Jaajo Linnonmaan luotsaama ExtremeRun rantautuu jälleen Laukaan Peurunkaan – "Mottona on, että kaikki liikkuu"

Laukaan Peurungassa järjestetään 1. syyskuuta jo neljättä kertaa hupijuoksutapahtuma ExtremeRun. Tapahtuman nokkamies, radio- ja tv-juontaja Jaajo Linnonmaa kertoo tutustuneensa hupijuoksuun Saksassa vuonna 2009.

– Osallistuin siellä samanhenkiseen kilpailuun ja ihastuin siihen niin paljon, että päätin tuoda kisan kaverini kanssa Suomeen, Linnonmaa sanoo.

Suomen ensimmäinen ExtremeRun järjestettiin vuonna 2010 Vantaalla. Tapahtuma on kasvanut tasaisesti ja tänä vuonna juostaan jo seitsemässä kaupungissa. Tapahtumaan osallistuu vuosittain Linnonmaan mukaan yli 10 000 juoksijaa.

– ExtremeRun on varmaankin Suomen viiden suurimman juoksutapahtuman joukossa. Peurungan ExtremeRunille osallistunee viikonloppuna reilut 600 ihmistä.

Varsinaisen ExtremeRunin lisäksi on seuraavana päivänä eli 2. syyskuuta luvassa myös lasten oma ExtremeRun. Lasten tapahtuma on järjestetty vuodesta 2016 alkaen, ja tänä vuonna se tapahtuu seitsemästä kaupungista kuudessa.

Tapahtumaa juontamaan saapuva Linnonmaa kertoo, että valtaosa ExtremeRunille osallistuvista juoksijoista vetää yllensä naamiaisasun.

– Asussa juokseminen laskee kynnystä lähteä mukaan. Koko ajan ei tarvitse edes juosta. Matkalla olevat esteet ovat tarpeeksi helppoja kaikille ylittää ja rikkovat sopivasti juoksutahtia.

Esteet luovat Linnonmaan mukaan ExtremeRuniin myös mukavaa yhteishenkeä, kun kilpailijat auttavat toisiaan niiden ylityksessä. 

Hupisarjan lisäksi tapahtumassa juostaan myös kilpasarjassa.

– Kilpasarjassa on mukana  ihan Suomen huippuhiihtäjiä, suunnistajia ja triathlonisteja.

Esteinä radalla on muun muassa autonromuja, kiipeilyverkkoja ja putkia, joiden läpi juoksijat ryömivät. Linnonmaa kertoo, että myös tapahtumapaikan omaa maastoa hyödynnetään radan suunnittelussa.

– Peurungassakin kun ollaan veden äärellä, yksi este siellä sisältää vedessä juoksemista.

Yksi juoksukierros on pituudeltaan viisi kilometriä. Jokainen kilpailija voi hupisarjassa juosta kuntonsa mukaan yksi, kaksi tai kolme kierrosta. Kilpasarjassa kierroksia temmotaan täydet kolme.

– Kaikki maaliin tulevat saavat joka tapauksessa mitalin kaulaan ja makkaran kouraan. Ja kisapuistosta löytyy toki olutteltta, ja DJ soittaa musiikkia.

After run -bileissä Peurunka Areenalla tapahtumapäivän iltana esiintyy coveryhtye Joku Paikallinen Bändi.

– Itsellänikin on ollut tapana käydä aina muutama biisi heittämässä.

Jokainen ExtremeRun-tapahtuma kerää rahaa Wau ry:n kautta liikuntarajoitteisille lapsille.

– Meidän mottona on, että kaikki liikkuu, mutta jotkut tarvitsevat siihen vähän apuvälineitä. Vuosien saatossa olemme hankkineet lapsille muun muassa ratakelauspyörätuoleja, laskettelukelkkoja ja koripallopyörätuoleja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .