Ingress Niantic Labs

Lisätty todellisuus ja siihen liittyvät pelit ovat olleet suuri lunastamaton lupaus jo yli vuosikymmenen ajan. Vaikka tekniikan kehittyminen mahdollistaa jo laadukkaat toteutukset, suuren yleisön suosioon peligenre ei ole kovasta yrityksestä huolimatta noussut.

Hakukoneyhtiönä paremmin tunnetun Googlen julkaiseman ja yhtiön sisäisen Niantic Labs -pelistudion käsialaa oleva Ingress mullistaa käsitystämme lisätyn todellisuuden peleistä. Siinä missä useimmat tekniikkaa hyödyntävät pelit ovat olleet yksinkertaisia, keittiön pöydällä pelattavia virityksiä, Ingress tuo pelikentäksi koko maailman.

Pelin ideana on valloittaa ja linkittää mystisiä portaaleja osana kahta maailmanlaajuista tiimiä. Onnistuminen tavoitteessa tuo pelaajalle ja tiimille pisteitä, jotka vaikuttavat osaltaan joukkueiden maailmanlaajuiseen tasapainotilanteeseen.

Valloitettavat portaalit näkyvät pelin kartalla. Mobiililaitteen näpyttelyn lisäksi pelissä eteneminen vaatii tosielämän vaivannäköä, sillä pisteitä kerätäkseen pelaajan on päästävä laitteensa kanssa fyysisesti portaalin läheisyyteen.

Juuri fyysisen vaivannäön vaatimuksessa löytyy Ingressin kiehtovuus. Pisteiden eteen on käveltävä, pyöräiltävä tai matkustettava oikeasti. Portaalin hakkerointi kesäisen pyöräretken jälkeen tuntuu äärettömän palkitsevalta. Ei olekaan ihme, että kokeneempien Ingress-harrastajien mukaan kyse ei ole vain pelistä, vaan suorastaan elämäntavasta.

Alun perin vain Android-älylaitteille kehitetty Ingress on kerännyt maailmalla miljoonapäisen pelaajayhdyskunnan. Vaikka pelin suosio Suomessa on toistaiseksi vaatimaton, ilmiön voi taata rynnivän myös pohjan perukoille, sillä heinäkuun aikana pelistä lanseerattiin identtinen käännös Applen älypuhelimille ja tableteille.

Ulkoasultaan ja tuotannollisilta arvoiltaan Ingress on laatutyötä. Pelin päänäkymä pohjautuu Googlen karttatekniikkaan, mutta ulkoasultaan se on käännetty palvelemaan pelin tunnelmaa. Näyttävän ulkoasun varjopuolena on pelin raskaus, mikä vaatii puhelimelta tehoja ja kuormittaa mobiililaitteen akkua. Testissä Samsungin Galaxy-sarjan älypuhelin tyhjensi akkunsa puolessa päivässä.

Pelillisesti Ingress sisältää kiehtovan määrän motivaattoreita. Pisteiden lisäksi peli tarkkailee esimerkiksi kuljettua matkaa ja menestynyt pelaaja saa nopeasti arvostusta peliyhteisön sisällä. Kehittäjät ovat luvanneet pelillisten elementtien syventyvän jatkossa entisestään, sillä mukaan on tulossa esimerkiksi aikaisempaa syvempiä tehtävärakenteita.

Täysin ilmaiseksi mobiililaitteiden kauppapaikoilla jaettava Ingress on hintalaatusuhteelta uskomaton paketti. Aloituskynnyksen ylittymisen jälkeen nopeasti kehittyvä peli sieppaa pelaajan nopeasti tiukkaan syleilyynsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.