Jyräyksen jalanjäljissä

Nuorisolehti Suosikin uusi päätoimittaja Ville Kormilainen, 27, istuu toimistossaan punaisella sohvalla. Takana kiiltää vastikään kuolleen entisen päätoimittaja Jyrki "Jyräys" Hämäläisen pahvikuva, joka on viime aikoina keikkunut lehtien palstoilla. "Kaikki haluavat mut kuvaan Jyrkin kanssa", toteaa Kormilainen.

Paljon häneltä on kyselty myös entisistä työnantajistaan. 19-vuotiaana hän sai ensimmäisen vakituisen toimittajanpestin, Seiskassa. Suosikin päätoimittajuutta edeltävä titteli oli Katso-lehden tuottaja, ja väliin mahtuu myös Iltalehti.

- En mä häpeä taustaani juorulehdissä, olen siitä ylpeä. Jotkut ovat kyselleet, aionko tehdä Suosikista nuorten juorulehden. En tietenkään, vakuuttaa Kormilainen.

Hänestä on selvää, että lehteä tehdään formaatin ehdoilla.

- Enhän mä tätä paikkaa olisi saanut, jos en alan sääntöjä ymmärtäisi, tuore päätoimittaja sanoo.

Nuorten kiinnostus hajautunut

Jyrki Hämäläisen uraa Suosikissa kunnioitetaan, eikä hänen aikaansaannoksia haluta unohtaa nyt lehteä uudistettaessa. Muutoksia kuitenkin tulee, sillä Hämäläisen aikoihin verrattuna nuorten kiinnostuksen kohteet ovat yhä enemmän hajautuneet.

- Enää ei ole sellaisia idoleita kuin vaikka Michael Jackson ja Madonna 1980-luvulla. Jos nykyään haluaisi tavoittaa koko nuorisojoukon, pitäisi olla 20 erilaista Suosikkia, kertoo Kormilainen.

Päätoimittajan mukaan Suosikki tarvitsee selkeän linjan, jota pitää noudattaa. Kaikkien ilmiöiden ja toiveiden mukaan ei voi aaltoilla.

- Lisäksi lehden pitää tarjota sellaisia juttuja, joita netistä ei löydä, kuten laajoja henkilökuvia, hän painottaa.

Vaikka juorulehtien toimintatavat jakavat mielipiteitä, niiden koulussa Kormilainen on ainakin kouliintunut, oppinut sinnikkyyttä ja ongelman ratkaisua.

- Haastatteluita pyytäessäni mulle on lyöty luureja korvaan. Silloin on pitänyt keksiä, kuinka saisin lisätietoja uutisaiheesta, toteaa päätoimittaja.

Ei mikään hepsankeikka, vaan tiiviiden, tiukkojen juttujen mies. Erään legendan hän tahtoo romuttaa.

- Multa on paljon kysytty, pidetäänkö juorulehdissä sellaisia palavereja, että kuka tällä viikolla tervataan. Yhdessäkään tervauspalaverissa en ole ollut.

Piti tulla näyttelijä

Seuraavaksi mies miettiikin, mitä henkilökuva Ville Kormilaisesta sisältäisi.

- Ainakin sen, että musta piti tulla näyttelijä, Kormilainen paljastaa.

16-vuotiaana Suomussalmelta kotoisin oleva nuori mies muutti Helsinkiin ja kävi Kallion ilmaisutaidon lukion. Useampi harrastajateatteri tuli tutuksi, mutta kirjoittaminen vei voiton.

- En varmaan olisi jaksanut sitä ainaista toistoa, jota roolit vaativat, hän sanoo.

Toimittajan työ näyttää sopivan miehelle, joka kaipaa jatkuvasti uutta ympärilleen. Ainakin vielä Suosikin toimituksessa on ollut tarpeeksi säpinää. Viime kuukausina taittoa on pistetty uusiksi.

Oman toimiston sisustuskin on vaiheessa. Sen suunnitteluun delegoinnin taitava Kormilainen on hakenut vinkkejä saman talon sisustustoimittajalta.

Mutta on työvuosiin mahtunut myös pettymyksiä. Joskus toimittajan tarkat silmät näkevät tähtisumun läpi liiankin hyvin.

- Olen hillitön Eric Clapton -fani. Kun näin hänet ensimmäisen kerran, meinasi päästä itku. Niin suuri pettymys se oli.

Vesa-Matti Loiria Kormilainen ihailee niin paljon, ettei haluaisi häntä haastatella. Varmuuden vuoksi. Päätoimittaja voi onneksi heittää keikat muille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.