Jyväskylän Poju palkittiin kultalevyllä

Jyväskyläläinen Pasi Heinonen, joka esiintyy artistinimellä Poju, palkittiin tiistaina kultalevyllä kappaleestaan Poika saunoo.

Heinosen tekemä kappale Poika saunoo nousi tunnusmusiikiksi, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden toukokuussa. Kultalevyn saa, kun singleä on myyty vähintään 5 000 kappaletta.

Biisin saavuttama suosio ja tiistai-iltana ansaittu kultalevy tulivat Heinosellekin täytetä yllätyksenä. Vaajakoskella asuva artistilla ei ollut nimittäin aavistustakaan Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultamitalista siinä vaiheessa, kun hän istui autossa ja sai idean uudesta, urheiluhenkeä nostattavasta biisistä. Hän kirjaili biisiä lähinnä suosikkijoukkueelleen JYPille, joka sillä hetkellä näytti menestyvän. Menestystaival kuitenkin katkesi, kun biisi tuli valmiiksi.

Niinpä Heinonen tarjosi sitä tv-kanava Neloselle, joka otti sen yksinoikeudella käyttöönsä.

- Biisi soi ekan finaalipelin yhteydessä. Me teimme videon ja sen suosio räjähti Youtubessa käsiin. Sitten kun selvisi, että Suomi on finaalissa, homma vasta räjähtikin. Kaikki oli onnellisten sattumien summaa, Heinonen kertoi Keskisuomalaisen haastattelussa kesäkuun alussa.

- En pysty vieläkään käsittämään tätä, vaikka eihän sitä tiedä, kauanko tämä huuma jatkuu. Saa nähdä, jääkö tämä biisi elämään kansanrallina. Biisi tosin saattaa säilyä urheilupiireissä pitkään, sillä se ei kerro pelkästään jääkiekosta. Voin hyvin kuvitella sen soivan myös esimerkiksi nappulaliigassa kentänlaidalla.

Leijonien kokoelmalevyllä puskuribiisinä toimii juuri Poika saunoo.

Mutta kuka on Pasi Heinonen?


Muusikkona mies ei ole keltanokka. Heinonen oli 1990-luvulla jyväskyläläisessä Funkykarkurit-bändissä ja sai jo siellä joukon nuorimpana lempinimen Poju. Nimi on kulkenut siitä asti miehen takataskussa.

Heinonen ajatteli tekevänsä vain yhden biisin Poju-nimellä, mutta minkäs teet kun kansa vaatii keikkoja ja levyä. Nyt Pojulta on ilmestynyt toinenkin single Katseet kenttään.

Syksylle Poju suunnittelee kokonaista albumia. Tähtäimessä on tehdä levy, jossa olisi vain hyviä biletys- ja fanitusrenkutuksia. Heinonen ei nimittäin halua tehdä levyä, jossa on kaksi hittiä ja loput "täyttä paskaa". Hän ei myöskään aio lähteä tyrkyttämään itseään keikoille, vaan aikoo edetä kysynnän mukaan.