Jyväskyläläinen bändi julkaisi kolme studioalbumia kerralla – "Kappaleet syntyneet täällä Pohjantähden alla"

Jyväskylässä kuluvan vuosituhannen alussa perustetun, raskasta musiikkia luovasti käsittelevän Swallow The Sunin pääasiallinen biisintekijä Juha Raivio istahtaa kookkaan naavan peittämän siirtolohkareen päälle. Mestarillisten tunnelmien luojana tunnettu kitaristi vaipuu omiin mietteisiinsä, mutta kohta hän havahtuu.

– Niin, minähän olen tyypillinen suomalainen tuppisuu, enkä tykkää puhua henkilökohtaisista asioista. Kerron ajatuksistani ja tunteistani paljon mieluummin musiikin kautta. Viime vuosina mielenmyllerryksiä on riittänyt liiankin kanssa, sillä niin lähisukulaisia kuin pitkäaikaisia ystäviäkin on matkannut manan majoille, Raivio sanoo hitaasti.

– Olen istuskellut monet kerrat tällä kivellä, miettinyt syntyjä syviä ja hakenut lohtua luonnon rauhasta. Tässä paikassa on outoa ikiaikaista väreilyä, vähän samaan tapaan kuin Iitin Hiidenvuorellakin.

Sitten Raivio vaikenee taas hetkeksi, ikään kuin maistellakseen omia ajatuksiaan.

–?Saan usein palautetta, jonka mukaan Swallow The Sunin levyt ovat auttaneet läpi vaikeiden aikojen. Sama juttu täällä: en rehellisesti sanottuna tiedä, miten olisin selvinnyt elämässäni ilman musiikin tekemisen lahjaa.

"Suomalainen tuppisuu" viihtyy maalla

Raivio viittaa ”suomalaisella tuppisuulla” siihen, että olemme parhaillaan Keski-Ruotsin Örebrossa, kolmen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Emmekä suinkaan kaupungin keskustassa vaan Ramshyttanin kylässä kolmisenkymmentä kilometriä Örebrosta pohjoiseen. Raivio on viihtynyt täällä, idyllisen luonnon keskellä, jo monta vuotta.

– Rakastan maaseudun rauhaa, enkä kaipaa kaupungin kiireitä. Joskus naurattaa, kun ihmiset tuumivat vakavissaan, että ”siellä metsässä on varmaan ihan kivaa, mutta mitä siellä voi tehdä”, hymähtää Raivio.

– No, mistä aloittaisin? Täällä on esimerkiksi paljon hevosia, joten lapiohommia riittää. Muutaman sadan lantakilon jälkeen tietää tehneensä jotakin.

Raivion tapauksessa maalla asuminen on myös eräänlainen elinehto, sillä hän saa suuren osan innoituksestaan luonnosta - vaikkapa läheisessä puussa asuvan pöllön tarkkailemisesta. Ei ole siis sattumaa, että kauan odotetun Swallow The Sunin uuden albumin nimi on Songs From The North I, II & III, siis Lauluja pohjoisesta I, II & III.

– Kaikki nämä kappaleet ovat syntyneet täällä Pohjantähden alla, enkä edes harkinnut mitään muuta nimeä, vakuuttaa kitaristi.

– Esimerkiksi biisi nimeltään 66 °50’N, 28 °40’E viittaa itälappilaiseen Sallan kuntaan, jossa asustelin pikkupoikana. Kun ryhdyin kirjoittamaan tätä laulua, mieleen nousi vahvoja muistoja Sallasta.

Kolme kokonaista studioalbumia

Jo vuosia työn alla olleen Swallow The Sun -opuksen taustalta löytyy megalomaaninen määrä ahkerointia, sillä 2,5-tuntinen Songs From The North I, II & III koostuu nimensä mukaisesti peräti kolmesta erillisestä teoksesta. Ensimmäinen osa soi yhtyeen omia perinteitä kunnioittaen, mutta toinen ja kolmas pitkäsoitto laajentavat Swallow The Sunin repertoaaria entisestään.

Kokonaisuus on samalla Swallow The Sunin ensimmäinen kansainvälisen Century Media -levy-yhtiön kautta tuleva julkaisu.

– Yhdenkin studioalbumin tekeminen vaatii kovan puristuksen, mutta tällä kerralla työmäärä oli kolminkertainen. Kakkoslevyn akustisen tunnelmoinnin ja kolmosen äärimmäisen raskaan hidastelun valmistelemiseen liittyi paljon haasteita.

– Viime kesänä, studiotyön intensiivisimmässä vaiheessa, en ehtinyt nukkua juuri lainkaan. Toisaalta taas, mainiosti onnistuneen kokonaisuuden äärellä on helppo hymyillä.

Maistellaanpa hieman: kolme kokonaista studioalbumia! Tämä ei ole tavallista näinä aikoina, kun artistit julkaisevat pikemminkin yhden uuden kappaleen kerrallaan.

– Olen tajunnut jälkikäteen, että tämä on historiallinen tapaus. Minun tietojeni mukaan mikään muu suomalaisyhtye ei ole julkaissut kolmea pitkäsoittoa samanaikaisesti. Tällainen on erittäin harvinaista myös maailmanlaajuisesti.

Viimeisestä Jyväskylän-konsertista jo yli 2 vuotta

Harvinaisuuksista puheen ollen: Swallow The Sunin edellisestä Jyväskylän-konsertista on vierähtänyt yli kaksi vuotta. Nyt tämä epäkohta korjautuu, sillä yhtye soittaa erikoispitkän keikan Lutakossa Tapaninpäivänä. Iltama toimii samalla Tanssisalin 25-vuotisjuhlallisuuksien päätöstapahtumana. Ja mikäpä tämän sopivampi parivaljakko, sillä Swallow The Sun ja Lutakko ovat kulkeneet käsi kädessä jo viidentoista vuoden ajan.

– Laulajamme Mikko Kotamäki on työskennellyt Lutakossa ja meidän treenikämppämmekin löytyy sieltä, Raivio sanoo.

– Muistoja? Erään kerran esiinnyin Lutakossa toisen bändini Plutonium Orangen kanssa. Päätin sitten kanniskella painavaa bassovahvistinta ennen keikkaa ja niinhän siinä kävi, että onnistuin murtamaan sormeni siinä rytäkässä. Sormi turposi saman tien aivan muodottomaksi, joten tuona iltana soittamisessa oli kysymys pelkästä asenteesta, ei mistään muusta!

"Haluan jättää kuulijoille tilaa"

Swallow The Sunin uusi triplalevy jää rockhistoriaan, mutta Juha Raivio on kuitenkin päättänyt puhua suomalaismedioista ainoastaan Inferno-lehdelle ja Keskisuomalaiselle.

– Haluan nimenomaan jättää kuulijoille tilaa, että he voivat tehdä kappaleista omat tulkintansa. Jos kertoisin levystä kaikille tiedotusvälineille, kuulija saisi liian valmiita vastauksia, Musiikissa täytyy olla mystiikkaa, Raivio perustelee.

Songs From The North I, II & III ilmestyy perjantaina 13. marraskuuta. Swallow The Sun Tanssisali Lutakossa 26. joulukuuta, K18, liput 16/14 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .