Journey – Thatgamecompany

PS 3

Videopelejä syytetään liiallisesta tukeutumisesta jatko-osiin. Se on vain osittain totta, sillä tärkeintä on pelattavuuden kehitys, ei niinkään pelin nimi eikä sen perässä oleva numero.

Täysin kokeellisia ja eriskummallisia pelejä nähdään turhan harvoin. Mutta aina kun sellainen sattuu eteen, on se sitäkin antoisampaa.

Yksinoikeudella PS3:n nettikaupasta ladattava Journey on tavattoman taianomainen ja lumoava teos. Se on pohjimmiltaan toimintaseikkailupeli, mutta omaperäistä kokonaisuutta on vaikea lokeroida.

Pelaaja ohjaa huntuun sonnustautunutta hahmoa, joka ei sano sanaakaan pelin aikana. Pelihahmon täytyy kulkea läpi seesteisten fantasiamaisemien taustalla siintävälle vuorelle.

Journeyn poikkeuksellinen viehätys kumpuaa audiovisuaalisesta taituruudesta, kiinnostavasta pelattavuudesta ja koskettavasta pelin kulusta, joka vaikuttaa syvästi tunteisiin. Minimalistisuudessaan nerokas tarinankerronta on symbolista ja puhuttelevaa.

Mestarillinen Journey valaa uskoa pelien ainutlaatuiseen ilmaisulliseen ja kokemukselliseen voimaan. Tässä on tuleva klassikko.

Johannes Valkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.