määrätietoinen johtaja. Kun laivaa ohjataan oikein, niin koko henkilökunta voi hyvin, Puhakka sanoo.

Puhakan musiikilliselle taipaleelle mahtuu asioita, joista moni voi vain haaveilla.

Musiikin teorian opiskelut eivät Mäntyharjulla musikaalisessa perheessä varttunutta poikaa kiinnostaneet. Veri veti suoraan kentälle. 14-vuotiaana hän pääsi soittamaan oman kylän pojan Kake Randelinin bändiin.

– Menin silti lukioon. Se osoittautui tuskien taipaleeksi, koska en ole mikään lukutyyppi. Reputin ruotsin ja matikan.

Lukio jäikin kesken, kun nuorukainen sai pestin Kirkan bändin kosketinsoittajana 1984.

– Kun Kirka vaihtoi tyyliään heavy rockiin, oli aika vaihtaa bändiä. Iskelmä on aina ollut enemmän minun juttuni. Paula Koivuniemi palkkasikin minut ja hänen yhtyeessään soitin seuraavat kaksi vuotta.

 

Kohokohta Puhakan taipaleella oli kevät 1988. Tuolloin hänet buukattiin Boulevard-orkesteriin, joka oli juuri voittanut Suomen euroviisukarsinnat kappaleella Nauravat silmät muistetaan. Hän ei ollut soittanut orkesterissa vielä ääntäkään, kun jo istui lentokoneessa matkalla Eurovision laulukilpailuihin Dubliniin.

– Se viikko oli nuorelle maalaispojalle huikea kokemus. Siellä jammailtiin muun muassa edellisvuoden voittajan Johnny Loganin kanssa. Lämpiössä jännättiin pistesaalista yhdessä Celine Dionin kanssa, joka silloin voitti. Hän oli sellainen ujo pörrötukkainen maalaistyttö kukkamekossaan, Puhakka muistelee.

1990-luvun alussa Puhakka jäi freelance-muusikoksi ja alkoi toimia kapellimestarina ja sovittajana lukuisten artistien levytyksissä.

– Tätä kautta tulivat tutuksi monet Helsingin ”studiopaavot.” Salon Jakke antoi minulle valtuudet tilata studioon maan parhaat muusikot.

Samoihin aikoihin alkoi Puhakan ura eri television musiikkiohjelmissa. Tenavatähti-laulukilpailun myötä hän ystävystyi Seppo Hovin kanssa, jolta sai kutsun MTV3:n uuden musiikkivisailun kapellimestariksi. Hovi oli juuri keksinyt ohjelmalle nimeksi Bumtsibum!

– Sen tarina kestikin peräti kahdeksan vuotta.

Samanaikaisesti Puhakka heilutti tahtipuikkoa toisessa tuon ajan suosikki-ohjelmassa Tuttu Juttu Show.

Suosikki-ohjelmien uudelleenlämmityksistä Puhakka ei ole innostunut.

– Arvasin heti, että uusi Bumtsibum olisi pelkkää tekohengitystä. Kuten kävikin. Miksi tehdä uudestaan jotain sellaista, joka on joskus ollut tosi hyvä ja suosittu?, hän ihmettelee tiedostaen katsojien korkeat odotukset.

Haastattelua tehtäessä on juuri uutisoitu, että myös Tuttu Juttu Show tekee paluun tv-ruutuihin ensi syksynä. Puhakka ei halua tuomita ohjelmaa ennakkoon.

– Meillä on pitkä menneisyys Timo Koivusalon kanssa ja hän on hyvä ystäväni. Toivon sydämestäni, että hän onnistuu.

 

Musiikki on soinut Jari Puhakan elämässä lähes aina. Se on tärkeä, mutta ei kuitenkaan ainoa osa hänen elämäänsä. Lomalla hän vaihtaa täysin vapaalle ja lähtee kiertämään moottoripyörällä Eurooppaa laulaja-puolisonsa Kaija Lustilan kanssa.

– Olemme tehneet Keski-Euroopan reissun joka kesä. Se on kiva yhteinen harrastus. Viime kesänä ajoimme Barcelonaan asti ja nyt olemme lähdössä kesäkuussa Itävaltaan Alpeille, Jari Puhakka sanoo.

Jämsänkoskella asuva Puhakka vaikuttaa tällä hetkellä niin onnelliselta työssään, ettei saavuttamattomia unelmia tällä haavaa juurikaan ole.

 

Glamour & Glam Goes Hollywood lauantaina 27. huhtikuuta Jyväskylän teatteritalolla, Suuri näyttämö, pieni näyttämö ja lämpiö by Jyväskylä Sinfonia ja Jari Puhakka kapellimestarina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .