Jo joutui karvas aika

Heitä et ehkä löydä kesäkuvistasi. Heitä et ehkä erota betoniseinästä. Heitä et ehkä tiennyt olevan olemassakaan.

Mutta siellä jossakin he ovat: kesäkammoiset. Kukin heistä piiloutuu omalla tavallaan paljastavalta valolta ja saalistavilta katseilta. Tai sitten heidän vihollisensa on näkymätön: aivan mitättömän pieni mutta kaiken täyttävä pöly.

Kolmen antikesätyypin kautta avautuu yhtä monta syytä olla nauttimatta kesästä.

Limakalvojen kiirastulen polttamat

Aaaa-aaaa-a-a-TSHII!

Kesän parasta aikaa on aivastuksen jälkeiset viisi sekuntia. Sitten se taas alkaa.

Järkyttävä kutina silmissä. Nenässä tunne, että seuraavalla hyrskähdyksellä muljahtavat aivot syliin. Väsyttää ilman lääkkeitä ja lääkkeiden kanssa. Mikään ei jaksa kiinnostaa, paitsi tuo Eino Leinonkin toiveissa siintänyt "tuskaton tuokio pieni".

Onko tuttua? Minulle on. Muistan lapsuuteni heinäkuiset hellepäivät, joina istuin hämärässä kellarissamme silmät tulessa ja nokka vuolaana koskena.

Vilpoisa vihannessäilö oli ainoa paikka, jossa saattoi ajatella muutakin kuin päänsä limakalvoja. Leikin ratokseni perunoilla. Kuvittelin niille hauskan kesäloman.

Verkkoikkunan takaa kuului joskus jäätelöauton melodia. Pysyin kellariloukossani tyynenä, sillä minullahan on kaikeksi onnekseni laktoosi-intoleranssi.

Opin odottamaan hartaudella sadetta, joka tarjosi hetkellistä helpotusta huuhtomalla siitepölyä ilmasta ja maasta.

Lääkkeet ovat noista päivistä kehittyneet rutkasti. Enää ne eivät passita käyttäjäänsä pumpulinpehmeään unimaahan allergiakaudeksi.

Voimakasta lääkitystä tarvitsevan on silti syytä harkita siedätyshoitoa. Itselleni se on merkinnyt piinallisen pärskimisen päättymistä.

Itsensä vain pakosta paljastajat

Joillekin kesä on mahdollisuus pukeutua lopultakin kauniisti kurakelin kalossien ja sadesään säkkitakkien jälkeen.

Ilmankevyinä perhosina kaduilla liihottavat neitokaiset ovat kuin suoraan trendilehtien kuvastosta. Heitä seurailevat uskollisesti ruskeat salikarhut treenatun palan paljastavissa T-paidoissaan.

Joka suunnasta näyttää niin helvetin hyvältä.

Kuvauksellinen kesäihminen aiheuttaa kuvotusta niissä, jotka tarpovat pakolliset siirtymänsä samoissa väljissä ja värittömissä jokasään räteissä.

Vaate ei heille ole kuin soidinmylvähdys tai pölyttäjiä kutsuva huomioväri vaan suojapanssari ja apu maastoutumiseen.

Protestinsa muotiteollisuuden tuottamalle ihmismallille voi toki esittää tehokkaamminkin kuin luovuttamalla kaikki julkiset paikat heidän näytöksilleen ja vetäytymällä itse sälekaihtimien taakse murjottamaan.

Kehonmyötäisessä kesätopissa ylpeästi kannetut vyötärömakkarat, uimarannalla häpeilemättä paljastetut riukusääret ja rantalentiksen iloisesti hyppyyttämät kaljamahat ovat merkkejä henkisestä suuruudesta ja riippumattomuudesta.

Syyskohmetta koloissaan odottavat

Juuri kun on saanut kahdeksan kuukauden virittelyn päätteeksi säädettyä henkisen energiankulutuksensa optimaaliselle säästöliekille, tulee ärsyttävän elinvoimainen kesä.

Valosta riehaantuneet ihmiset pörisevät tolkuttomasti ympäriinsä kuin kärpäset lampun lasikuvussa. Ne, jotka eivät ylly heidän rytmiinsä, leimataan tylsimyksiksi.

Eipä ihme, että joillakin on suuri kiusaus jäädä pehmeän villasukan sisään odottamaan, että tuo häiritsevä välikausi hiipuisi hiljaiseen syksyyn.

Jos erakoitumista ei voi toteuttaa totaalisesti, on aina mahdollista vetäytyä sisäiseen talveen. Silmien kohdalle on muistettava sulattaa pienet aukot, jotta välttämättömät rutiinitoimet ulkomaailmassa onnistuvat. Autopilot-ohjelma hoitaa loput.

Pirullista kyllä ei suvihulluudesta pääse edes kesän väliin jättämällä. Syksyllä saa olla joka yhteydessä selvittämässä, mitä on ehtinyt lomillaan tehdä, kuinka paljon ja useasti ja jos ei, niin miksi ei.

Pitäkää kesä omana vaivananne!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.