Jyväskylän Puistokadulla kävi vuonna 2006 "joku tällainen GP2-luokan junnujätkä" – sittemmin hän on voittanut vaatimattomat viisi maailmanmestaruutta

Niihin aikoihin kun traumatologiaan erikoistunut urheilulääkäri Aki Hintsa toimi formulatähtien varikkolääkärinä, Jyväskylässä piipahti silloin tällöin F1-tähtiä.

Kuntokokeita ja mittauksissa tehtiin sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihulla, että Hintsan omalla klinikalla Puistokadulla.

Vuonna 2016 menehtynyt Hintsa ehti toimia formulalääkärinä 11 vuotta. Vuosista viitenä hän hoiti brittiläisen McLarenin kuskeja.

Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Ari Mäntylä tiesi Hintsan vauhdikkaista vieraista ja kysyi, voisiko tämä joskus antaa etukäteisvinkkiä paikkakunnalle tulevista kuskeista. Heitä kun olisi kiva päästä jututtamaan.

– Aki oli mukava tyyppi ja halusi tietysti auttaa. Niinpä hän soitti yhtenä päivänä ja sanoi, että nyt olisi formulakuskeja tulossa.

Mäntylä kiirehti paikalle, mutta pettyi saaliiseen.

– Ei siellä ollutkaan niitä parhaita ja puhutuimpia kuskeja vaan joku tällainen GP2-luokan junnujätkä vaan, Mäntylä sanoo ja nauraa.

Junnu ei kuitenkaan lopulta ollut kuka tahansa. Elettiin vuotta 2006 ja kyseinen nuorimies oli 21-vuotias Lewis Hamilton. Hän ei ollut vielä tuolloin maailmantähti, mutta silmiinpistävän hyvä omassa luokassaan.

– Oli kuitenkin aavistettavissa, että koska hän oli eräänlainen McLarenin suojattikasvatti, hänestä tulisi vielä jonain päivänä F1-kuskikin, Mäntylä kertoo.

Näin tapahtuikin jo seuraavana vuonna. Ensimmäisellä kaudellaan Hamilton hävisi maailmanmestaruuden Kim Räikköselle yhdellä pisteellä. Nyt hän on voittanut F1-sarjan viitenä vuonna – viimeksi 2018 Mercedeksellä.

Lewis suostui Mäntylän haastatteluun, mutta homma ei ollut ihan niin yksinkertainen. Kuskeilla ei nimittäin ole yleensä lupaa jutella toimittajille ilman tallin lupaa. Näin ollen Mäntylä pirautti McLarenin päämajaan Englantiin ja esitti asiansa.

– Vastausta odoteltiinkin sitten aika kauan. Jokin tunti siinä nyt ainakin meni, Mäntylä muistelee.

Hintsa suoritti Hamiltonille sillä aikaa testejä ja Mäntylä odotti.

Kun lupa lopulta irtosi, haastattelu tehtiin pitkälti Hintsan kautta. Nuori Hamilton oli niin ujo ja vähäsanainen, että lehtijuttu olisi jäänyt kovin lyhyeksi pelkästään hänen sanomisiaan siteeratessa. Hintsaa Hamilton kuitenkin yltyi kehumaan vähän laveammin (kuvassa).

– Hyvä kunto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, enkä ole aikaisemmin saanut treenaamiseen tällaisia neuvoja, Hamilton kiitteli.

Vaikka Hamiltonin haastattelusta ei jäänyt kovin paljon käteen, jälkikäteen kohtaaminen on Ari Mäntylää lämmittänyt.

– Oli tietysti hienoa tavata tuleva moninkertainen maailmanmestari.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on muistikuvia Lewis Hamiltonin Keski-Suomen vierailusta, ilmoita siitä meille: tanaan@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .