Jyväskyläläismiehen koti ryöstettiin ulkomaan matkan aikana ja arvokkaat soittimet katosivat – unkarilainen Greg Note viihtyy Suomessa ja Jyväskylässä tuppisuista huolimatta

Jyväskylä

– Sä voit kutsua mua vaikka nimellä Repa tai Reiska, unkarilainen multi-instrumentalisti Greg Note, 46, sanoo iloisesti hymyillen. Kasteessa hän sai nimen Gergely T. Katona.

Kutsuttakoon häntä siis haastattelussa tuttavallisesti Gregiksi.

Musiikki vei tämän miehen jo varhain.  Ensimmäiseen instrumenttiinsa Note tarttui neljän vanhana. Silloin budapestiläisen musiikkikaupan ikkunassa komeillut viulu vangitsi pikkupojan huomion.

– Minä kysyin, että mikäs tämä on? Saako sitä kokeilla?

Siitä alkoi viulunsoiton opiskelu. Seuraavaksi musikaalinen poika viehättyi piccolotrumpetin pehmeästä ja korkeasta äänestä. Viulu vaihtui siihen. Jatkossakin instrumentit vaihtelivat tiuhaan.

– Kiinnostuin koko ajan uusista soittimista. Soittamisen lisäksi aloin opiskella klassista laulua Budapestin konservatoriossa.

Jazz-tyyli kiemurteli mukaan soittamiseen ja Note treenasi ahkerasti. Muusikon uransa huipennuksen hän koki soittaessaan elektronista pop-jazzia esittävässä bändissä Fábián Juli & Zoohacker. Kokoonpano nautti suurta suosiota Unkarissa. 

– Kalenterini oli täpötäysi aina siihen asti kunnes solistimme sairastui vakavasti. Sitten keikat pysähtyivät kuin seinään. 

Sattuma kuljetti Noten keikalle Suomeen Pori Jazzeille, minne Greg matkasi silloisen tyttöystävänsä kanssa. 

– Tyttöystäväni löysi täältä töitä ja muutimme pysyvästi Poriin.

Suomeen mies kertoo kotiutuneensa hyvin, vaikka kielen oppiminen onkin ollut vaikeaa.

– Olen vain mennyt ihmisten joukkoon ja puhunut niin paljon kuin mahdollista. Joskus huomaan vain puhuvani jonkun kanssa ihan eri asiasta. Kuin olisimme eri elokuvassa.

 Jos jokin alkuun miestä ihmetytti, niin kommunikaation vähyys

– Porissa minulla oli naapuri, jolle yritin huikata joka aamu “heippa” tai “hyvää huomenta”. Vastausta ei koskaan tullut.  

Sitten unkarilainen ystävä tarjosi töitä Viking-laivoilta. Tarjolla oli paikka house-bändissä.

– Pääsin soittamaan trumpettia, pasuunaa, flyygelitorvea, viulua sekä lauloin. Se oli todella mahtava oppikoulu minulle. Kaikki siinä bändissä olivat todellisia ammattilaisia.

Meren laineilla vierähti kolme vuotta.

Hankaluuksia elämään tuli, kun Note puolisoineen muutti tilapäisesti töihin Maltalle.

– Olin tullut Suomeen pakettiauto täynnä tavaroita ja soittimia, jotka olin hankkinut elämäni varrella.

Note uskoi omaisuutensa olevan turvassa Suomessa. Sitten tuli Maltalle hätkähdyttävä puhelu Suomesta, heidän asuntoonsa oli murtauduttu. Suomeen olisi palattava saman tien tekemään rikosilmoitusta ja siivoamaan asunto.

– Miltei kaikki arvokkaat soittimet oli viety. Varas saatiin myöhemmin kiinni, mutta lähes kaikki instrumentit oli tuhottu tai myyty eteenpäin. Tuntui, että siinä meni koko elämäni, Greg Note kertoo. 

Maltalta paluun jälkeen Note oli jälleen nollapisteessä: mitä tehdä seuraavaksi. Kuten elämässä yleensä, on uusia ovia avautunut. Tällä kertaa tienviitat osoittivat Keski-Suomeen. 

– Hakeuduin opiskelemaan koulunkäynnin ohjaajaksi, Jyväskylän kristillisessä opistossa tällä hetkellä opiskeleva mies kertoo. Osa-aikaisesti hän toimii myös henkilökohtaisena avustajana.

Haastattelun edetessä käy ilmi, että tämä mies tuntee Jyväskylän historian hyvin. Hän kertaa esimerkiksi Jyväskylän torin historian ja osaa nimetä ensimmäiset sen ympärille nousseet rakennukset.

– Jos näen jonkin vanhan talon, alan selvittää internetistä sen historiaa. Minua kiehtoo suuresti se, millaista oli ennen. Jyväskylä on keskeinen yliopistokaupunki, jolla on kiehtova historia.

Greg Note sanoo pitävänsä Suomen kylmästä talvesta ja kertoo opetelleensa viime vuosina hiihtämään – mikä on ollut hänen mukaansa haastavaa. 

– Yhdessä vaiheessa harjoittelin jopa päivittäin, mutta kaatuilin silti paljon. Lopulta uskoin sen jo sujuvan. Sitten takaani sujahti ohi arviolta 75-vuotias nainen.

Tulevasta Greg Note ei uskalla puhua.

– Tällä hetkellä Jyväskylässä on hyvä olla. Myös vaimoni ja kuusivuotias poikani viihtyvät täällä hyvin. Jos töitä Keski-Suomesta löytyy, jäämme tänne mielellämme.

Koulunkäynnin ohjaajana toimimisen ohella laulamisen ja soittamisen taitava muusikko janoaa yleisön eteen. 

– Haluaisin soittaa ja esiintyä enemmän, mutta olen huono markkinoimaan itseäni, sanoo Greg Note, joka lavalla tekee myös show’ta ja kommunikoi yleisönsä kanssa.

Greg Note esiintyy Jyväskylässä Pub Juomassa huomenna keskiviikkona 15.5.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .