Irina 16.12.2005

Irina on vajaan kahden vuoden aikana vyörynyt rockmusiikin tähtitaivaalle kuin komeetta. Emma-patsaita on pokattu ja albumeja on myyty useamman jalometallisen levyn mitalla. Irina on nyt maan kuumimpia naisrockareita Jonna Tervomaan ja Maija Vilkkumaan tapaan.

Samaan aikaan on kuitenkin niin, että Irina ei vielä ole esiintyvänä taiteilijana niin voimakas, että hänet voitaisiin erottaa taustavoimistaan. Kahdella julkaistulla levyllä kappaleita on laadittu rockin ammattilaisten (mm. Apulannan Toni Wirtanen, Egotripin Knipi) suurella avustuksella.

Myös livenä Irina on enemmän kokonaisuus kuin yksilö. Irinan lisäksi yhtä lailla kiinnostava oli taustalla soittava bändi. Yhtyeen tahkoama pop rakentui ennen kaikkea J. Salosen ja Jussi Saxlinin jyräävän rumpu-basso-akselin varaan Janne Kasurisen kitaran ja Antti Pitkäjärven koskettimien pukiessa suuren osan setistä kepeään huntuun.

Saundi vaikutti verraten tuoreelta: kaksikko sai useammankin kappaleen kuulostamaan rockahtavalta diskolta, kun lähtökohtaisesti Irinan popin voisi soittaa huomattavasti kuluneempaankin kitaravetoisen rockin viitekehykseen.

Ratkaisu antoi tarpeellista jäntevyyttä kappaleiden kertosäkeisiin ja kliimakseihin, joihin yhtye latasi välillä huikeasti voimaa. Esimerkiksi Merkitykset

muuttuu oli hieno esitys nimenomaan bändin ansiosta.

Vahvimmillaan Irinan ja hänen orkesterinsa show oli kappaleessa Vihamiehet, jossa hidastempoisesta ja tunnelmallisesta palasta saatiin kasvatettua jotakin mahtavaa. Hulppea lopetus vihjaisi Irinan potentiaalista avautua laulunsa maneereista todellisten tunteiden tasolle.

Sitä vastoin aloittelijamaisesta otteesta kieli se, että Irinan presenssi ja tulkinta ei aina ollut kovin syvässä suhteessa hänen esittämäänsä lyriikkaan: toisinaan laulajatar hulmusi ympäriinsä lavalla ilman varsinaista yhteyttä siihen ihmissuhdekeitokseen, jota hänen kappaleissaan tulisi hämmentää. Myönnettäköön kuitenkin, että rytmivetoisessa musiikissa myös liike ja syke ovat tärkeitä.

Onko Irina tähti vai tähdenlento? Katsoisin hänen esityksiään toisenlaisella silmällä, jos hän itse tekisi kappaleensa; mutta toisaalta samaan tapaan tuotettuna artistina esimerkiksi Jonna Tervomaa nousi rockin estradeille.

Uskon, että kunhan Irina saa vielä rohkeutta sekä laulajana että varsinkin lauluntekijänä, hänestä voi tulla sellainen tähti mistä viimeaikainen menestys antaa viitteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Paula Vesala tv-ohjelmassa: “Lapsuuden jouluni olivat vaikeita”

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.