Jyväskyläläisellä Markus Moilasella on ollut tavallisesta poikkeava maajoukkueura jalkapallon parissa – nurmikentän sijaan alustana toimii pelikonsoli

Jyväskyläläinen Markus ”MakezCR” Moilanen, 19, on jalkapallon Suomen mestari. Klassisen nurmikentän sijaan alustana toimi kuitenkin pelikonsoli ja FIFA 19 -videopeli. Tittelin hän nappasi itselleen joulukuun alussa Seinäjoella pelatussa finaaliturnauksessa.

– Tiesin, että taito riittää. Olin pari vuotta aiemmin kisannut ekassa SM-turnauksessa, jossa voitin hopeaa. Nyt tavoitteena oli vain ja ainoastaan kulta, Moilanen kertoo Jyväskylän-kodissaan Savelassa.

Finaaliturnauksessa kahdeksan pelaajaa jaettiin kahteen alkulohkoon. Lohkojen sisäisten pelien perusteella pelaajat asetettiin paremmuusjärjestykseen. Tässä vaiheessa Moilanen oli lohkonsa kakkonen.

– Hävisin lohkossa ainoastaan kaverille, joka tulikin sitten myöhemmin vastaan kultapelissä.

Paras kolmesta -periaatteella pelatut puolivälierä ja välierä menivät Moilaselle suvereenisti, eikä hän hävinnyt yhtäkään matsia. Finaalissa itsevarmuus koki kuitenkin kolauksen.

– Hävisin ekan pelin 5–0. Parin omassa soineen maalin jälkeen ajatukset siirtyivät seuraavaan peliin. Oli aika vaihtaa taktiikkaa radikaalisti.

Neljän pakin linja vaihtui kolmeen toppariin, ja tämän myötä vaihtui myös pelien suunta. Moilanen voitti molemmat kahdesta jäljellä olleesta ottelusta päästämättä enää yhtään maalia. Seinäjoelta hän matkasi kotiin mukanaan 1 500 euroa ja Suomen mestarin titteli.

FIFA on ollut aina osa Moilasen elämää. Oikeastaan hän ei ole mitään muuta videopeliä aktiivisesti pelannutkaan.

– Joskus vuonna 2006 kokeilin ekaa kertaa FIFA 05 -peliä kaverilla, kun meillä ei kotona vielä ollut mitään pelivehkeitä. Ihastuin heti siihen kilpailullisuuteen ja vaadittavaan taitotasoon. Tarpeeksi kauan vinguttuani meillekin hankittiin konsoli.

Reilun kymmenen vuoden kuluttua Moilanen huomasi, että hän on aika taitava. Vieressä sohvalla istuneet pelikaverit vaihtuivat netin kautta löytyneisiin huippupelaajiin.

– Kun aloin pärjätä maailman kärkipään pelaajille, aloin uskoa enemmän omiin kykyihini. Pelasin joka päivä, useita tunteja päivässä. Mutta se oli silloin.

Suomen mestaruuteen ei vaadittu treenileirejä tai kymmentuntisia pelipäiviä. Moilanen kertoo vähentäneensä pelaamistaan parin vuoden takaa huomattavasti. Nyt konsolin ääressä hiotaan tekniikasta timanttia tavoitteellisesti hupipelaamisen sijaan. Seuraavat tavoitteet ovat isommat kisat ulkomailla, ja lopulta kesällä pelattavat MM-kisat.

Kiinnostus jalkapalloon ei tullut Moilaselle vain videopelin myötä. Hän harrasti jalkapalloa 7-vuotiaasta yläasteikäiseksi, mutta ura tyssäsi harmillisesti loukkaantumisiin ja peliporukan hajoamiseen.

Intohimoista jalkapallon seuraamista hän ei kuitenkaan ole lopettanut.

– Olen käynyt katsomassa lukuisia pelejä ulkomailla. Tulen aina kannattamaan Portugalia sekä Real Madridia, Markus Moilanen sanoo.

Maajoukkueura on ollut varmasti jokaisen jalkapalloa harrastaneen unelma. Moilasella tämä unelma toteutui videopelin myötä. Hänet valittiin tammikuussa edustamaan Suomea pohjoismaiden yhteiseen FIFA-turnaukseen, joka pelataan Helsingissä ensi lauantaina 2. päivä helmikuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .