KSML 15.2.2015: Suomi-kuva, josta voi olla ylpeä

Suomalaisen häpeän rakennuspuihin kuuluu ehdottomasti epätoivoinen yrittäminen ja epäonnistuminen Euroviisuissa. Kaikki konstit on koitettu ja kertavoitto saatu aikaan kertakäyttöisellä idealla.

Helpointa olisi sanoa, että Euroviisut ovat turhuuden markkinat, joilla ei ole mitään väliä. Mutta sadan miljoonan ihmisen tv-yleisöä ja maailman suurinta julkisten tv-yhtiöiden yhteistuotantoa ei ole kovin fiksua väheksyä. Kun siihen nyt joka tapauksessa julkista rahaa laitetaan, niin voihan sitä vähän pohtia, minkälaista Suomi-kuvaa haluamme näyttää.

Viime vuosina Suomesta on lähetetty Euroviisuihin kappaleita, joita ei ole tarvinnut hävetä, esimerkiksi... noh, ei nyt nouse mieleen. Suomi on kätkeytynyt massaan, jotta ei tule koulun pihalla pilkatuksi. Aivan kuin se olisi edistystä, että ei ainakaan mokata sen sadan miljoonan edessä.

Vain yksi on hirvittävän hyvä

Tämän vuoden viisuehdokkaissa on jälleen monta hyvää ”ei tarvitse hävetä”-biisiä. Ja sitten on Pertti Kurikan Nimipäivät. Sen esittämä kappale Aina mun pitää ja bändi ovat hirvittävän hyviä molemmat.

Hieman näiden kehitysvammaisten miesten puolesta hirvittää, minkälaiseen myllyyn heidät pistetään jauhettavaksi show-bisneksessä. Vähän lohduttaa se, että asialla on Yle, jonka ei pitäisi ainakaan periaatteessa toimia armottoman markkinaehtoisesti.

Markkinamiehelle voisi tulla mieleen, että kammataan nämä poijaat ja pistetään niille vähän positiivisempi laulu. Koska söpöt ja iloiset vammaiset rikastuttavat meidän normiterveiden elämää...

Bändi ei ole söpö mutta tosi

Hyvä ja ehkä paras mahdollinen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät olisi siksi, että Euroopan maissa satojen tuhansien kehitysvammaisten puolesta ei ääntä ole paljon pidetty. Eikä yhtään liikaa täällä koto-Suomessakaan.

Pertti Kurikan Nimipäivien tuottama kuva ei ole söpö, mutta se on vahva ja tosi, eikä mikään roolinotto tai pukunäytös. Sen viesti on, että kehitysvammaista pännii, hänellä on asiaa ja tässä maassa hänellä on mahdollisuus tulla kuulluksi. Semmoista Suomi-kuvaa ei tarvitse hävetä, siitä voi olla ylpeä.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 15.2.2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.