Jyväskyläläinen matemaatikko kehitti kolmen pelaajan shakin – Jorma Kypön työn tulos löytyy Martti Ahtisaarenkin hyllystä

”On olemassa kaksi tapaa pelata shakkia. Kyynärpää pöydässä ja toinen käsi ohimolla tai molemmat kädet painettuna ohimoille. Jälkimmäisessä asennossa on vielä hankalampi vaihe meneillään pelissä, jyväskyläläinen Jorma Kyppö sanoo ja poseeraa valokuvaajalle mainituissa asennoissa.

Kuvissa shakinpelaajilla on tosiaan keskittyneet ilmeet. Katse melkein poraa reiän pelilautaan ja ohimoille jää jäljet sormien puristuksesta.

Yliopisto-opettajana informaatioteknologian tiedekunnassa työskentelevä Kyppö väitteli 2016 tohtoriksi pelistrategioista ja tänä vuonna väitöskirjasta julkaistiin suomenkielinen versio Lautapelit ennen ja nyt. Kirja esittelee värikuvin lautapelejä, joita yhdistää toisiinsa niiden yhteys shakin evoluutioon.

Kyppö sanoo pelaamisen kiinnostaneen ihmisiä kautta historian. Vanhimmat löydetyt lautapelit päivittyvät noin 5 000 vuoden päähän. Esimerkiksi egyptiläistä Senetiä pelattiin jo 3 100 ennen ajanlaskumme alkua.

– Pelaamiseen on eri motiiveja. Ratkaiseminen ja vastustajan voittaminen viehättävät ihmisiä. Shakissa on kyse pohjimmiltaan samasta asiasta kuin tenniksen peluussa – voittamisesta.

Kyppön kehittelemässä kolmen pelaajan shakissa psykologiset strategiat nousevat suurempaan arvoon, sillä kyse ei ole enää voittajasta ja häviäjästä vaan yksinomaan voittajasta.

Niin. Kyppö on kehitellyt myös itse pelejä ja niistä matemaatikon väitöskirjakin sai alkunsa.

– Tein 1992 amerikkalaisen professorin kanssa tutkimusta shakkilaudan ratsuliikkeistä. Ratsu liikkuu muihin nappuloihin nähden vähän oudosti ja sain idean, että ehkä shakki olikin alunperin neljän hengen peli. Oli huvittavaa huomata, että useampikin tutkija oli miettinyt samaa asiaa.

 

Kyppö tuli kehittäneeksi tutkimuksen innoittamana kolmen pelaajan kolmishakin. Kolmishakista tehtiin myytäviä lautojakin. Yksi niistä löytyy presidentti Martti Ahtisaaren hyllystä. Kyppö mainitsi Ahtisaarelle sähköpostissa, että peli auttaa kehittämää strategista ajattelua kolmenkeskisissä poliittisessa asetelmissa, ja jo kohta Ahtisaari ilmoitti ottavansa pelin mielellään vastaan.

Muita Kyppön kehittämiä shakkeja ovat muun muassa 3- ja 4-ulotteiset pelit, joista jälkimmäisessä nappuloita on 256 ja kerroksia kuusi. Vauvoille tarkoitetussa pikkushakissa taas pelataan kuuden ruudun laudalla.

Kyppön teoksessa esitellään nelisenkymmentä lautapeliä. Kyppö sanoo, ettei ole itse kaikkia pelannut, vaikka säännöt tuttuja ovatkin.

Kirjan lopussa on huomautuksia sisältävä luku, joka käsittelee esimerkiksi 5-ulotteiseen pyramidiin tehtyjä kolmiulotteisen ja neliulotteisen aukon laskentakaavoja. Kyppö kutsuu näitä inspiraation lähteiksi lukijalle.

– Kirjassa esitellyt historialliset pelit ovat helposti myös alakoululaisten omaksuttavissa ja toivon niiden innostavan kaikkia kokeilemaan.

Vaikka nykypäivänä koneen ääressä pelattavat pelit ovat yleistyneet ja monia lautapelejäkin voi pelata tietokoneella, Jorma Kyppö uskoo perinteisten lautapelien säilyvän.

– Lautapelien pelaaminen on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .