KICKSTART Disgrace, Office Building, Wasted, Maaginen Munuaiskone, Nieminen & Litmanen, Itäväylä ja Lapko 12.9.2004

Kickstartin toinen päivä leväytti auki festivaalin koko spektrin. Lutakon Tanssisalin kolmepäiväinen rocktapahtuma näyttää siirtyneen Ilokiven keväisen Jyrockin suuntaan; ohjelmassa oli raja-aitoja kaatava valikoima kovasta rockista kokeilevaan elektroon ja aina jazziin saakka.

Alkuillasta Disgracen saarnamiesmäinen actionrock kaikui aika viileässä tunnelmassa, ja Office Buildinginkin sinänsä luotettava folkrock kuulosti parhaimmillaan rutinoituneelta. Vasta vanhan koulun punkyhtye Wasted pääsi tuntuvasti hyvään nosteeseen. Maan ykkösryhmään kuuluvalta punknimeltä tuskin sopisi muuta odottaakaan. Wastedin vahvuudeksi osoittautui se, että vaikka bändi on hyvinkin genretietoinen - ominaisuus joka joskus voi merkitä yksiulotteisuutta - pystyi se viihdyttämään yleisöä laajalti.

Kickstartin viihdearvo kultivoitui toiseen potenssiin kun yltiöpositiivinen boogiejazz-duo Nieminen & Litmanen saapui tunnelmoimaan uruilla ja rummuilla. Tanssilavamuusikkojen näköisten huiskeiden miesten nuhjuinen pikkutakkicombo oli vastustamattoman hilpeä, mutta samaan aikaan hienosti svengaava.

Toisenlaista hilpeyttä oli Maagisen Munuaiskoneen (lue: roudaustauko) setissä. Valaistun kankaan takana heiluvat pussipäät esittelivät liberaaleja elektrokaraokenäkemyksiään etupäässä Kotiteollisuuden kappaleista. Oliko tämä kunnianosoitus vai -loukkaus, sitä saa kukin miettiä.

Illan pääesiintyjän pallin lunasti varsin potentiaalinen indierockbändi Lapko. Lavalla Lapko oli vimmainen ja väsymätön, jatkuvasti yllätyksellinen ja luova. Yhtyeen energiasta kertoo jotain se, että Itäväylän absoluuttisen puuduttavan setin vanavedessä, myöhään yhden jälkeen se onnistui vielä repimään kelpo tunnelmaa yleisöstä.

Vaikka yhtye toi mieleen Placebon - etenkin laulaja-kitaristi Maljan äänessä ja fraseerauksessa kuului Brian Molkon perintöä - soi bändi kokonaisuutena tunnistettavalla ja persoonallisella tavalla. Trion jokaisella tekijällä tuntui olevan vahva visio ja luottamus, sellainen magia joka tekee soitosta nautittavaa niin yleisölle kuin esittäjälle.

Lapkolta on lupa odotella suuria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.