Hyvässä vireessä läpimärkänäkin

ROCK

R.E.M.

Finnair Stadiumilla

Helsingissä 9.9.2008

On jotenkin tyhmää aloittaa konserttitarina kirjoittamalla säästä, mutta amerikkalaisyhtye R.E.M.:n esiintyminen Finnair Stadiumilla ei jätä paljon vaihtoehtoja. Noin 9 500 ihmistä joutui palelemaan kostealla stadionilla, mutta sitäkin pahempaa oli se, että tuulen ansiosta myös lipan alla soittanut yhtye kastui oikein kunnolla.

- Sulla on muuten hienot hiukset. Kasvaisipa minullakin vielä, nyt on niin kylmä, solisti Michael Stipe hauskuutti biisien välissä.

Surkeasta säästä huolimatta R.E.M. oli erinomaisessa vireessä. Bändin suosio on ollut viimeiset vuodet hieman laskussa, joten monille Helsingin keikka oli jopa myönteinen yllätys. Kaksituntinen tarjosi kappaleita niin 1980-luvun remittäjille kuin tuoreille, uuden Accelerate-albumin myötä yhtyeestä innostuneille. Johtohahmo Stipe sekä basisti Mike Mills ja kitaristi Peter Buck olivat hyväntuulisia, ja äänenlaatu oli suorastaan erinomainen.

Johtuiko sitten kylmästä säästä vai jostain muusta, mutta sekä R.E.M. että yleisö tuntuivat lämpenevän hitaasti. Avausbiisi What's the Frequency, Kenneth? näytti jo toki, että R.E.M. jyrää rajusti, mutta vasta oikeastaan illan 12. kappale, bändin ensimmäinen megahitti One I Love, sytytti yleisön. Kauan ei tarvinnut enää odottaa sitä suurinta R.E.M.-hittiä. Stipe lauloi koko Losing My Religionin yleisön seassa, ja tietysti täydellisyyttä hipova kappale kuulosti loistavalta myös sateen keskellä. Se olikin ensimmäisen setin kohokohta yhdessä kauniisti ja akustisesti esitetyn Let Me In:n kanssa.

Huikeimmillaan R.E.M. oli silti vasta encore-osuudessa. Illan lopetus Orange Crush - End of the World as We Know It - Man on the Moon oli sellainen, että varmasti jokainen stadionilla oli tyytyväinen, ettei ollut monien muiden tavoin lähtenyt kesken kaiken sadetta karkuun.

R.E.M. oli hyvässä vireessä musiikillisesti, mutta itse show jäi hyvin niukaksi sateen vuoksi. Erittäin liukkaalla lavalla soittajat eivät juurikaan uskaltaneet liikkua, mutta jonkinlaisesta showsta kävi sekin, että Buck päätti luopua bootseistaan ja soitti tyylikkäästi sukkasillaan.

TOMMI ROIMELA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.