Jyväskylän vaatetarjonta kelpaa muotibloggaajalle

Nykyään ei kukaan itseään kunnioittava kirjoittelija tyydy sujauttamaan tuotoksiaan pöytälaatikon kätköihin, vaan jokaisella on oltava oma äänitorvensa, blogi. Blogeja päivitetään ahkerasti ja niiden ansiosta tavallisellakin kirjoittajalla voi olla tuhansia lukijoita.

Jyväskyläläinen Iina Moukola, 21, on kirjoittanut MouMou mouruaa -nimistä blogiaan vuoden päivät. Moukolan pääasiallisena aiheena ovat vaatteet ja muoti, ja hänen mielipiteitään tarkistaa päivittäin noin kaksituhatta lukijaa.

Omalla naamalla

Moukolan yleisin kirjoitusaihe ovat päivän vaatteet, eli tiedotus siitä, millaisessa asussa hän on tänään liikkeellä. Selostusta havainnollistavat valokuvat, joissa Moukola esittelee valitsemiaan vaatteita.

- Joskus vieraat ihmiset tunnistavat minut kuvien perusteella kaupungilla, se on ollut yllätys ja aika hämmentävääkin, Moukola kertoo.

Moukola ei ole alussakaan yrittänyt salata henkilöllisyyttään, vaikka kirjoittelee blogiinsa aika avoimestikin omista kuulumisistaan.

- Kirjoitan muodin lisäksi kaikesta, mitä mieleen juolahtaa. Vain aroista asioista, kuten uskonnosta ja politiikasta en kirjoita, tai joistain tietyistä julkkiksista, koska palautelaatikko tukkeutuu heti, Moukola naurahtaa.

Moukolan saama palaute on yleensä kannustavaa ja positiivista, mutta arvostelijoitakin löytyy. Välillä kommentoidaan tyyliä, välillä arvostellaan vartaloa ja kuvia.

- Anonyymit aukojat ärsyttävät eniten, Moukola puuskahtaa.

- Osa lukijoista tuntuu kuvittelevan, että bloggaaja on toimittaja, ja valittavat huonoista taustatiedoista, kielioppivirheistä tai heikoista kuvista.

Mainostajat kärkkyvät

Moukola päivittää blogiaan kerran päivässä, joskus jopa useamminkin. Hän huomauttaa kuitenkin, että blogiin kirjoittaminen ei saa olla mikään velvollisuus, vaikka tuoreet jutut vetävät lukijoita.

- Blogeja listataan blogilistalle, josta jokainen voi selata itseään kiinnostavia aiheita käsitteleviä kirjoituksia, Moukola selittää.

Mainostajat ovat myös haistaneet blogien mahdollisuudet ja luetuimpien pitäjät saattavat saada kutsuja muotinäytöksiin ja esittelytilaisuuksiin. Moukola itse on saamassa viikoksi käyttöönsä auton bensoineen.

- Kieltämättä aika mahtavaa. Olisi hauskaa päästä myös näytöksiin, ja kuka hullu nyt kieltäytyisi ilmaisesta samppanjasta, Moukola miettii.

Lukijamäärän kasvattaminen olisi myös yksi haave, mutta toisaalta kommentteihin vastaaminen kävisi silloin jo haastavaksi.

- Haluan kuitenkin vastata kaikille jotain.

Hömppää, mutta ei roskaa

Moukola opiskelee Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan kemia.

- Muoti ja kemia sopivat vallan mainiosti yhteen, mutta kyllähän se herättää hämmästystä, Moukola paljastaa.

Hän on ollut huomaavinaan, että koulussakin jotkut suhtautuvat bloggaajaan hieman huvittuneesti ja yrittävät ehkä sovitella bimbon viittaa Moukolan tyylikkäille harteille.

- Näköjään kuitenkin itsekin seuraavat blogiani, Moukola virnistää.

Alun perin blogista ei ollut edes tarkoitus tulla mikään vaatekatsaus.

- Oikeastaan suunnittelin ruokablogia, mutta en sitten jaksanutkaan kokkailla mitään, Moukola nauraa.

Jyväskylässä on tyyliä

Moukola poimii ideoita tyyliinsä toisista blogeista, lehdistä ja katalogeista, ei niinkään huippumuodin puolelta. Hän pyrkii panostamaan pukeutumiseensa myös aivan tavallisena päivänä, tosin joskus hänelläkään ei vain ole "mitään päälle pantavaa".

- Joskus ongelmasta syntyy uusia hyviä ideoita, välillä taas katastrofaalisia ratkaisuja. Joskus en lähde ulos ollenkaan, Moukola kertoo.

Moukola laittaa asuvaihtoehtojaan joskus myös lukijoiden äänestettäviksi. Taannoin vierailijat saivat esimerkiksi päättää, missä asussa Moukola lähti uuden yökerho Night Jyväskylän avajaisiin.

Jyväskylän tarjontaan vaatefriikki on aika tyytyväinen, mutta metsästää netistä erikoisempiakin ratkaisuja.

- Kaikki uniikki houkuttaa, mutta Jyväskylän perustarjonta on nykyään hyvä, ja ihmiset panostavat pukeutumiseensa, hän kommentoi.

- Asun sopivasti Kuokkalan sillan vieressä ja katselen usein tyylikkäitä ihmisiä Kuokkalan catwalkilla, Moukola naurahtaa.

Uusimmat

Tänään

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

Jyväskyläläinen Markku Latvala kohtasi golfkerholla formulatähden – "Rennon ja vaatimattoman oloinen mies"

Mikke Valkonen, 23, painoi niin paljon, että kuntosalin vaaka näytti erroria – nyt ihmisen verran kiloja karistanut mies valmistuu ammattikoulusta ja aikoo personal traineriksi

Entiseltä JYP-valmentajalta kirja jääkiekon ja elämän kulmakivistä

230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

Eivät keskisuomalaiset tosi-tv-ohjelmista lopu – nyt lähtee kaksi kaunotarta Ranskaan vankilasaarelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.