IL: Suomessa on vain kaksi huopatossutehdasta – Hiljaisuuden sijaan tarvitaan kuulosuojaimia

Tehtaiden arki ei ole hiljaista - joskus tarvitaan jopa kuulosuojaimia.

Suomessa on enää kaksi toimivaa huopatossutehdasta. Molemmat niistä sijaitsevat Keski-Suomessa Jämsässä, kertoo Iltalehti.

Huopatossuteollisuus nytkähti käyntiin Jämsässä Suomen itsenäistymisen jälkeisinä vuosina. Pientilat tuottivat huonosti ja moni pientilallinen keksi, että voisi alkaa valmistaa huopatossuja tilan pidon lisäksi. Vuonna 2017 enää kaksi tehdasta tuottaa huopatossuja Suomessa.

Jämsän Partalan kylässä sijaitsee Lahtiset Ay:n huopatossutehdas. Perheyritys valmistaa huopatossuja isoille markkinoille. Huopikkaita viedään myyntiin jopa Kanadaan ja Japaniin asti. Lahtiset Ay on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva huopikastehdas. Se on perustettu 1921.

J. Alhon Huopatehdas sijaitsee Jämsänjokilaaksossa. Vuonna 1927 perustettu yritys viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlaa. Tehtaassa valmistetaan tossujen lisäksi myös muita huopatuotteita.

Huopatossutehtaan arki ei ole niin hiljaista, kuin tutusta sanonnasta voisi päätellä. Hiljaista kuin "huopatossutehtaalla" ei pidä paikkaansa Lahtiset Ay:n toimitusjohtaja Jukka Lahtisen mukaan.

– En oikein tiedä, mistä se on tullut. Joissakin työpisteissä joudutaan pitämään kuulosuojaimiakin, Lahtinen toteaa Iltalehdelle.

Uusimmat

Tänään

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

Jyväskyläläinen Markku Latvala kohtasi golfkerholla formulatähden – "Rennon ja vaatimattoman oloinen mies"

Mikke Valkonen, 23, painoi niin paljon, että kuntosalin vaaka näytti erroria – nyt ihmisen verran kiloja karistanut mies valmistuu ammattikoulusta ja aikoo personal traineriksi

Entiseltä JYP-valmentajalta kirja jääkiekon ja elämän kulmakivistä

230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

Eivät keskisuomalaiset tosi-tv-ohjelmista lopu – nyt lähtee kaksi kaunotarta Ranskaan vankilasaarelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.