Hyönteisten jalohaukka lentää mopovauhtia

Ukonkorennot ovat Suomen suurimpia sudenkorentoja. Meillä on tavattu 14 ukonkorentolajia, joista 10 on vakituisia tai ainakin säännöllisiä.

Joukon pienin laji on pohjanukonkorento, jonka siipiväli on ainakin kahdeksan senttiä. Porukan jättiläinen puolestaan on isoukonkorento, jonka siipiväli on jopa 12 senttiä. Tämä tekee siitä myös Euroopan suurimman sudenkorennon. Molempia lajeja tavataan Keski-Suomessa melko vähälukuisina.

Isoukonkorentoa muistuttavat sini- ja suoukonkorento ovat maakunnassa selvästi laajemmalle levinneitä. Suuri ja näyttävä laji on myös ruskoukonkorento, joka on selvästi edellisiä runsaslukuisempi ja helppo tuntea. Nimensä mukaisesti se on yleisväriltään ruskea ja myös sen siivet ovat selvästi ruskeat.

Ukonkorennoista vain karvaukonkorento on alkukesän laji. Loppukesä ja syksy on ukonkorentojen parasta lentoaikaa.

Ne ovat myös hyönteismaailman taitavimpia lentäjiä. Nopeimmillaan ne saavuttavat jopa 40 kilometrin tuntivauhdin, josta useimmat lajit voivat pysähtyä kuin seinään ja lentää leijuen paikallaan tai jopa peruuttaen. Tämä tekee niistä tavattoman taitavia saalistajia, niitä voikin perustellusti pitää hyönteismaailman jalohaukkoina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .