IL: Suomessa on vain kaksi huopatossutehdasta – Hiljaisuuden sijaan tarvitaan kuulosuojaimia

Tehtaiden arki ei ole hiljaista - joskus tarvitaan jopa kuulosuojaimia.

Suomessa on enää kaksi toimivaa huopatossutehdasta. Molemmat niistä sijaitsevat Keski-Suomessa Jämsässä, kertoo Iltalehti.

Huopatossuteollisuus nytkähti käyntiin Jämsässä Suomen itsenäistymisen jälkeisinä vuosina. Pientilat tuottivat huonosti ja moni pientilallinen keksi, että voisi alkaa valmistaa huopatossuja tilan pidon lisäksi. Vuonna 2017 enää kaksi tehdasta tuottaa huopatossuja Suomessa.

Jämsän Partalan kylässä sijaitsee Lahtiset Ay:n huopatossutehdas. Perheyritys valmistaa huopatossuja isoille markkinoille. Huopikkaita viedään myyntiin jopa Kanadaan ja Japaniin asti. Lahtiset Ay on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva huopikastehdas. Se on perustettu 1921.

J. Alhon Huopatehdas sijaitsee Jämsänjokilaaksossa. Vuonna 1927 perustettu yritys viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlaa. Tehtaassa valmistetaan tossujen lisäksi myös muita huopatuotteita.

Huopatossutehtaan arki ei ole niin hiljaista, kuin tutusta sanonnasta voisi päätellä. Hiljaista kuin "huopatossutehtaalla" ei pidä paikkaansa Lahtiset Ay:n toimitusjohtaja Jukka Lahtisen mukaan.

– En oikein tiedä, mistä se on tullut. Joissakin työpisteissä joudutaan pitämään kuulosuojaimiakin, Lahtinen toteaa Iltalehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.