Suomalaisbändin katastrofaalinen Amerikan-kiertue: lue tarina!

Jyväskyläläisen Swallow the Sun -bändin Mikko Kotamäki ei viimeisintä Amerikan-kiertuettaan lämmöllä muistele.

– Näin kotisohvalta kun reissua muistelee niin paljoa positiivista sanottavaa siitä ei jäänyt. Positiivisin asia on että se on nyt ohi, Kotamäki murahtaa Facebookissaan.

Kyse on Teutonic Terror Attack 2012 -kiertueesta Pohjois-Amerikassa, jossa Swallow the Sun kiersi Kreatorin ja Acceptin kanssa 28 keikkaa reilussa kuukaudessa syyskuun ja lokakuun alun aikana. Vastoinkäymiset alkoivat osoitella ensi merkkejään New Yorkin Queensissa, jossa bändin oli määrä hypätä auton kyytiin.

– Kuski ilmoitti, että vuokrafirma olikin halunnut koko viiden viikon vuokran heti ekana päivänä ja hän oli sitten laittanut auton ja trailerin omalle luottokortilleen. No, siinähän mietittiin, että eihän meillä nyt heti sellaisia rahoja ole, Kotamäki kertoo.

Heti perään kävi ilmi, että autosta ei myöskään olisi saanut rahoja enää takaisin, joten bändin kohtalo oli pakko yrittää nipistää rahat kasaan.

– Auto oli vuokrattu Philadelphiasta, jossa oli rundin toinen keikka, joten ajateltiin, että no kyllä me ainakin kaks ekaa keikkaa pystytään hoitamaan, Kotamäki sanailee.

"Tällaista taistelua viisi viikkoa"

Kotamäki kertoo, että kiertueesta sovittaessa oli bändi ilmoittanut soittoajaksi vähintään 40 minuuttia. Ensimmäisellä keikalle soittoaikaa olikin luvassa heti ruhtinaalliset 30 minuuttia.

– Jos joku meidän biisejä on kuullut, niin tietää, että niitä ei puoleen tuntiin montaa mahdu. No se ei sinä iltana haitannut, koska oli väsy ja jouduttiin soittamaan punkkisetti, kun Kaitsun läppäri meni paskaksi just ennen keikkaa, Kotamäki kirjoittaa Facebookissaan.

Puolen tunnin soittoaika tosin ei tästä pidentynyt. Myös keikkojen alkamisaikoja aikaistettiin ilmoittamatta eikä sähköposteihin asian tiimoilta vastattu.

– Kukaan ei tuntunut välittävän pisaraakaan asioista mitä oli sovittu. Monen keikan jälkeen tuli kuultua pettyneiltä faneilta, että he olivat ajaneet pitkän matkan ja missanneet koko keikan, koska oltiin soitettu ilmoitettua aiemmin. Se tuntui helvetin pahalta, Kotamäki avautuu.

– Ei voitu asioille mitään, mutta oltiin sentään tyytyväisiä, että saatiin vähän ruokarahaa, vettä ja muutamalla keikalla jopa olutta.

Tiukalla oleva budjetti, turhautuminen ja hankalat keikkaolosuhteet pistivät Kotamäen mukaan pinnan kiristymään. Bändi kuitenkin yritti esiintyä parhaimpansa mukaan ja vetää hyvät keikat – resepti selviytymiseen oli kuitenkin yksioikoinen.

– Tällaista taistelua se oli viisi viikkoa päivästä toiseen, Kotamäki kertoo.

– Viisi viikkoa matkattiin yli 16 000 kilometriä matkailuautossa. Jaettiin punkat keskenämme että mahduttiin nukkumaan. Nostan hattua bänditovereille. Ollaan aika kovia jätkiä, hän sivaltaa.