Juhlailo valloitti kaikki Keuruulla

MUSIIKKILEIRIN 40-VUOTISJUHLAORKESTERI
Soiton paikka - Juhlakonsertti

Keuruun kirkko 4.7.2010
Keuruun musiikkileiri on yhtäjaksoisella 40-vuotisella toiminnallaan antanut iloa ja haastetta valtavalle joukolle. Kun pelkkä leiriläisten luku on ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien ylittänyt joka kesä sadan, lähestytään huimia arvoja. Leirin yhteyteen liittyneisiin konsertteihin osallistuneen yleisön ja elämysten määrä kautta aikain kylmää kesähelteelläkin.

Perinne tutustuttaa leiriläisiä konserttielämään sekä huipputaiteilijoihin on jatkunut läpi vuosikymmenten. Kokemus kasvaa korkoa. Nytkin nuoret leiriläiset olivat mukana yleisössä.

Läntisen Keski-Suomen musiikkileirinä aloittanut instituutio on musiikkikasvatuksellisen antinsa ohella ollut monelle ratkaiseva rohkaisija musiikin ammattiin. Sunnuntai-iltapäivän noin viidenkymmenen hengen juhlaorkesteri muodostui osasta heitä sekä Keuruu-lähtöisistä muusikoista ja musiikkileirin opettajavuosikerroista ystävineen.

Soittajiston maantieteellinen kattavuus oli kunnioitettava: mukaan oli tultu muun muassa Lapin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkestereista, Jyväskylä Sinfoniasta ja Radion sinfoniaorkesterista. Kohtaamisen ilo kuului soitossa ja sama tunne yhdisti ja herkisti myös yleisön.

Kosteankuumista kesäolosuhteista, metallin ja puun erilaisesta reagoimisesta johtunut pieni vireysongelma korjaantui alun jälkeen.

Sibeliaaniset sävyt hyökyivät Keuruun kirkossa. Kimmo Tullilan ja juhlaorkesterin tulkinta Finlandiasta oli vahva ja täyteläinen.

Hynninen nostatti

Jorma Hynnisen ura on yhtä pitkä kuin juhlivan musiikkileirin ikä. Baritonin sointi on edelleen jalo ja tulkinnallinen ote väkevä. Orkesterin ja solistin balanssi oli paksunkin orkestraation hetkinä maukas - ja teksti kuului kauttaaltaan.

Oskar Merikannon neljässä laulussa Hynnisen baritoni oli komeasti yhtä orkesterin kanssa. Kevätlinnuille etelässä puhutteli muusikoksi varttumista seuranneita säkeillään "Ja lasten joukosta hän etsikää, ken uskollinen on ja ymmärtää". Laatokka sävähdytti mahtavuudellaan ja orkesterisävyjen rikkaudella.

Sibeliuksen Kurkikohtaus humisi herkkyyttä ja mystiikkaa. Kaksi solistista klarinettia lehtereillä oli verraton oivallus. Lipuminen soittimellisesta luontoidyllistä suoraan Sibeliuksen lauluihin oli tyylikäs. Under strandens granar, ensimmäinen viidestä laulusta sai näin erityisen luonteen. Svarta rosor tuotti melkein ruusunpiikin kipua verevällä draamallaan ja Laulu Ristilukista kehkeytyi Hynnisen tulkitsemana jylhäksi tarinaksi.

Sibeliuksen seitsemäs sinfonia on aikaa kestävä, edelleenkin moderni ja sopi vahvatunnelmaisen, sukupolvia yhdistäneen konsertin päätökseksi.

Musiikkileirin 40-vuotisjuhlaorkesteri. Kapellimestari: Kimmo Tullila. Laulusolisti: Jorma Hynninen. Sibelius, Merikanto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskylästä kaksi kaunotarta Wellnessmalli-kilpailun finaaliin – "Mielettömät pari päivää takana", iloitsee Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas

Energiaa pursuava, nyt eläköityvä Seppo Pulkkinen on kokeillut tavallistakin elämää – sitten Merja-vaimo sanoi soittavansa Happeelle, että "tulkaa hakemaan se pois täältä"

Marko Ahosen tärpit: Medusan isku on iskevä toimintaelokuva järjen kera, mikä on valitettavan harvinaista

Tuula Purasen pakina: Ravintoloiden aukioloajat ovat paluu hyvään aikaan

Korona-aika synnytti salavirkkaajia – Suomen käsityön museo kerää poikkeusajan käsityökokemuksia tulevien sukupolvien ihmeteltäviksi

"Niin hieno tunne, että pelkästä ajatuksesta tulee kylmät väreet" – Tässä harrastuksessa opetellaan kaksi lajia erikseen ja vasta sitten pääsee itse asiaan

Marko Ahosen tärpit: Joanna Lumley tutustuu kätkettyyn Karibiaan kaksiosaisessa matkailuohjelmassa

Tiesitkö, että Jyväskylän Harju syntyi muinaisesta Ancylusjärvestä? Eero Kuusela kertoo Harjun historiasta

Suomalaiskuvaaja tekee töitä maailmantähtien kanssa – Mika Orasmaa on kuvannut BBC:n suosikkisarjan kalleimman kohtauksen ja joutunut Samuel L. Jacksonin vihanpurkauksen kohteeksi

Marko Ahosen tärpit: Joukko brittejä kokeilee uutta elämää Kreikan upeissa maisemissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.