Jenna Poikolan erikoinen lemmikki oli jo matkalla jouluateriaksi – katso videolta, kuinka "Maanvaiva" touhuaa tasavertaisesti koirien, kissojen ja ankkojen rinnalla

Maalaismaisemassa Tikkalan kylällä asuu kalkkuna, joka on elämässään jatkoajalla.

Tyypillisesti kalkkunat on valjastettu lihantuotantoon. Niiden matka kasvattamosta lautaselle alkaa kolmen–viiden kuukauden ikäisenä.

Jenna Poikolan oma täytti toukokuussa vuoden. Kalkkuna on hänen lapsiperheessään tasavertaisena lemmikkieläimenä koirien, kissojen ja ankkojen rinnalla.

Ja millainen lemmikkieläin se onkaan!

– Se seuraa meitä kaikkialle ja on mukana niin haravoinnissa kuin autonpesussa. Kun menemme sisälle, se tulee perässä ja ampaisee jääkaapin ovelle odottamaan herkkuja, Poikola, 36, kertoo.

Poikolan mukaan se myös antaa silittää itseään ja viihtyy sylissä.

 

Siipikarjaliiton mukaan Suomessa on nelisenkymmentä ammattimaisesti toimivaa tilaa, jotka tuottavat kalkkunanlihaa. Näillä tiloilla on yhteensä noin 250 000 kasvatuspaikkaa, ja vuoteen mahtuu vähintään kaksi kasvatuserää.

Lisäksi on emotiloja, jotka tuottavat siitosmunia, ja hautomoita, jotka myyvät vastakuoriutuneita untuvikkoja kasvattamoihin.

Poikolankin kalkkuna varttui tuotantoeläimenä. Hän tietää lemmikkinsä taustasta sen, että se asui pienellä, harrastemaisella kotikasvatustilalla Pohjois-Karjalassa.

Viime syksynä sen elämässä tapahtui odottamaton käänne. Poikola huomasi Facebookissa ilmoituksen:

 

”Tämmönen yks maanvaiva joutas jollekin joulupöytään. Tulee läpi tarhan kattoverkoista, tunkeutuu sisään, tirkistelee ikkunoista ja yölläkin rymyää pitkin talon seiniä että ei varmasti tarvii nukkua! Ei tarviis pitkään enää kasvatella kun sais heittää uuniin maukkaan paistin. Hinta 40 €.”

Poikola innostui kalkkunasta, mutta ei tulevana ruokana.

– Heti tuli semmoinen olo, että tässä olisi mahtava lisä meidän porukkaan. En päässyt hakemaan sitä siltä istumalta, joten liityin Facebookissa Joensuu–Jyväskylä-kimppakyytiryhmään, ja sitä kautta se tuli meille kolmen opiskelijan kyydillä.

 

Myynti-ilmoituksesta Poikola nappasi kalkkunalleen taiteilijanimen Maanvaiva. Varsinaisesti sitä kutsutaan perheessä Tirpaksi.

Etukäteen Poikolaa mietitytti, pärjäisikö Tirppa laumaeläimenä talon ainoana kalkkunana. Edellinen omistaja kertoi, että itse asiassa se ei ollut koskaan erityisemmin viihtynyt toisten kalkkunoiden kanssa, vaan hakeutunut mieluummin muiden eläinten ja ihmisten seuraan.

Poikolan mukaan Tirppa kotiutui nopeasti ja todella viihtyy porukassa yli lajirajojen.

– Tirppa oli heti reipas, tutki paikkoja ja lähti koirien kanssa lenkille.

 

Yhtenä päivänä Poikoloille tuli nuohooja. Ulko-ovi sattui jäämään auki, ja kohta Tirppa yllätti ilmestymällä äänekkäästi tupaan. Siitä lähtien se on viettänyt säännöllisesti aikaa sisällä. Yöt se nukkuu navetassa.

Poikola kertoo, että jos Tirpalle ei heti hoksata avata talon ovea, se tulee tuijottamaan ikkunan taakse tai koputtaa nokallaan oveen.

Ne ovat hetkiä, jolloin eläinsatujen maailma tulee todeksi.

 

Savukalkkuna on googlailun perusteella monelle sitä suurinta kalkkunaherkkua.

Siipikarjaliiton mukaan Suomessa tuotettiin viime vuonna kalkkunanlihaa 10,5 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen söi sitä keskimäärin vähän alle kaksi kiloa. Se on moniin muihin Euroopan maihin verrattuna vähän.

Suomessa kalkkuna on ollut juhlaruokaa jouluna ja pääsiäisenä, kun taas monissa muissa maissa sitä syödään arkisesti läpi vuoden.

Jenna Poikolan lemmikki on but-kalkkuna, joka on kasvattamoissa yksi yleisistä roduista.

Poikola on kantanut huolta siitä, ilmeneekö Tirpalla jossain vaiheessa jalostuksesta sille mahdollisesti aiheutuneita terveysongelmia.

– Tarjoamme sille mahdollisimman terveellistä ravintoa ja vapaata liikuntaa.

 

Kalkkunakartalla on Keski-Suomen kohdalla tyhjää. Maakunnassa ei Siipikarjaliiton mukaan ole kalkkunabisnestä. Alan harrastajista liitolla ei ole tietoa. Poikola ei tunne muita keskisuomalaisia, joilla olisi kalkkuna lemmikkinä.

Kotikanaloista sen sijaan on tullut viime vuosina trendi. Siipikarjaliitto pitää harrastusta hyvänä, mutta muistuttaa vastuullisuudesta.

Tirppa-kalkkuna on laajentanut Jenna Poikolan käsitystä siitä, mitkä eläimet voivat olla mahdollisia lemmikkejä.

– Tietenkään en voi puhua kuin tästä kalkkunasta, koska minulla ei ole ollut muita, mutta tämä ainakin on yhtä lailla tunteva olento ja nauttii yhdessäolosta ja hellyydestä siinä missä kissat ja koirat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .