Jackson oli rakastettu ja kiistelty pop-ikoni

Michael Jackson tunnettiin kaikkialla maailmassa musiikistaan, mutta myös yksityiselämään liittyvistä ristiriidoista. Hänen suuret rakkautensa olivat läpi elämän musiikki ja lapset.

Jackson syntyi vuonna 1958 seitsemäntenä lapsena Joseph ja Katherine Jacksonin perheeseen.

Jo nuorella iällä hän osoitti ainutlaatuisia musikaalisia lahjoja. Hän esiintyi ensimmäisen kerran kuusivuotiaana sisarustensa kanssa Jackson 5 -nimellä kykykilpailussa. Yhtye voitti kilpailun ja nousi nopeasti suureen suosioon.

Jacksonin ensimmäinen sooloalbumi oli vuonna 1972 julkaistu Got To Be There. Lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 1982 levyllä Thriller, joka on kaikkien aikojen myydyin musiikkialbumi.

Samalla Thriller-kappaleen musiikkivideosta tuli suunnannäyttäjä koko musiikkivideoteollisuudelle. Heiluvat zombit olivat kuvastoa, joka syöpyi miljoonien katsojien mieliin television välityksellä.

Kuuluisan Moonwalk-tanssinsa Jackson esitti seuraavana vuonna ensimmäisen kerran NBC:n tv-gaalassa. Yleisö jäi haukkomaan henkeään, kun nuori heleä-ääninen muusikko aloitti kesken Billie Jean -kappaleen tanssin, josta tuli hänen uransa lavaesiintymisensä tavaramerkki. Popin kuningas oli syntynyt.

Seuraavat levyt Bad ja Dangerous sekä suuret maailmankiertueet kasvattivat Jacksonin suosiota entisestään. Suomessa Jackson konsertoi vuonna 1997 Olympiastadionilla.

Avioliittoja ja syytöksiä

Myöhemmällä urallaan Jacksonin imagoa alkoivat varjostaa yksityiselämän tapahtumat. Vuonna 1993 häntä syytettiin 13-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä. Myöhemmin tapaus sovittiin oikeuden ulkopuolella. Arvioiden mukaan Jackson maksoi pojan vanhemmille 23 miljoonaa dollaria. Jackson kohtasi hyväksikäyttösyytöksiä myös myöhemmässä elämässään.

Vuonna 1994 maailma kohahti, kun Jackson avioitui rokin kuninkaan Elvis Presleyn tyttären, Lisa Marie Presleyn, kanssa. Avioliitto päättyi kuitenkin nopeasti kaksi vuotta myöhemmin.

Jackson ehti olla naimisissa myös Debbie Rowen kanssa, josta tuli Michaelin kahden lapsen äiti. Pari ei koskaan asunut yhdessä.

Jacksonilla oli yhteensä kolme lasta: Prince Michael I, Paris Michael ja Prince Michael II.

Eli lapsuuttaan uudelleen

Neverlandin jättimäinen tila Kaliforniassa oli Jacksonille ja hänen lapsilleen pitkään koti. Tilalla oli muun muassa oma huvipuisto ja eläintarha. Haastatteluissa Jackson kertoi elävänsä Neverlandissa uudelleen lapsuutta, jota hänellä ei koskaan ollut.

Lapsena Jacksonin perhe oli syvästi uskonnollinen ja hänen isänsä oli ankara kasvattaja. Hänet kastettiin nuorena Jehovan todistajaksi ja vielä suuren suosion alkuaikoina Jacksonin kerrotaan kiertäneen ihmisten ovilla saarnaamassa.

Vuonna 2005 Jackson sulki Neverlandin tilan portit ja hän alkoi vaihtaa osoitettaan tiuhaan. Viimeiset vuotensa hän eli kiertolaisen elämää asunnoissaan Bahrainissa, Dubaissa, Irlannissa ja Las Vegasissa taistellen samalla oikeussaleissa.

Tänä vuonna maailman oli tarkoitus jälleen saada todistaa popin kuninkaan suuruus. Ensi kuussa oli kaavailtu alkavaksi 50 konsertin sarja Lontoossa, joka oli jo lähes loppuunmyyty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.