Innostaako vintage? Pin-up-harrastajat neuvovat, mistä aloittaa

Opiskeluaikoina Liisa Koffert, 32, oli etsimässä naamiaisasua bileisiin, kun hän törmäsi kuviin runsasmuotoisista pin-up-tytöistä armeijahenkisissä kotelomekoissa.

– Ajattelin, että luoja miten kauniita naisia, tuolta minäkin tahdon näyttää, hän muistelee.

Aluksi Koffert pukeutui pin-up-tyyliin lähinnä kotona ja kavereiden kanssa bilettäessä, sitten myös erilaisissa perhejuhlissa. Nyt vuoden aikana tyyli on tullut myös arkeen.

– Ajattelen, että kun kerran olen ostanut kalliin ja upean mekon, niin miksi ihmeessä jättäisin sen vain vaatekaappia koristamaan.

Myös Jenni Karppasen, 33, ja Marika Venäläisen, 39, pin-up-elämäntyyli näkyy jokapäiväisessä vaatetuksessa.

– Olen oikeastaan siirtynyt kokonaan pois housumaailmasta. Silloin harvoin, kun näyttäydyn housuissa, herätän ihmetystä, Venäläinen sanoo ja naurahtaa.

 

Vintagetyyliä tavoittelevan ei ole pakko suunnata ensimmäisenä erikoisliikkeisiin. Alkuun pääsee hyvin vaikka tavallisella pallokuvioisella mekolla.

– Vaatteet eivät ole yhtä tärkeitä kuin meikki ja hiukset. Niillä saa pelattua aika paljon sitä mennyttä aikaa mukaan, Koffert neuvoo.

Inspiraatiota voi hakea netistä. Youtube onkin pin-up-harrastajien mukaan pullollaan loistavia, yksityiskohtaisia tutoriaaleja meikkien ja hiusten laittamiseen.

Jos ajatus oikeasti vanhantyylisestä mekosta kiehtoo, kannattaa ensimmäisenä miettiä, haluaako vaatteen olevan aitoa vintagea. Uustuotanto on yleensä edullisempaa, ja sitä on paremmin saatavissa kaikille vartalotyypeille.

– Suosittelen käymään jossain paikan päällä kokeilemassa erilaisia malleja. Jokaisella meillä on erilainen kroppa, ja jokaiselle löytyy kyllä se oma malli, joka näyttää päällä aivan erityisen hyvältä, Venäläinen sanoo.

Facebookin pin-up-kirppareilta löytää hyvin käytettyä uustuotantoa, aitoa vintagea löytyy liikkeiden lisäksi siihen erikoistuneilta nettikirppiksiltä. Perinteisiltä kirpputoreilta kannattaa etsiä eritoten kenkiä ja asusteita.

 

Asukokonaisuudessa tärkeintä on, että se tuntuu omalta ja siinä viihtyy. Omaa tyyliään voi joutua hieman etsimään, mutta se on vaivan arvoista.

– Kannattaa googlettaa menneiden vuosikymmenten tyyli-ikoneita inspiraation lähteeksi. Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Audrey Hepburn, Bettie Page, Karppanen luettelee.

Uskollisuudesta valitulle tyylisuunnalle ei kannata ottaa turhaa stressiä. Halutessaan voi kokeilla yhdistää vaikutteita eri tyyleistä.

– Voi vaikkapa ottaa vaikutteita jostakin tietystä vuosikymmenestä ja yhdistää siihen rock- tai punktyyliä, jos se tuntuu omalta, Karppanen sanoo.

Kampauksen tekemiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Hiuksia ei kannata pestä pariin päivään, ja varsinkin silloin, jos hiustyyppi on liukas, kannattaa laittaa yöksi papiljotit tai pinnikiharat.

– Näin saa hyvän kiharan pohjan, jota lähteä työstämään. Jos taas oma hius on karkea, ei oikeastaan muuta tarvita kuin piippausrauta, kuivashampoota ja hiuslakkaa, Koffert ohjeistaa.

– Ja jos kampaus epäonnistuu, niin aina voi laittaa hiukset piiloon. Esimerkiksi samettikankainen turbaani tuo helposti glamouria juhla-asuun, Karppanen neuvoo.

Meikin kanssa ei kannata arastella. Punainen huulipuna, rohkea silmien kissarajaus ja poskipuna tekevät ihmeitä.

– 50-lukuun kuuluvat myös vahvat kulmat. Luomiväriä ei missään nimessä kannata laittaa koko luomelle, vain luomen taitteeseen, Liisa Koffert vinkkaa.

Viimeistellyn vintagelookin saa, kun käyttää myös tyyliin kuuluvia alusvaatteita. Niin sanottu bullet bra eli suippokärkiset rintaliivit saavat jopa tavallisen kauluspaidan näyttämään tyylikkäältä vintagelta.

– Oikea siluetti tekee yllättävän paljon. Nykyään on saatavilla myös uustuotantona kaikenlaisia ihania vintagetyylisiä korsetteja ja muita kauniita alusvaatteita, Jenni Karppanen sanoo.

– Ja kun on nähnyt asukokonaisuutensa eteen kaiken tämän vaivan, niin muistaa sitten myös hymyillä. Se on se tärkein ja kaunein juttu, ja katseiden kääntämisestä saa nauttia, Marika Venäläinen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .