KSML 7.11.2012: Huumori auttaa jaksamaan 80-vuotiasta Simo Salmista

Simo Salmisen lapsuuden toiveammatti oli kondiittori. Kiinnostus leipomiseen tuli kotoa. Myös taiteellisuus tuli kotoa, molemmat vanhemmat olivat pelimanneja. Salminen oli jo kansakoulussa luokan kauhukakara, jonka alituinen pelleily ei miellyttänyt opettajia.

Ei siis ihme, että hänestä tuli kondiittorimestari ja koomikko.

Salminen harrasti uimahyppyjä, ja näytöksissä piti olla pellejäkin mukana. Osa tempuista oli suorastaan vaarallisia. Salminen sai kymmenestä metristä vatsa edellä tehdyn hypyn näyttämään yksinkertaiselta.

– Täytyi osata, ettei loukannut itseään. Kyllä se sattui, muttei pelottanut, Simo Salminen muistelee.

Pellehypyissä Salminen saavutti Pohjoismaiden mestaruuden. Mestaruuksia hän ei kuitenkaan tavoitellut hampaat irvessä, vaan ne tulivat ”siinä sivussa näytöksissä”.

Yhteinen taival Speden kanssa alkoi 1964

Salmisessa kiinnittää heti huomiota korostuneeseen vaatimattomuuteen. Se kohdistuu erityisesti Salmisen pitkäaikaiseen parivaljakkoon Pertti Spede Pasaseen.

Miehet tapasivat ensimmäisen kerran 1964, kun Salminen esitti kaverinsa kanssa Spedelle akrobaattisia trampoliinihyppyjä pellen asussa. Esitys herätti Speden huomion ja yhteinen elokuvataival ja ystävyys alkoivat.

– Spede oli hieno ihminen, Salminen jaksaa korostaa ja sanoo, että ”kaikki ideat olivat Speden keksimiä”.

Se ei tunnu aivan uskottavalta. Kaveruksilla oli tapana istuskella ja miettiä, mitähän tehtäisiin seuraavaksi ja siitä syntyi uusia ideoita. Spedellä oli myös taipumus palata Salmisen aikaisemmin esittämiin ideoihin, kun aikaa oli kulunut eikä Salminen viitsinyt aina sanoa, että ”sehän oli minun vanha ideani”.

Salminen naurahtaa, kun näistä asioista muistuttaa.

– Kai ne ideat tulee sielusta kuitenkin.

Lisäoppia Ateneumista

Salminen meni kansakoulun jälkeen leipomoon töihin. Kondiittorimestari suunnitteli hääkakkuja ja muita isoja kakkuja. Kakkuihin tarvittiin koristeita ja Salminen haki lisäoppia Ateneumista, jossa hän opiskeli viisi vuotta. Taiteen tekeminen jatkui myöhemmin lasinpuhalluksella.

Salminen piti muutaman taidenäyttelynkin, mutta lasinpuhallus koitui myös turmioksi. Bisnekset menivät pieleen 1990-luvun laman aikaan, ja velat painavat edelleen.

Opetusministeriö myönsi vuonna 1995 Salmiselle 5 000 markan vuotuisen taiteilijaeläkkeen. Sillä ei pitkälle pötkitä, ja Salminen asuu nykyisin vanhainkodissa. Kunto on ikään nähden kohtalainen.

Lohtua taloudellisiin ongelmiin tuo syksyllä julkaistu Salmisen muistelmateos, jonka tekijänpalkkioista hän saa puolet.

Salminen muistetaan parhaiten elokuvistaan. Uuno Turhapuro -elokuvien insinööri Sörsselssön on hänen tunnetuin roolinsa.

Roolia ei pahemmin mietitty, se vain tehtiin. Ohjaaja sanoi, että nyt olet hauska. Salmisella ei ollut esikuvia, vaan näytteleminen sujui luonnostaan.

Kaikkia elokuvia oli kiva tehdä.

Yleensä ne pyrkivät olemaan hauskoja.

Vaikeaa olla aina hauska

Onko vaikeaa olla aina hauska, vaikka itseä ei naurattaisi yhtään?

– Kyllä.

Keksittekö vielä vitsejä?

– Eipä juuri, Salminen nauraa.

Huumorista ei koskaan pääse eroon. Se on luonteenpiirre ja auttaa jaksamaan. Vaikeistakin asioista voi huumorilla selvitä.

Juttu julkaistu Keskisuomalaisessa 7.11.2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Julkkiskokki Maija Silvennoinen haluaa voin voina ja miehet miehinä, eikä minään vässyköinä – "Ei ruoka ketään tapa, jos sitä syö järkevästi"

Jyväskyläläislähtöinen Kasperi Kauppinen, 21, laati Selviytyjiä varten taktiikan, jossa olennaista oli valeidentiteetti – jopa paidan väri oli tarkkaan harkittu

Liikunnan Riemun poikakalenteri on täällä taas – tarjolla monipuolinen valikoima "mieskarkkeja"

Nooralotta Neziri säästi kymmenen vuotta asuntoa varten, ja nyt unelma on käymässä toteen – pariskunnan omakotitalo rakentuu Jyväskylään parhaillaan

Kolumni: Tuntematon sotilas -kuunnelma kannattaa kuunnella

Melkein yhtä söpö minipossu kuin Jyväskylän Esteri: Lilou partioi ja viihdyttää San Fransiscon lentoasemalla

KISS esiintyy vielä ainakin kerran Suomessa – End Of The Road -kiertue Helsingissä ensi kesänä

Nelosen tv-keväässä Katja Kätkä kisaa rahapalkinnosta Farmilla – Huutokauppakeisari jatkaa tammikuussa

Muuramelainen isäntä Esko Kaarlenkaski, 75, on haalinut pihapiiriinsä kirahvin ja ties mitä käkkyröitä ja häkkyröitä – katso video

Nyt puhuvat saarijärveläinen Maarit ja toivakkalainen Antti: First Dates -ohjelman treffimme saatiin kiusallisiksi leikkaamalla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.