Jyväskylässä tarjotaan koirille vesiterapiaa – collie Sara hakee apua selkävaivoihinsa

AquaBarks-koirauimalan uintivalmentaja Tarja Urpilainen pukee Sara-koiralle uimaliivit ja ohjaa sen pieneen altaaseen.

Loiskis!

Ennen uintia ohjaaja on tunnustellut käsin koiran lihaksia ja kysynyt koiran omistajalta Anne Hukalta Saran viimeaikaisista oireista.

Käsittely on jo Saralle tuttua, joten se ei ole moksiskaan, vaan pysyy pestessäkin paikoillaan.

– Sara on todella rauhallinen koira. Jo ensimmäisellä kerralla yllätti, kuinka helposti käsiteltävä koira se on, Urpilainen kertoo.

Viisivuotias collie Sara käy kuntoutusuinnissa, koska sillä on synnynnäinen selkävaiva eli rakenteellista poikkeavuutta ristiluun ja lannerangan alueella (LTV 2, symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama). Vaiva näkyy siinä, että Saran lantio on hieman vino.

Keväällä huomattavasti enemmän vinossa ollut lantio saatiin suoraksi käymällä vesiterapiassa huhtikuu. Vaiva kuitenkin uusiutuu, minkä vuoksi säännöllinen hoito on tärkeää.

– Uinnin jälkeen Sara on elämää ja intoa täynnä. Kun selkä oli oikein kipeä, se ei jaksanut edes leikkiä pentunsa kanssa. Nyt se on aivan eri koira, juoksentelee pellolla ja metsikössä, leikkii ja hakee enemmän huomiota meiltä omistajiltakin, Hukka kertoo.

Hänen mukaan Sara on poikkeuksellisen seurallinen collie.

 

Hukka on harrastanut Saran kanssa agilityä, mutta harrastus jouduttiin lopettamaan, koska Sara alkoi kieltäytyä hypyistä selkäoireiden takia.

Uimassa on käyty alkuvuodesta. Nyt Hukka harrastaa Saran kanssa rallytokoa, koska se ei kuormita selkää niin paljon kuin agility.

Saran päästyä altaaseen sitä uitetaan hetki paikallaan, jotta nähdään, miten koira nyt liikkuu.

– Tässä näkee, että lantion vinouden takia oikeassa ja vasemmassa takajalassa on erilainen liike. Toinen jaloista potkii alemmas ja toinen ylemmäs, Urpilainen kertoo.

– Lähdetään siis hakemaan koiralle sellaista liikettä, jolla saadaan jumi aukeamaan. Se vaihtelee jokaisen koiran kanssa, Urpilainen kertoo.

Hän on toistaiseksi ainoa suomalainen, jolla on pieneläinten vesiterapiasta sertifikaatti.

Koiran oikea uimatapa on kiinni koiran rakenteesta ja siitä, miten koira käyttää itseään vedessä. Koiran liikkumisen tulee olla mahdollisimman helpon ja sujuvan näköistä.

Kun liike yhdistetään veden lämpövaikutukseen (terapia-altaan vesi on +30-asteista), tulee myös tuloksia.

Seuraavaksi lähdetään uimaan pientä verryttelylenkkiä siten, että ohjaaja pitelee koirasta kiinni ja kulkee sen rinnalla, kun se ui.

Vetreydyttyään Sara alkaa käyttää jalkojensa lihaksia tehokkaammin. Se potkii kohti ohjaajan käsiä veden alla.

– Koiran ohjaamisessa on monta liikkuvaa osaa. Pitää koko ajan miettiä, miten saada koira tekemään asioita oikealla tavalla, Urpilainen sanoo.

 

Noin 20 minuutin ja pienen tauon jälkeen Sara pääsee pois altaasta, mitä seuraa tietenkin koiramainen ravistus.

Sen jälkeen Sara ravaa iloisena ympäri huonetta.

Ohjaajat kokeilevat nyt uudelleen collien lihaksia, jotka tuntuvat paljon pehmeämmiltä kuin ennen uintia. Selän pitäisi oieta lisää, kun koira alkaa liikkua paremmassa asennossa uinnin jälkeen.

– Nämä ovat niitä parhaita hetkiä koirahierojan työssä, kun koira tulee altaasta ja sillä on selkeästi parempi olla, Tarja Urpilainen sanoo.

Koirien vesiterapiaa tehdään Suomessa vain Jyväskylässä.

AquaBarks on maaliskuussa 2017 perustettu koirauimala ja koirien kuntoutuskeskus.

Käytössä on tavallinen koirien kuntouintiallas, terapia-allas sekä vesijuoksumatto. Myös koirahierontaa on tarjolla.

Koirien vesiterapiaa tehdään lämpimämmässä vedessä ja pienemmässä altaassa kuin tavallista kuntouintia. Vesiterapian tarkoitus on kuntouttaa koiraa, jolle on tehty leikkaus, tai koiraa, jolla on vaikkapa selkävaivoja, venähdyksiä, revähdyksiä tai nivelrikkoa.

Kuntouinnin tavoitteena on kehittää koirien uimataitoa ja nostaa niiden kuntoa. Uintia on harrastettava säännöllisesti, jotta koiran kunto pysyy yllä. Kaikille koirille tehdään yksilöllinen ohjelma ja tavoitteet.

Yrittäjillä Ansku Lehtosella ja Tarja Urpilaisella sekä heidän työntekijällään Linda Vainio-Pekalla on eläintenhoidon ammattitutkinto, osaamisalana koirahieronta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .